avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond reparații
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond reparații

Bună ziua,
Am o problema la fondul de reparații am avut suna de 480 lei din care pentru zugrăvească interioara a blocului trebuia sa extragă doar 300 de lei precum au pus și afiș ca fie care apartament trebuie sa plătească 300 lei, dar mie mi-au extras toată suma,nu mi-se pare normal sa plătesc toată suma având în vedere ca trebuia doar 300 lei sa plătesc și nici măcar nu am văzut o chitanță pe suma totala pe care s-a făcut interventia.Este legal acest lucru? Dacă nu ce trebuie sa fac?
Va mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
Dorești, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 01:28, 2 August 2018
Am inteles ca pe nimeni din asociatia dvs nu intereseaza ce si cat plateste...cu mici exceptii.Altfel,in atatia ani,alegeau alta conducere.

''Nu, eu v-am rugat să-mi spuneți ce se întâmplă dacă șefii Asociației nu au plătit niciodată bani din acest Fond de Reparații, care de obicei este alimentat și din Fondul de Penalizări și din Fondul de Chirii (citiți legea) ? ''...am citit legea.dar se pare ca nu conteaza ce raspunsuri primiti pe aici...de aceea este mai bine sa faceti plangere...poate va lamureste politia.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
vali m, utilizator
CA SĂ FIU MAI CONCRET, VĂ ROG SĂ-MI SPUNEȚI CUM PROCEDAȚI DVS. ÎN CAZUL ACESTUI FOND DE REPARAȚII, ANUAL SAU LUNAR, CONFORM LEGII 230/2007, ART.45 ?
Nu includeți acele sume în Bugetul anual al Asociației, programând lucrările de reparații pentru tot anul fiscal ?
Să zicem că A.G. a votat un Fond de Reparații de 10.000 de lei. Acei bani votați în Adunarea Generală anuală sunt destinați concret unor anumite lucrări clar delimitate, sau banii aceia sunt și pentru reparații urgente, ne-prevăzute ?
Dar ce e mai important de clarificat ... să zicem că aveți reparații într-o lună de 9.000 de lei, îi cheltuiți și mai rămâneți cu 1.000 de lei.
Doar nu procedați cum fac așa-zișii șefi penali din Asociația noastră, să recuperați acei 9000 de lei, pe listele de plată lunare, de la acei proprietari pentru care ați făcut lucrările la scările respective ?
Ai noștri așa înțeleg re-întregirea - să rămână acei 10.000 de lei stabiliți în A.G., permanent în contul Fondului de Reparații, și să nu mai achite lucrările din acel fond.
Și atunci, care mai e rostul unui Fond de Reparații, doar să ne uităm la el cum crește, poate la valoarea de 2 miliarde în următorii 5 ani, fără a cheltui vreun leu pentru reparații din acest Fond dubios ?
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
flory_mr, utilizator
Daca se voteaza un fd in AG de 10.000....ii folosim pentru ce ne-am propus si pentru tot ce apare pe parcurs.Se poate sparge o coloana...aia e urgenta si folosim banii de acolo.Mi s-a intamplat sa strang bani pt schimbarea usilor,dar s-au spart 2 coloane.Am lasat usile ...Daca banii s-au dus,strangem iar.S-ar putea sa avem iar neprevazute.
Dar avem o suma fixa lunara pt fond...nu daca s-au cheltuit 9 mii strang luna viitoare 9 mii.Pentru proprietari si asa este greu...avem lunar maxim 50 lei/apartament.In toate lunile de vara strangem.
Cel mai important este ca fiecare proprietar sa stie pe ce s-au dus banii.Le trimit numarul si valoarea facturii,ce este pe ea si cum s-a impartit.Daca oamenii sunt informati nu am probleme.
Deci, e clar că dvs. dacă ați plătit ceva din Bugetul anual, să zicem din cei 10.000 de lei ați cheltuit 9.000 de lei, ei sunt buni cheltuiți, nu le mai cereți proprietarilor să plătească acea lucrare de 9.000 de lei pe listele de plată pentru a „reîntregi” suma de 10.000 de lei destinați tocmai pentru a plăti acea reparație, dar ...
Ulterior, dvs. veți aduna alți bani pentru următoarele reparații numai din Fondul de Reparații lunar, ceruți special pe listele de plată ulterioare, nu-i veți cere direct proprietarilor acelei scări, pentru a reîntregi cei 10.000 de lei.
Ați înțeles cum fac ai noștri de au în cont 1 miliard de lei vechi, ne-cheltuiți pe reparații, conform art. 45, alin. 3 din Legea 230/2007 ?
Dau banii pe lucrările de reparații din acel 1 miliard de lei (să zicem, o lucrare de 9.000 de lei), dar în lunile următoare recuperează sumele plătite firmelor direct de la proprietarii scării respective, recuperând cei 9.000 de lei pe listele de plată, și astfel refac acea sumă de 1 miliard de lei, care rămâne intactă, ne-cheltuită vreodată fizic.
Și atunci, care mai e rostul acelui Fond destinat reparațiilor, să se adune în 5 ani alt miliard de lei, și tot așa ?

