avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente reabilitare termica blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente reabilitare termica blocuri

In ultima vreme, vad ca, cel putin in Bucuresti, multe blocuri au intrat in procesul de reabilitare termica. Cu toate acestea, am observat diferente in modul de realizare a lucrarilor: in unele cazuri se monteaza geamuri termopan la balcoane si camere, in alte nu. Oare aceasta reabilitare termica nu trebuie facuta la fel peste tot?
Cel mai recent răspuns: emapohrib , utilizator 13:22, 12 Noiembrie 2010
@Lumiflorea - in situatia Dvs. trebuie sa vedeti exact ce acte a semnat presedintele asociatiei. Pasul urmator contestati in scris cuantumul lucrarilor .Evident primaria O sa va ignore. Cautati prin bloc un inginer constructor, arhitect si va pregatiti pentru proces unde primaria va fi obligata sa prezinte devizul lucrarii. Un avocat bun gasiti pe aici . Succes !

@Chesu Petre -
anumite studii de specialitate recomanda o grosime de la 16 la 20 de cm
- pe bune ? Imi aratati si mie un studiu d'asta ? Banuiesc ca e facut de ceva 'cercetatori britanici'. Sa lamurim un lucru :placarea cu polistiren NU ESTE reabilitare termica .Ci mai degraba etansare.In urma placarii cu polistiren nu se mai poate vorbi de o calitate a aerului in interiorul apartamentelor. Este ca si cum ai trai intr-un termos.
Sa mai precizez ca degeaba plachezi cu polistiren daca pui geam fara rupere termica . Si degeaba pui geam cu rupere termica si plachezi cu polistiren daca trebuie sa deschizi geamul pentru a aerisi. Iar teoria asta cu 'punctul de roua' ati auzit-o pe undeva dar nu prea ati inteles-o. Sa va mai explic si de ce nu se recomanda termoizolarea peretilor sudici ?
@gikurtu - acele studii de specialitate erau facute de inginerii germani si in paralel de cei americani (poate si cei britanici, nu am inca informatii), la noi in tara, puteti gasii un asemenea studiu la firma(nu stiu daca am voie sa le fac reclama), care se ocupa de ferestre in sistem termopan si de constructii izolate.
Referitor la programul de "reabilitare termica", nu eu l-am numit asa, si credeti-ma ca nici nu sunt de acord cu aceasta solutie, dar inclin sa cred ca primaria a ales aceasta modalitate de a reduce pierderile de energie pentru ca era cea mai facila si ieftina . Exista in momentul de fata tehnologii diverse, ramine la latitudinea fiecaruia ce va alege,in functie de nivelul de informatie detinut si de disponibilitatea financiara . La contradictia dvs. fata de folosirea unor termeni tehnici, nu pot decit sa va ofer placerea de a va obisnui cu ei . Apropo: rupere de punte termica si nu rupere termica, dar cum spuneam, va urez o viata placuta
@Chesu Petre - subiectul era daca merita si cat cost a'placarea cu polistiren' pompos numita si promovata ca 'reabilitare termica'. Era interesant sa postati si un link catre un astfel de studiu sa vada si ochiu nostru ce zice neamtu. Pana atunci sa incepem sa clarificam termenii :
- rupere termica - Thermal break - o explicatie succinta a termenului o gasiti aici : [ link extern ]
- punte termica - Thermal bridge - o explicatie succinta a termenului o gasiti aici :[ link extern ]

'Ruperea de punte termica' , cel putin in cazul ferestrelor in sistem termopan fabricate de prietenul Dvs. se obtine folosind un ciocan. In momentul in care ati spart geamul termopan tocamai ati realizat o 'rupere de punte termica'

