Am fost agresată verbal și fizic de șeful magazinului în care lucrez, iar acum sunt în concediu medical din acest motiv. Pot să sesizez la ITM, sau ce pot să fac?
Buna dimineata!Sunt lucrator comercial la un magazin. Am fost agresata fizic si verbal de către sef ,fiind insarcinata se considera accident de munca? Pot sa fac o sesizare la itm ?Lucram 16 ore cu 8 ore fara o zi libera timp de 4 luni ,ce pot sa fac ?Ei abea asteapta sa nu ma prezint la munca sa poată sa imi inchida contractul de munca .Acuma sunt in concediu medical din cauza agresiuni.
Dna, eu nu sunt avocat, dar, daca imi permiteti, va voi da un sfat din partea unei femei ce a mai vazut asemenea cazuri, de agresiune a angajatilor de catre sefii lor.
1. Plangere la politie, certif medico-legal si solicitare de a fi protejata fizic prin insotirea dvs la locul de munca de catre politisti, in conditiile in care viata dvs si a celui nenascut sunt puse in pericol, prin loviri si alte violente. Mentionati in cerere ca v-au amenintat cu moartea si ca sunteti sigura ca, fara protectia dansilor, isi vor pune planul in aplicare.
2. Plangere la ITM. Mergeti si vorbiti si cu un inspector de acolo, faceti cerere pt audienta la dir. ITM judetean in care ii solicitati sprijinul in situatia dvs. Vorbiti si cu dansii sa vedeti daca, ca persoana intr-o stare de vulnerabilitate evidenta, puteti beneficia de insotire la locul de munca de catre personal din directia dansilor sau, eventual, de la asistenta sociala. Solicitati, daca nu se poate zilnic, sa se faca ancheta initiala si sa se realizeze urmarirea prin vizite saptamanale a inspectorilor. Poate asa pricepe si angajatorul ca nu e singur pe tarla si dvs nu sunteti un sclav.
3. Incercati, pe cat posibil, sa prelungiti perioada de concediu medical. Solicitati inspectorilor ITM sa va explice ce drepturi aveti, deoarece eu stiu ca o parte din concediu se poate solicita si anterior nasterii. Acum, depinde in ce luna sunteti.
4. Depuneti la Ministrul Muncii si la Ministrul de Interne o petitie in care mentionati tot ceea ce vi s-a intamplat, solicitati o ancheta la locul de munca, inspectii saptamanale ale inspectorilor de munca, insotirea permanenta de catre politisti sau macar vizite saptamanale la locul de munca, daca nu au personal pt a va proteja viata.
Pt inceput, cred ca daca le puneti in cap toate autoritatile nu vor mai indrazni sa faca ceva - pt ca stiu ca sunt urmariti si monitorizati permanent. Dupa ce nasteti si terminati concediul, gasiti-va un alt angajator.
De asemenea, daca nu veti putea beneficia de protectie permanenta din partea politistilor, cred ca ar fi bine sa va cumparati o camera video ascunsa, daca va permiteti costul, ca sa demonstrati oricand alte agresiuni verbale la adresa dvs. Aveti dreptul sa efectuati filmari daca suspectati o activitate penala - si dvs aveti, evident, toate motivele sa o faceti.
In conditile in care se vor trezi cu atatea autoritati pe cap, nu cred ca vor mai indrazni sa va agreseze fizic. Dar cum spun ceva sau va ameninta, depuneti filmarea iar la toate autoritatile. Si reveniti cu solicitarea de a se lua masuri mai stricte, pt a va proteja viata dvs si a copilului.
Buna ziua!M-am mutat inapoi in orasul meu natal ,Hunedoara fiind in concediu medical de 40 de zile .Certificatul medico-legal astăzi ar fi trebuit sa sun sa vad dacă e gata asa mi sa spus.Am fost atunci la politie mi sa spus ca voi fi sunata de catre ei sa pot depune o plangere ,ei nu au mai sunat ,politistul de acol fiind prieten cu domnul care ma agresat asa a lasat impresia .Incepuse sa vorbeasca de ce mai patise el pe perioada lui de politist .Intrebarea mea este :pot trimite pe cineva dupa certificat?pot sa depun plangerea chiar si aici in Hunedoara, deși incidentul a avut loc in Comuna Berceni Judetul Ilfov ?Si inca ceva eu am fost personal sa le spun ca salariul doresc sa mi se vireze pe card ,el a fost de acord nici in ziua de astazi nu mi-au pus banii ce as putea face? Va mulțumesc!
Codul de procedura penala stipuleaza competența pentru infracțiunile săvârșite pe teritoriul României, astfel:
(1) Competența după teritoriu este determinată, în ordine, de: a) locul săvârșirii infracțiunii;
b) locul în care a fost prins suspectul sau inculpatul;
c) locuința suspectului sau inculpatului persoană fizică ori, după caz, sediul inculpatului persoană juridică, la momentul la care a săvârșit fapta;
d) locuința sau, după caz, sediul persoanei vătămate.
Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii. in termenul de introducere a plângerii prealabile
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei.
Cat despre partea cu salariul datorat si nevirat pe card, este vorba despre un litigiu civil, de munca, care poate face fie obiectul unei sesizari a ITM-ului, fie obiectul unei actiuni in instanta, dupa caz.
Faceti cerere scrisa pe hartie, o trimiteti cu confirmare de primire sau si mai bine depuneti direct la ei un exemplar, cu semnatura lor ca au primit cererea pe exemplarul dvs, in care mentionati ca, desi s-a agreat plata in contul asociat cardului cu IBAN ....., pana in prezent nu s-a efectuat plata obligatilor salariale, stipuland ca daca nu isi indeplinesc obligatile salariale, va adresati autoritatilor si instantei. Mergeti impreuna cu un martor. Sau trimiteti prin email, cu confirmare de primire. Retineti toate dovezile de primire.
Pt intarzieri salariale, reclamatie la Inspectia Muncii de care apartineti, conform adresei din cartea de identitate.