Pentru a se constata legalitatea hotărârilor luate în Adunările Generale anuale ale Asociațiilor de Proprietari, este bine și util de citit motivarea explicită a unei sentințe date de o Instanță din România, care poate fi folosită în orice proces ce are legătură cu Asociațiile de Proprietari (pe tema ilegalității convocării Adunărilor Generale anuale), ACEASTA FIIND O PRACTICĂ JURIDICĂ UNITARĂ A INSTANȚELOR DIN ROMÂNIA - sunt zeci de spețe cu aceeași sentință care anulează definitiv hotărârile și actele șefilor de Asociații, luate și făcute în urma unui act juridic deja anulat de Instanțe, precum este procesul verbal al Adunării Generale Reconvocate, deoarece NU AU FOST CONVOCAȚI TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI, încălcându-se astfel Legea 230/2007, art. 24 alin. 3 și mai ales Hotărârea Guvernului nr. 1588/2007, art. 14 alin. 5, care obligă Instanțele la singura sentință legal valabilă - Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale dintr-o Asociație ai cărei conducători nu aduc dovada Tabelului Nominal Convocator SEMNAT DE TOȚI PROPRIETARII:
♥♥♥ Sentința Civilă nr. 2775 din 22.06.2012, pronunțată de Judecătoria Caracal.
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal, sub nr.2770/16.05.2012, reclamantul ... a chemat în judecată Asociaţia de Proprietari nr. ..., reprezentată de ..., solicitând Instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună anularea procesului verbal încheiat în Adunarea Generală a proprietarilor din data de 31.03.2012, care s-a ţinut într-o sală de clasă din Şcoala Generală nr. 2.
Din analiza textelor de lege, Instanța reține că instituirea unor condiții pentru valabilitatea convocării Adunării Generale și adoptării unor hotărâri în acest sens, nu poate să rămână fără consecințe juridice, iar ne-respectarea acestora atrage ne-valabilitatea lor.
Nulitatea unui act este acea sancțiune de drept civil care lipsește actul juridic de efectele contrare normelor juridice edictate pentru încheierea sa valabilă. ASTFEL, DISPOZIȚIILE ART. 23 ȘI 24 DIN LEGEA 230/2007 SUNT PREVĂZUTE SUB SANCȚIUNEA NULITĂȚII ABSOLUTE.
Numai astfel, subiectele de drept (în speță, șefii Asociației de Proprietari), ȘTIIND CĂ UN ACT ÎNCHEIAT CU IGNORAREA CONDIȚIILOR PREVĂZUTE DE LEGE, VA FI LIPSIT DE EFECTE JURIDICE, vor face orice ca pe viitor să respecte dispozițiile legale, realizându-se astfel funcția preventivă a nulității actului civil. Când, însă, acest efect inhibitor nu s-a produs, intră în funcțiune celelalte funcții ale nulității: FUNCȚIA SANCŢIONATORIE, prin înlăturarea efectelor contrare legii și FUNCȚIA DE GARANȚIE A PRINCIPIULUI LEGALITĂȚII, ca mijloc de asigurare a respectării ordinii publice.
În acest caz, nu poate fi declarată de către Instanțe decât sentința de Nulitate Absolută a unui act juridic întocmit ilegal, având în vedere că natura interesului ocrotit prin dispozițiile legale care reglementează condițiile de convocare a Adunării Generale a Asociației este general, obștesc, și privește pe toți proprietarii din Asociația de Proprietari (Legea 230/2007, art. 23, alin.2).
☛ Analizând dispozițiile legale invocate de reclamant în susținerea acțiunii sale, raportat la situația concretă rezultând din materialul probator administrat în cauză, rezultă că pretențiile reclamantului referitoare la nelegalitatea convocării tuturor proprietarilor Asociației sunt întemeiate și, implicit, urmare a Nulității Absolute a Adunării Generale, toate hotărârile luate în acea Adunare Generală sunt nule, nu pot avea efecte juridice ulterioare.
Inclusiv Legea 230/2007, art. 23, alin. 2 arată importanța convocării tuturor proprietarilor pentru a nu li se încălca dreptul lor la informare și la luarea deciziilor prin vot în cadrul Adunărilor Generale anuale obligatorii: „Adunarea Generală este alcătuită din TOȚI PROPRIETARII membri ai Asociației de Proprietari.”
În ceea ce privește reconvocarea Adunării Generale pentru data de 31.03.2012, INSTANȚA REȚINE CĂ NU EXISTĂ LA DOSARUL CAUZEI NICIO DOVADĂ A CONVOCĂRII TUTUROR MEMBRILOR ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, pentru a se putea reține incidența H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5, care dă posibilitatea adoptării unei hotărâri în ședința Adunării Generale anuale, doar sub această condiție.
În lipsa dovezii de convocare a tuturor membrilor proprietari ai Asociației, nu se poate reține respectarea procedurii legale de adoptare a hotărârilor luate (ilegal) de către Adunarea Generală Reconvocată pe data de 31.03.2012, hotărâri care devin nule d.p.d.v. juridic, inclusiv actele subsecvente.
Tabelele Nominale Convocatoare depuse la dosar nu cuprind SEMNĂTURILE TUTUROR PROPRIETARILOR DIN CADRUL ASOCIAȚIEI (...), acest fapt ne-reprezentând o convocare valabilă și legală în sensul art. 14 din H.G. nr. 1588/2007.
Prin urmare, cum ASOCIAȚIA PÂRÂTĂ NU A FĂCUT DOVADA CONVOCĂRII TUTUROR MEMBRILOR ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU ADUNAREA GENERALĂ DIN 31.03.2012, Instanța va admite cererea formulată în contradictoriu cu pârâta Asociația de Proprietari nr. … și VA CONSTATA NULITATEA ABSOLUTĂ A HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI NR. … DIN DATA DE 31.03.2012. ♥♥♥
Detalii despre speța amintită de mai sus, se găsesc pe această pagină:
[ link extern ]