Probleme la conducta de canalizare a blocului. Soluția propusă de proprietari este înlocuirea țevilor de canalizare, dar președintele asociației refuză să intervină. Ce mă sfătuiți să fac?
Buna ziua,
Locuiesc in Bucuresti, la parterul unui bloc cu 8 etaje, construit in anii '70.
Tevile de canalizare ale cladirii nu au fost inlocuite niciodata. In ultimii ani subsolul s-a inundat foarte des. A fost desfundat intotdeauna de o parte dintre locatarii scarii.
Saptamana trecuta canalizarea s-a infundat iar si a refulat si la 2 apartamente de la parter (al meu si al unui vecin care este chirias si care a plecat apoi din casa). S-a incercat desfundarea cu sarpele electric apoi cu o firma de canalizare, fara rezultat. In momentul acesta subsolul este plin de apa, de dejectii, gandaci si purici. Robinetii de la subsol nu mai functioneaza si nu poate fi oprita apa pe coloana. In continuare refuleaza in apartament. Solutia propusa de toata lumea este inlocuirea tevilor de canalizare ale scarii. Presedintele blocului refuza sa intervina. Vecinii se aduna in grupulete dar n-am reusit sa-i conving sa facem ceva.
Astazi de dimineata am facut o sesizare pe siteul primariei de sector si la politie (care inca nu a trimis pe nimeni).
Am inteles ca trebuie sa fac o sesizare scrisa catre presedinte, care sa-mi dea nr intregistrare. As dori un model de cerere pentru aceasta situatie.
Orice alt sfat in legatura cu pasii pe care trebuie sa-i urmez mi-ar fi de mare ajutor.
Sesizarea verbală lasă loc de intrepretări pe cand una scrisă nu poate fi contestată așa se explică și acțiunea dv. de-a v-ă recupera costurile reparației , au ramas doar vorbe din partea președntelui de asociație iar acum vă indreptați spre Instanță .
La pct. 1 fiind o problemă internă este normal ca costurile de desfundare să fie suportate de proprietar , ci-ar insemna să ne rezolvăm problemele pe banii asociației .
La pct. 2 dacă președintele a chemat meserișii trebuia să-i platească asociația nicidecum dv. , fiind o problemă comună se suportă comun . Dacă tot a-ți plătit trebuia sa-i spuneți președinintelui că intocmiți un proces verbal unde trebuia să stipulați data returnării banilor pentru reparație .
La pct . 3 Dacă nu s-a rezolvat problema la prima reparație a-ți fost dispusă să plătiți încă odată ca se rezolve problema . Total greșit in primul rand ca proprietar nu aveați dreptul să interveniți la conducta de canalizare fiind parte comună , iar banii pentru recuperarea reparației v-a lasa loc de intrepretări fiindcă a fost facută o dată de asociație iar a doua de dv. Să vă mulțumiți dacă veți recupera banii de la pct. 2
@ BEN46: eu cred ca gresiti, asociatia are obligatia sa plateasca toate pagubele facute de instalatiile comune. In acest caz nu numai ca trebuie sa plateasca reparatiile dar trebuie sa platesca si pagubele suferite de locatarii de la parter.
Dictatura majoritatii nu tine loc de lege. Asociatia profita de faptul ca locatarii nu au, de regula, bani de procese. Si este cinic si imoral sa-ti lasi dejectiile sa plutesca pe covorul vecinului de la parter.
Cand am scris despre reparatii si procedeul de reuperare a costurilor nicideum depre despagubiri in caz de inundare care este total diferit de ce am comentat .
Dacă tot a-ți adus vorba depre despăgubiri intreadevăr asociația plătește despăgubirile in cazul in care ap. era asigurat cu condiția să fie respectate formalitățile și intervențiile de reparație . Pe cand in cazul ap. discutat nu s-a respectat formalitățile mai mult a intervenit la reparațiile părțile comune de canalizare cea ce ținea de asociație , cum am remarcat să se mulțumescă dacă primește cea ce a promis președintele .
Nu vorbim de dictatură ci de lege pe care trebuie să o respecte toți propretarii din codomeniu , ce ar insemna să facă fiecare reparație pe parte comună cum are el chef sau să își facă fiecare ap . scurgere separată .
@ BRN46: stiti cum e sa ai fecalele vecinilor de pe 8 etaje in apartament? Cat poate astepta cineva cu asa ceva in casa pana se trezeste asociatia sa actioneze? Era o urgenta iar asociatia s-a facut ca se mai gandeste. Urgenta este urgenta, se rezolva pe loc.
Dupa cum am spus mai sus, am trecut prin asa ceva, intre timp m-am interesat cum ar fi trebuit sa rezolv situatia si am aflat ca asociatia este direct raspunzatoare de orice dauna adusa de instalatiile comune.
Nu, apartamentul nu trebuie sa fie asigurat ca sa fie despagubiti proprietarii.
Condominiu
mihailovin27
Buna ziua,
va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)