Din pacate nu este nici cea mai facila si nici cea mai ieftina metoda de marire a eficientei energetice (pentru ca despre asa ceva este vorba in directiva UE). Dar garantat este o afacere extrem de banoasa pentru firmele 'prietene' primarilor.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
gikurtu, utilizator
@gikurtu - bineinteles ca acesta era si este subiectul "reabilitare termica " la costuri mari, poate prea mari si am specificat si alte metode de punere in practica a acestuia, cu si fara ajutorul primariei dar la" cerintele" unor recomandari superioare, pentru ca momentan suntem in UE . Punerea in discutie a unor termeni de specialitate si lamuriri despre acestia scoase din context, ma convinge inca o data, ca nu intelegeti pe de-a intregul problema. Punte=legatura, termica=temperatura, deci aveti o fereastra care face legatura/transferul de caldura din interior spre afara . Bravo, dar nu mai spuneti nimanui, ca aveti ferestre tip termopan. Ferestrele tip termopan,sunt de regula, cu rupere de punte termica(cele de calitate desigur),ceea ce inseamna ca nu mai permite caldurii sa iasa afara, si nici frigului sa intre innauntru, printr-o modalitate de a rupe acea punte termica. ;)

Acum daca am intrat in hora macar sa va lamuresc :

1. Transferul de energie se realizeaza intr-o singura directie : de la cald la rece. Frigul nu poate intra inauntru Starea naturala a Pamantului este rece. Daca nu ar fi soarele am ingheta de frig . Deci recapitulam: corpurile calde CEDEAZA caldura catre corpurile reci. Daca ma contraziceti aici va promit ca ma las pagubas .#-o

2.Puntea prin definitie realizeaza legatura intre doua puncte. Fereastra nu realizeaza o legatura ci o SEPARARE .Nu rupe nicio punte ci pur si simplu are rolul de a izola termica,fonic etc..Nu am nicio vina ca producatorii de tamplarie PVC si aluminiu au preluat sintagma 'Thermal break' mot-a-mot. dar deja expresia 'rupere termica' s-a impamantenit si nu are rost sa o schimbam noi acum.

3. Prin 'punte termica' se intelege un contact intre doua sau mai multe elemente slab sau ne-izolate. In cazul placarii cu polistiren ,in mod frecvent, suportul de otel de la AC este prins DIRECT de beton si nu aplicat deasupra polistirenului si astfel se obtine o bresa in izolatia termica. Asta se cheama 'punte termica' si in jurul ei aparitia condensului si ,in timp, a mucegaiului este inevitabila.

4. UE nu a recomandat placare cu polistiren (care de altfel,pentru cladirile de locuit, nu se mai foloseste in UE ) .UE a recomandat MARIREA eficientei energetice etc.. Dar guvernantii nostri au inteles ce le-a convenit .Si Dvs idem..


Si un mic exemplu de la dusmanii nostri ungurii :
- site-ul de prezentare al lucrarii : [ link extern ] /
- un filmulet de prezentare al lucrarii :[ link extern ]
1 EURO ~ 270 HUF
Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca fac un rezumat:
- un bloc tip-sovietic (cum avem si noi): schimbat tevi ,placat exterior cu polistiren + vata minerala , izolat + reparat acoperis, montat instalatie panouri solare pentru incalzire apa menjera , geamuri d'alea jmechere de la Dl.Chesu si multe alte bunatati la un pret de ~350.000 HUF/apartament adica in jur de 1300 EURO achitabil in 8 ani la o rata de 3000-4000 HUF/luna (10-15 EURO).

Din pacate varianta engleza este foarte succinta in detalii tehnice .Poate ne ajuta cineva cu varianta maghiara a prezentarii
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
gikurtu, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchidere balcon cu termopan spartacus2012 spartacus2012 Buna seara.As dori sa inchid jumatate din balconul apartamentului meu cu geam de tip termopan.Am nevoie de autorizatie de construire de la primarie ? Va rog ... (vezi toată discuția)
Anvelopare bloc Dana653 Dana653 Buna ziua, Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a vehiculat la o sedinta urmatoarele ipoteze, pe care as dori sa le verific cu dvs: 1. din ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa accept inchiderea balconului prin reabilitarea termica facuta de primaria sect 4, daca nu doresc acest lucru? diana-maracineanu diana-maracineanu As dori sa stiu daca exista vreo solutie legala in situatia urmatoare: -locuiesc in sectorul 4, undeva pe Bulevardul Alex Obregia, intr-un bloc in care s-a ... (vezi toată discuția)