avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperișul blocului este degradat, dar asociația nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperișul blocului este degradat, dar asociația nu se implică pe motiv că nu sunt bani și nimeni nu vrea să dea bani pentru cei de la etajul 4. Cum e posibil, și ce e de făcut în situația asta?

Buna ziua!

Stau la ultimul etaj al unui imobil cu 4 etaje, sunte 4 familii pe palier, si vecinii din fata au sarpante (neautorizate), in timp ce eu si vecinii de langa mine avem hidroizolatie. Problema e ca vecinii de langa mine sunt niste alcoolici, oameni care cauta mancare prin gunoaie, si nu au nici un venit. Boschetari intr-un apartament, cu alte cuvionte. Ei nu pot suporta nici un fel de cheltuiala.
Pluviala e pe partea mea, ceea ce inseamna ca nu pot construi sarpanta doar deasupra apartamentului meu, petnru ca apa se va prelinge oricum la mine, din moment ce exista panta, e ridicat la ei si coborat la mine, astfel incat apa sa ajunga la scurgere/pluviala. Am suportat eu cheltuielile hiodroizolatiilor atat la mine, cat si la ei, dar cum ar trebui procedat? Pentru ca nu e norma ca eu sa platesc petnru 2 familii, cand ar trebui sa contribuie toti vecinii, nu? Asociatia nu se implica deloc, pe motiv ca nu au bani, si invoca faptul ca desi acoperisul e parte comuna, trebuie ca locatarii sa fie de acord sa cotizeze, si nimeni nu vrea sa dea bani pentru cei de la etajul 4. Daca este adevarat, inseamna ca un regulament de asociatie (care spune ca e nevoied e 50%+1 din lovatari sa fie de acord) este mai presus de lege. Cum e posibil si ce e de facut in situatia asta? Desi am facut hidroizolatie si nu mai curge in bucatarie, holul mare, sufragerie, apa tot continua sa curga pe holul mic, si e posibil sa ajunga la instalatia electrica. O sarpanta ar rezolva problema doar daca e facuta si la mine, si la ei, intrucat n-ar mai fi nevoie de pluviala, dar vecinii de langa mine nu vor contribui niciodata cu nimic, sunt plini de datorii, au lumina taioata, gazul taiat, apa taiata, nu platesc nimic niciodata, deci nu se poate discuta cu ei.
Astept un sfat, as dori sa stiu ce pot face din punct de vedere legal.
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 12:54, 10 Iulie 2018


nicos369 a scris:

Buna seara . Eu sunt administrator iar prin fisa postului sau contractul de prestari servicii exista si intretinerea din punct de vedere tehnic a cladirii , condominiului automat si a partilor comune ( subsol, casa scarii, acoperis ) in buna stare . Deci administratorul la sesizarea scrisa a dumneavoastra este obligat sa va aduca minim 3 oferte ( pe care le puteti obtine chiar dumneavoastra daca cunoasteti firme si mai mult rezultatele finale ale unor astfel de lucrari ) . Acestea se analizeaza si se ia o hotarire de catre Comitetul executiv . Corect este ca fiecare tronson sa plateasca pentru acoperisul lui . Asa cum dumneavoastra ati contribuit pe CPI sau SU la cheltuieli de reparatii a instalatiilor de la subsol sau zugravit casa scarii , asa si toti prorietarii de sub dumneavoastra trebuie sa achite c/v lucrari hidroizolatie acoperis si tot ce cuprinde terasa , aticurile , scurgerea , burlanele , etc . Dupa aprobarea lucrarilor ,a costurilor si a modalitatii de recuperare ( ma refer la rate ) sunt afisate in listele de plata lunare . Daca exista un Fond de Reparatii se foloseste acesta urmind ca in timp sa se reconstitue . La fiecare Adunare Generala a proprietarilor Asociatiei se pun in discutie problemele urgente - reparatii , investitii etc , prin acel Buget de venituri si cheltuieli , buget ce trebuie respectat .
Va puteti adresa Biroului de relatii din Primarie care va trimite o adresa catre Asociatia de Proprietari prin care le aduce la cunostinta ca intr-un anumit termen trebuie sa rezolve problema . Vor fi pusi in situatia de a informa Primaria de ce au rezolvat . Succes

