avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente reabilitare termica blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente reabilitare termica blocuri

In ultima vreme, vad ca, cel putin in Bucuresti, multe blocuri au intrat in procesul de reabilitare termica. Cu toate acestea, am observat diferente in modul de realizare a lucrarilor: in unele cazuri se monteaza geamuri termopan la balcoane si camere, in alte nu. Oare aceasta reabilitare termica nu trebuie facuta la fel peste tot?
Cel mai recent răspuns: emapohrib , utilizator 13:22, 12 Noiembrie 2010
Buna ziua!

reabilitarea este reglementata de OUG18/2009.
Atentie insa, pretul de 4000 ron/apartament este imens.Veti constata cu stupoare ca tamplaria PVC este subevaluata (pt un apartament de 3 camere + balcon se scad 1200-1800 ron, in conditiile in care pe dvs probabil v-a costat 1000 euro), in schimb materialele folosite la anvelopare sunt supra-evaluate! Aveti grija sa nu patiti cum am patit noi: pentru a fi convinsi sa aderam la proiect ni s-a comunicat un cost de 1100-1500 ron, dupa care , dupa ce lucrarile au inceput, ni s-a spus ca se retin 3570 de apartament!daca la dvs. au iceput cu 4000 ron, nu vreau sa ma gandesc ce va vor spune dupa...
Costul real al unui apartament cu 3 camere care are deja tamplarie PVC nu trebuie sa depaseasca 1100-1300 ron (cei 20% suportati de catre proprietar).
Vedeti mesajele postate anterior pe forum si mare atentie la ce documente semnati.
Buna seara
Pentru ca sunteti la inceputul "aventurii"numita anvelopare, va pot da cateva repere de care trebuie sa tineti cont pentru a evita multe situatii ,uneori penibile ,de care se folosesc cei din primarie, mizand pe slaba informare a proprietarilor.
Documentele care trebuiesc citite si urmarite intocmai si cu mare atentie sunt:
Ord. 18/2009;Normele de aplicare a ordonantei;ghidul (anvelopare)editat de minister.
Atentie- totul trebuie sa fie comunicat in SCRIS de ambele parti,primarie-asociatie.Respectati modelele pt. procesele verbale etc. din normele de aplicare.
Dupa inscrierea in program vi se va comunica suma maximala a lucrarii aprobata de primarie,in baza documentatiei de avizare intocmitata de proiectant.
Acesta este un moment cheie.Studiati cu atentie documentatia de avizare.Verificati daca aceasta este completa.Stabiliti cu exactitate ce lucrari doriti dumneavoastra sa se faca.
Urmeaza semnarea actului aditional nr.1. Nu acceptati sa fie trecuta alta valoare decat cea stabilita de asociatie pentru lucrarile dorite.Aici se incerca (de primarie)sa se treaca valoarea maximala in ideea ca se va "rezolva"la sfarsitul lucrarii.Total fals.De aici incep abuzurile.
Urmeaza incredintarea lucrarii (licitatia).Participati la licitatie si verificati bonitatea firmei castigatoare chiar daca se vor opune (Formular oferta licitatie).
Urmeaza inceperea lucrarii.Nu acceptati nici un fel de activitate pana la semnarea procesului verbal de incepere a lucrarii.Acum se stabilesc lucrarile ce se executa la fata locului, in prezenta reprezentantului asociatiei (sa fie altul decat presedintele),dirigintele de santier numit de primarie si firma executanta.
Urmariti in timp ce se executa si cum se executa.Foarte important este sa urmariti completarea proceselor verbale pentru faze determinante(din documentatia de avizare a proiectantului) cand puteti cere sa se consemneze observatiile asociatiei!!!!
Pentru siguranta orice observatie faceti-o in scris catre primarie.

