avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente reabilitare termica blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente reabilitare termica blocuri

In ultima vreme, vad ca, cel putin in Bucuresti, multe blocuri au intrat in procesul de reabilitare termica. Cu toate acestea, am observat diferente in modul de realizare a lucrarilor: in unele cazuri se monteaza geamuri termopan la balcoane si camere, in alte nu. Oare aceasta reabilitare termica nu trebuie facuta la fel peste tot?
Cel mai recent răspuns: emapohrib , utilizator 13:22, 12 Noiembrie 2010
In sectorul 3 al capitalei este cel mai rau. Blocul PM 51 din Campia Libertatii este in curs de reabilitare termica iar reabilitarea la un apartament cu 3 camere costa
10 000 Euro. Adica am primit un act aditional care a modificat suma stabilita prin contract deoarece s-au executat (chipurile) lucrari suplimentare. Nu prea stim ce avem de facut. Ne asteptam ca sumele sa scada deoarece au fost lucrari care nu s-au executat cum ar fi decopertarea si suprafetei totale a blocului si aplicarea de tencuieli brute pe toata suprafata blocului. Pe noi cine ne ajuta ?Batem la usi ce raman inchise pentru noi oamenii de rand. Foarte multi proprietari se plang ca a ajuns sa coste reabilitarea termica la un apartament cu 2 camere 3-4 mii de Euro. Noua ne cere firma Tehnologica Radion care executa lucrarea un pret dublu si nu intelegem de ce ? Primaria il cam sustine pe constructor desi ar trebui sa fie de partea noastra deoarece este mandatata de noi proprietarii iar Ministerul LDezvoltarii nu se prea baga desi sunt parti implicate cu 30 respectiv 50 %. insa aceste institutii sunt implicate cu bani publici pe noi ne doare buzunarul. Ne poate ajuta cineva cu un sfat ?
Actul aditional NU trebuie semnat de asociatia de proprietari !
Atentie ca se fac presiuni pentru ca acest act sa fie semnat,cu promisiunea ca se vor rezolva ulterior "problemele ". Total fals.Odata semnat nu se mai poate face nimic,sunteti buni de plata.La finalizarea lucrarilor se face un proces verbal semnat de proiectant,primarie, executant iar asociatia are statut de "invitat".Asigurati-va ca toate observatiile dumneavoastra sunt cuprinse in procesul verbal.Conditionati semnarea actului aditional de acest proces verbal corect intocmit(conf. cantitatii si calitatii lucrarilor efectiv executate ) si recalcularea devizului.Sper ca cele scrise de mine sa va fie de ajutor.
Buna ziua!

La noi lucrurile stau , cred eu, mult mai rau deoarece la coalitia primarie-executanti s-au alaturat si administratorul si presedintele asociatiei de locatari.
Povestea este urmatoarea:
Anul trecut in vara ni s-a comunicat ca suntem admisi in programul de reabilitare a locuintelor, lucrarile urmand sa inceapa in luna septembrie 2009.
Ni s-a comunicat initial un cost de aproximativ 1100-1500/ apartament, cu care proprietarii au fost, in general, de acord.

Cu doua-trei zile inainte de montarea schelelor, a aparut la avizier o informare ca cei 20% pe care trebuie sa ii suporte proprietarii sunt, in suma neta, de 251.571 ron (deviz initial), adica in medie 4200/ apartament.

Desi am solicitat in nenumarate randuri sa ni se comunice oficial ce lucrari intra in acest cost (60% dintre noi avem deja tamplarie PVC, toate apartamentele au apometre si repartitoare, etc, deci aceste lucrari ar fi urmat sa fie scoase din deviz), administratorul si presedintele asociatiei au refuzat cu indarjire sa ne prezinte documentele oficiale, fluturandu-ne pe sub nas diverse tabele excel intocmite de ei si hartii nesemnate si nestampilate de nimeni.

La finalizare unei parti din lucrari (din cauza vremii nefavorabile, au mai lasat cate ceva de facut....), s-a calculat din nou costul. Surpriza: pentru un apartament de 3 camere cu tamplarie PVC existenta deja, costul (cei 20% datorati de catre proprietar) se ridica la 3570 ron. Avand in vedere ca un bloc similar de langa noi a fost reabilitat de aceeasi primarie a sectorului 6, iar acolo costul unui apartament identic cu 3 camere este de 900 ron (de 4 ori mai putin!!!), iar in regie proprie reabilitarea pentru un apartament identic a costat 2300 ron pret 100%, nesubventionat, am solicitat din nou documente oficiale: deviz pe lucrarile efectuate (vorbim doar despre tamplarie PVC la aprox. 40% dintre apartamente, anvelopare bloc si lucrari de refacere a terasei), facturi, orice document care sa justifice costurile si, mai ales, din care sa reiasa persoana/institutia raspunzatoare pentru eventuale licitatii trucate, deturnari de fonduri, etc. Acelasi refuz, jigniri, tipete si acelasi administrator care se considera seful, nu angajatul nostru!