Le-am zis să renunțe la unul din sistemele de plată, mai ales la Fondul de Reparații, dacă vor să plătim lucrările direct, pe listele lunare de plată, în rate ! Nici vorbă să ne asculte.
Ce acțiuni în Justiție putem face, știind că ne înșală lunar ?
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
flory_mr, utilizator
vali m a scris:
În primul rând nu văd cota parte indiviză ... este important ca omul să știe ce plătește pe cota parte și ce pe persoană.
Vad ca unele apt. au doar 4 lei la fondul de reparații și nicio restanță (la același fond) ... ciudat.
Valoarea fondului nu este mare.
Dar nu înțeleg cum se strâng acești bani ... în funcție de ce ?
Vad ca unele apt. au restanțe la fond destul de mari, deci sunt pe mai multe luni ... unde sunt penalizările ? Sumele cu minus trecute la restante sunt plătite în plus, nu ?
Nu înțeleg cum a ajuns unul să plătească 84 de lei pentru Fondul de Reparații și altul 4 lei ?
În tabelul de jos vad că scrie doar valoarea reparației, nu că s-a trecut la plată.
Cheltuielile alea administrative trebuiau tot din fondul de reparații plătite ... adică lucrarea de reparații coloane apă.
Poate au mai fost altele ... Eu, de exemplu, mi-am cumpărat toner luna asta ... nu pot să-l scad din reparații.

Mi-a plăcut că ați sesizat aberațiile existente permanent în listele noastre de plată lunare !
Dar ce e mai esențial și mai urgent pentru a înțelege abuzurile din Asociația noastră este răspunsul meu la întrebarea dvs.: Nu înțeleg cum a ajuns unul să plătească 84 de lei pentru Fondul de Reparații și altul 4 lei ?!”
Vă arăt din nou listele de plată dubioase din Februarie 2017, cu sume ilegal trecute pe unele coloane de pe aceste liste lunare: [ link extern ]
Dacă vă vine să credeți - șefii noștri penali, în loc să pună la rubrica (coloana) „Fond de Reparații” suma de 4 sau 6 lei lunar de apartament (stabilită în Adunările Generale anuale), ei trec pe aceeași coloană unde se trece doar F.R. (atunci când s-a efectuat o reparație), și sumele cerute proprietarilor pentru acea lucrare de reparație !!!
Cum pentru acea lucrare de reparații s-a calculat o medie lunară de 84 de lei de apartament (doar pentru un Palier), șefii noștri incompetenți au băgat acea sumă la rubrica (coloana) ... Fond de Reparații !?

Din acest motiv apar acolo sume de 4 lei, dar și de 84 de lei. Alo, tovarăși, deșteptarea ... pe coloana cu F.R. se trec numai banii stabiliți în Adunarea Generală pentru Fondul de Reparații, de 4 sau 6 lei de apartament, nu alte sume rezultate din costul lucrărilor de reparații !
PRIN CE METODE NE PUTEM RECUPERA BANII PUȘI ILEGAL PE LISTELE DE PLATĂ, MULTE SUME FIIND CERUTE FĂRĂ A SE VOTA ÎN ADUNĂRILE GENERALE ANUALE ?
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii Daniela Mihaela 9 Daniela Mihaela 9 Daca pt fond reparatii se taie chitanta separata, atunci acesta nu se mai poate include pe lista de plata, in coloana separata, inainte de total, ca pana acum. ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de la casa scarii eduardpetcu eduardpetcu Buna ziua. Asociatia de proprietari are obligatia legala de a repara acoperisului casei scarii revine blocului? (vezi toată discuția)
Liste de plată cu valori ciudate. flory_mr flory_mr În Asociația de Proprietari de care cu rușine și jenă aparținem (forțat), există asemenea ciudățenii de liste de plată, unde la rubricile Fond de ... (vezi toată discuția)