Este indicat sa fotografiati TOTUL pentru a exista dovezi.De obicei primaria este aliatul executantului si vor incerca sa minta cu nerusinare ca au facut ce de fapt nu s-a facut.
La sfarsitul lucrarii insistati sa verificati devizele.Aici apar marile surprize!
Nu semnati actul aditional nr.2 fara convingerea ca valoarea lucrarii este cat de cat reala.
Fara intentia de a jigni va spun ca se incerca mituirea celor care semneaza din partea asociatiei.Toate hotararile este recomandat sa se ia in adunari generale nu prin reprezentanti.
Sper va va fie de ajutor cele scrise.
Bafta,la marea actiune de "anvelopare"sa nu ajungeti in situatia asta #-o
Daca sumele de plata sunt atit de mari, de ce nu hotarati printr-o hotarare de adunare generala, ca aceasta lucrare sa fie facuta prin licitatie, de catre asociatia de proprietari, direct, fara intermediari 'in speta-primaria', si in acest fel, se pot impune si urmari lucrarile de care aveti nevoie dvs. ca asociatie, si nu primaria impreuna cu firmele "agreate" ? Urmarind firul acestei idei, va puteti da seama macar de dimensiunile financiare implicate intr-un asemenea proiect, urmind ca pe viitor sa nu mai comentam aspecte pe care nu le putem intelege . Nu se pot face comparatii intre 2 blocuri situate pe aceeasi strada, daramite la nivel de oras sau tara.... De la fotbal s-a trecut la politica si in cazul de fata la reabilitarea termica... Oare cati din cei care au postat au cunostinte temeinice in domeniul reabilitarii termice ?........-Sa fim realisti..
Nu se poate face licitatie de catre asociatie deoarece din toata aceasta lucrare asociatia plateste doar 20%, restul il plateste primaria si guvernul. Credeti ca acestea doua vor accepta sa dea banii altor firme decat celor agreate de primarie?
Cu atat mai mult cu cat sunt primarii care ofera darul otravit al celor 20% gratuitate pentru asociatii.
Cu alte cuvinte "voi acceptati ce va bagam noi pe gat cu de-a sila, ca noi platim (sau ca noi platim 80%)".
Multumesc mult pentru interesul acordat situatiei prezentate de mine si pentru promptitudinea raspunsurilor.
Sunt de acord cu dl Chesu ca nu putem trage concluzii din doar cele cateva cazuri descrise aici, ca fiecare bloc este unic in felul lui, dar sunt sigura ca putem invata multe dintr-o astfel de discutie.
Eu v-am cerut sfatul, deoarece daca va fi un "razboi" va fi intre mine si " restul lumii". Am "uitat" sa mentionez ca unul dintre vecini este angajat al primariei de sector si cu asta cred ca am spus totul, pentru ca blocul nostru a fost reparat si intretinut de-a lungul timpului, asa cum am si precizat si nu cred ca se simtea nevoia urgenta a unei astfel de reabilitari.
Administratorul blocului este angajat de noi si isi vede constiincios de atributiile lui, dar nu isi asuma o astfel de raspundere,iar de strangerea semnaturilor se ocupa un vecin , "gospodarul" blocului. Asa ca trebuie sa imi apar singura interesele, deoarece mi s-a spus ca sunt suficiente 50%+1 semnaturi pentru a se aproba reabilitarea, iar vecinii sunt de acord, din cate am vazut eu. Dar nu vreau nici sa ma cert cu vecinii, asa ca situatia este destul de delicata pentru mine.
Revin pe masura ce evolueaza lucrurile.
Va doresc un weekend placut!

Alte discuții în legătură

Inchidere balcon cu termopan spartacus2012 spartacus2012 Buna seara.As dori sa inchid jumatate din balconul apartamentului meu cu geam de tip termopan.Am nevoie de autorizatie de construire de la primarie ? Va rog ... (vezi toată discuția)
Anvelopare bloc Dana653 Dana653 Buna ziua, Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a vehiculat la o sedinta urmatoarele ipoteze, pe care as dori sa le verific cu dvs: 1. din ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa accept inchiderea balconului prin reabilitarea termica facuta de primaria sect 4, daca nu doresc acest lucru? diana-maracineanu diana-maracineanu As dori sa stiu daca exista vreo solutie legala in situatia urmatoare: -locuiesc in sectorul 4, undeva pe Bulevardul Alex Obregia, intr-un bloc in care s-a ... (vezi toată discuția)