Mai mult, pe chitantele de intretinere, costul de reabilitare mascat cf. Legii in fond de reparatii este cumulat cu intretinerea propriu zisa, a.i. citind chitanta orice ar putea spune ca de fapt nici nu se retine vreun fond de reparatii! Mai nou, aproape toti proprietarii au solicitat sistarea platilor catre “fondul de reparatii” pana cand nu sunt prezentate documentele mentionate mai sus.Evident, administratorul refuza incasare sumelor reprezentand consumul de utilitati.

Cel mai hilar lucru insa este faptul ca administartorul ne-a spus ca (citez): “cei cu posibiltati sa dea mai multi bani la fondul de reparatii si apoi, cand se va trage linie, sa ii recupereze de la ceilalti locatari”.Ati mai auzit vreodata asa ceva? Noi sa dam banii Administratorului, ca apoi sa ne luptam cu ceilalti locatari pentru recuperarea banilor..Ca sa nu mai spun ca evaluarea “celor cu posibilitati” ii apartine acestui domn...
Ce putem face in situatia in care nu stim ce s-a semnat, daca s-a semnat, daca s-a facut prerecetie?

Actul aditional la care dvs. faceti referire se incheie la finalizarea lucrarilor, inainte, ne puteti explica? Putem retrage imputernicirea acordata Presedintelui pentru a ne reprezenta in vederea unui control riguros al documentelor care vin la semnat la Asociatie?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Este vorba despre actul aditional nr.2,care se incheie la finalizarea lucrarilor.
Pacat ca nu puteti fi uniti.Exista riscul ca presedintele sa semneze ...iar locatarii sa nu stie !

Buna ziua! Intru si eu in clubul celor interesati de reabilitarea termica a blocurilor, deoarece de doua zile la noi in bloc se strang semnaturi pentru a beneficia de acest program.
Am citit tot ce s-a discutat pana acum si, sincer, m-am speriat. Vazand ce probleme au avut altii, doresc sa ma informez mai detaliat despre aceasta actiune, ca sa stiu cum sa-mi apar mai bine drepturile.
Eu locuiesc intr-unul dintre sectoarele Capitalei, in zona A, iar blocul are 25 de ani si este din prefabricate. Majoritatea apartamentelor au ferestre termopan, iar cei care au avut nevoie de spatiu au inglobat balcoanele in apartament, izolandu-le si inchizandu-le cu termopan. Avem contoare de apa, nu avem repartitoare si nici nu ne-am dorit asa ceva.
Suntem obligati sa acceptam si sa platim toate lucrarile propuse de ei? De exemplu, eu nu doresc sa-mi inchid balcoanele, deoarece din aprilie pana in noiembrie le transform in gradina de flori, caloriferele si instalatia de termoficare au fost inlocuite inca de acum 10 ani , nu am condens, etc, etc.
Am posibilitatea sa aleg ce vreau sa accept si bineinteles sa platesc sau nu.
Mi s-a spus ca pentru un apartament de trei camere trebuie sa platesc 4000 ron, din care se scad termopanele, etc., etc. pe care nu le doresc.
Bineinteles sunt de acord cu termoizolarea fatadelor blocului, dar terasa a fost izolata din banii nostri acum trei ani si acum doi ani s-au facut inlocuiri de armaturi si conducte la instalatiile din subsol.
Stie cineva ce cuprinde exact lista de lucrari cuprinse sub denumirea de "reabilitarea termica a blocului"? Ce alte legi, normative ar trebui sa citesc ca sa fiu cat mai informata?
Multumesc pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Inchidere balcon cu termopan spartacus2012 spartacus2012 Buna seara.As dori sa inchid jumatate din balconul apartamentului meu cu geam de tip termopan.Am nevoie de autorizatie de construire de la primarie ? Va rog ... (vezi toată discuția)
Anvelopare bloc Dana653 Dana653 Buna ziua, Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a vehiculat la o sedinta urmatoarele ipoteze, pe care as dori sa le verific cu dvs: 1. din ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa accept inchiderea balconului prin reabilitarea termica facuta de primaria sect 4, daca nu doresc acest lucru? diana-maracineanu diana-maracineanu As dori sa stiu daca exista vreo solutie legala in situatia urmatoare: -locuiesc in sectorul 4, undeva pe Bulevardul Alex Obregia, intr-un bloc in care s-a ... (vezi toată discuția)