avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea tatălui (decedat și el) în instanță. Cum pot intra în posesia moștenirii?

Buna ziua ,de 4 ani de zile exista un proces pe rol la judecatoria sect .2,pt dezbaterea succesiuni, tatal meu a fost chemat in instanta de un cumnat , sotul surori lui, care a decedat si sotul ei a vrut sa mosteneasca el toata mostenirea sotiei. Exact asa suntem citati in instanta: RECLAMANT: SOTUL (SURORI ) ,,,PARAT : TATA (FRATE BUN),; NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT);, NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT.. Intre timp tata a decedat , am obtinut certificatul de mostenitor (noi suntem doi frati), fratele meu a facut o procura ca eu sa-l reprezint in instanta (tata are avocat angajat de 4 ani ), Intrebare este ce trebuie sa faca fratele meu (doreste sa renunte la dreptul lui in favoarea mea , in acest proces ). De la notar ni sa spus ca nu poate sa faca nimic , deoarece nu se mai accepta in instanta declaratie notariala de renuntare in favoarea cuiva, As dori sa stiu exact cum ar trebui ( ce sa fac ) ca dreptul tatalui meu la mostenire sa nu fie diminuat sau sa mai trebuieasca sa platesc ceva in plus( taxe judecatoresti) ? Avocatul tatalui meu a spus ca fratele trebuie sa dea o declaratie la notar ca renunta la drepturile lui in favoarea mea, Notarul a spus ca in instanta nu este valabila?

Mostenirea este din partea parintilor tatalui meu , nu stim cum a ajuns toata mostenirea asupra surori tatalui meu ,,,tata nu a semnat nimic ,,,
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, mi-ati confirmat ca este asa cum mi-am imaginat. 1) Ori bunicii, inainte sa moara, si-au transferat proprietatea catre matusa dvs (sora tatalui dvs) ori s-a dezbatut in mod fraudulos mostenirea dupa bunicii dvs si matusa dvs (sora tatalui dvs) s-a declarat singura mostenitoare si a dobandit tot patrimoniul batranilor. 2) Acum ca matusa a murit, si neavand copii, la mostenirea ei vine sotul ei (reclamantul) in concurs cu rudele matusii decedate (adica paratii fiind fratii ei, intre care si tatal dvs ori descendentii lor, adica dvs). Acesta este motivul pentru care reclamantul are nevoie de parati cu care sa se judece in acest proces. Aici vine ilarul situatiei, pentru ca matusa si reclamantul, probabil, au exclus rudele de la mostenirea batranilor, insa au nevoie de ele la mostenirea matusii. Cam asa stau lucrurile.
Multumesc frumos,certificatul de mostenitor a fost emis in anul 2010 ,la monentul respectiv mai erau in viata ,tata si inca 2 surori,.In speta dreptul tatalui meu ,ne revine mie si fratelui meu,dar fratele doreste sa renunte la dreptul lui in favoarea mea,cum trebuie sa sune declaratia notariala sa fie valabila in proces ,si nici sa nu pierdem nimic din drepturile care i se cuvine legal tatalui meu,mai ales ca tata este grad de rudenie I ,cu decedati,ceilanti sunt grad de rudenie III si IV . Sa inteleg ca acum sa schimbat si gradul de rudenie ,noi (eu si fratele meu) nu vom mai fi considerati cu drept de mostenire de gradul I, ?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
mariancristielena, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
...,certificatul de mostenitor a fost emis in anul 2010 ,la monentul respectiv mai erau in viata ,tata si inca 2 surori,. ...

Este posibil ca tatal dvs sa fi renuntat la mostenirea dupa parintii lui sau dezbaterea succesiunii sa se fi facut in mod fraudulos. Ati putea sa va adresati notarului care a instrumentat procedura succesorala in 2010, si sa vedeti ce va spune.


...,dar fratele doreste sa renunte la dreptul lui in favoarea mea,cum trebuie sa sune declaratia notariala sa fie valabila in proces ,si nici sa nu pierdem nimic din drepturile care i se cuvine legal tatalui meu, ...

V-am raspuns deja in primul mesaj ca ...fratele dvs nu mai poate da declaratie de renuntare la mostenire in asa zisa favoarea dvs odata ce ati dezbatut mostenirea dupa tatal dvs (asta se putea face inainte de a obtine certificatul de mostenitor). Acum poate doar sa va imputerniceasca pe dvs sa va ocupati de probleme si eventual sa va transfere proprietatea printr-o forma legala (vanzare, donatie, etc)


...ceilanti sunt grad de rudenie III si IV . Sa inteleg ca acum sa schimbat si gradul de rudenie ,noi (eu si fratele meu) nu vom mai fi considerati cu drept de mostenire de gradul I, ?

Nu stiu la care ceilalti va referiti, insa procesul se complica daca tatal dvs a fost eliminat de la masa succesorala a parintilor lui, iar dvs va doriti drepturi din acea masa succesorala. Sincer, nu cred ca va puteti descurca fara avocat, in conditiile in care nici nu intelegeti in ce situatia va aflati acum.
ok ,multumesc frumos, ceilalti este vorba de : "RECLAMANT: SOTUL (SURORI ) ,,,PARAT : TATA (FRATE BUN),; NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT);, NEPOATA DE FRATE PREDECEDAT.. ?
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
mariancristielena, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs (si fratele) aveti gradul 1 in raport cu tatal dvs, dar nu si dupa bunici, si cu atat mai putin dupa matusa. Sotul supravietuitor (reclamantul) este doar sot si atat. V-am spus, depinde despre a cui mostenire vorbim. Recititi cu atentie toate mesajele de mai sus.

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelica aurelica Buna ziua, Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu. Parintii mei, au stat in aceeas ... (vezi toată discuția)
Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune RodicaVranciuc RodicaVranciuc Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 ... (vezi toată discuția)