Multumesc pentru raspuns! Mi se pare corect sa fie asa cum spuneti dumneavoastra.
In ceea ce priveste Primaria, mi s-a spus (tot de la asociatie) ca Primaria nu are nici un fel de tangenta cu aceasta problema, intrucat sunt proprietar, si locuinta nu apartine Primariei. Si doamna avocat Claudia-Elena Mardare a mentioant Primaria. asa ca merita sa fac un drum pana acolo, sa vad ce pozitie au cei de la Primarie in legatura cu aceasta situatie.
Cei de la Primarie ajuta . Nu stiu in Bucuresti cum este ,dar la Constanta au ajutat . Ei sunt cei care verifica administratorul si comitetul daca isi indeplinesc datoriile , la ei se depun semestrial situatiile de Activ-Pasiv . Succes.
Multumesc mult, Nicos!
Claudia-Elena Mardare a scris:
Terasa blocului reprezinta parte comuna pentru intretinerea careia trebuie sa contribuie toate apartamentele din bloc, nu doar cele de la ultimul etaj. Depuneti o solicitare scrisa de reparare a terasei, presedintelui blocului, solicitand raspuns scris in termen legal, si stampila cu numar de inregistrare pe exemplarul dv. Puteti depune o sesizare si la primaria de care apartineti, iar daca acestea nu dau roade, actionati asociatia in instanta!

De ce aceste reparații nu se achită din Fondul de Reparații, respectând Legea 230/2007, art. 45, alin.3, știind că, de exemplu, în Asociația mea, există un Fond de Reparații de ... 1 miliard de lei vechi, iar pe scara mea nu s-a zugrăvit de peste 30 de ani ? Ce fac șefii noștri, nu folosesc banii pentru a plăti reparațiile din blocurile Asociației noastre ?
Pentru a vedea că reparațiile se plătesc, logic, doar din Fondul de Reparații (mai ales dacă sunt în cont peste 1 miliard de lei vechi), citez din legislația din domeniu:
Legea 230/2007, art.45, alin.3: „Plățile pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparații.
Aceeași lege spune că sumele din Fondul de Penalizări și cele din Fondul de Chirii sau alte venituri, se vor utiliza numai pentru reparații și pentru investiții în părțile comune ale Asociației.
Același articol 45, alin.3 arată că sumele anuale au fost cerute ilegal dacă n-au fost hotărâri ale Adunărilor Generale ANUALE ! CITEZ: „Comitetul Executiv va pregăti și va prezenta Adunării Generale SUMA ANUALĂ necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond.”
Sarpanta o puteti construi doar cu autorizatie de constructie altfel intrati in altele... De ce picura apa si unde picura, de ce n-are scurgere s.a.m.d. Nu mai zic de situatia in care ajunge jos si distruge alte bunuri sau care accidenteaza pe cineva.

Blocul este cu acoperis terasa, urgenta este repararea hidroizolatiei, somati in scris asociatia sa ia masuri, precizati neaparat caracterul urgent al situatiei, sa aveti si confirmare de primire. Daca nu aveti nicio reactie alegeti Dumneavoastra oferta din mai multe, reparati, platiti si actionati asociatia in instanta pentru recuperare. Pentru eficienta hidroizolatia se face pe toata suprafata tronsonului, nu doar in coltul afectat!!!

Alte discuții în legătură

Acord vecini constructie acoperis. anca0704 anca0704 Buna ziua. Locuiesc intr-un apt. la ultimul etaj al unui bloc. Pentru ca avem mari probleme cu infiltratiile de la bloc (imi pare rau ca nu pot atasa poze sa ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc anca0704 anca0704 Buna ziua. Stiu ca s-a tot discutat pe tema aceasta, dar am o nelamurire: recuperarea banilor in cazul reparatiei unui acoperis de bloc se face doar in cazul ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)