avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de Asociații de Proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) !

Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri pentru a vota în Adunările Generale anuale tot ce vor ei. Președintele, membrii Comitetului Executiv, administratorul, cenzorul și membrii familiilor lor nu mai au dreptul să voteze în numele altor proprietari în cadrul Adunărilor Generale - vedeți minunea la art.49, alin.3, litera f.
Aștept comentarii pentru a dezbate aceste articole mult mai realiste din noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care schimbă extrem de mult concepția de Adunare Generală a Asociației de Proprietari care nu-i va avantaja doar pe șefii Asociației, aceștia venind cu zeci sau sute de Împuterniciri, cu toate că la acele așa-zise Adunări Generale erau prezenți maxim 20 de proprietari (astfel, vom putea cere mai ușor Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale, dacă se încalcă aceste obligații legale):
(1) Hotărârile Asociației de Proprietari sunt luate în Adunarea Generală a proprietarilor, iar executarea lor este încredințată Comitetului Executiv și administratorului.
(2) În vederea punerii în practică a hotărârilor Adunării Generale a Asociației de Proprietari, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari emite decizii în conformitate cu prevederile legii.
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, se au în vedere următoarele:
e) UN MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI POATE REPREZENTA CEL MULT UN MEMBRU ABSENT, dacă prezintă împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează.
f) PREȘEDINTELE, MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV, ADMINISTRATORUL, CENZORUL sau alt membru al familiilor acestora NU POT PRIMI MANDAT PENTRU A REPREZENTA UN ALT PROPRIETAR ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE;
h) administratorul, reprezentantul administratorului, soţul/soţia acestuia şi alţi membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai Asociaţiei de Proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea administratorului.
(4) Hotărârile Adunărilor Generale se iau în cadrul Adunării Generale convocată sau reconvocată, după caz. PENTRU SITUAȚIILE CARE VIZEAZĂ NUMAI PROPRIETARII UNUI TRONSON SAU AI UNEI SCĂRI, HOTĂRÂRILE SUNT LUATE PRIN ACORDUL SCRIS AL MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR SCĂRII SAU TRONSONULUI RESPECTIV, MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL.
(5) HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE (...) SE SEMNEAZĂ DE CĂTRE TOȚI MEMBRII PREZENȚI AI ADUNĂRII GENERALE, DE CENZOR ŞI SE AFIȘEAZĂ LA AVIZIER.
(6) În condițiile prevăzute la art.28, cu cel puţin 3 zile înainte de Adunarea Generală, PROPRIETARII AU ACCES LA TOATE DOCUMENTELE REFERITOARE LA EXECUŢIA BUGETARĂ PE ANUL TRECUT ŞI LA PROIECTUL DE BUGET PE ANUL ÎN CURS, PRECUM ŞI LA ORICE ALTE DOCUMENTE NECESARE BUNEI DESFĂȘURĂRI A ADUNĂRII GENERALE.
(7) Procesul-verbal al ședinței, care descrie evenimentele în desfășurare, hotărârile adoptate şi rezultatele voturilor va fi redactat de un membru al Asociației numit secretar al Adunării Generale prin votul majorității celor prezenţi. ÎN TERMEN DE 7 ZILE DE LA DATA LA CARE A AVUT LOC ADUNAREA GENERALĂ, PROCESUL-VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE ESTE ADUS LA CUNOȘTINȚA TUTUROR PROPRIETARILOR, prin grija președintelui Asociației de Proprietari, PRIN AFIȘAREA UNEI FOTO-COPII DATATE LA AVIZIERUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:08, 5 Februarie 2019
SI eu am avut imputerniciri de la proprietari.Legea veche permitea un numar nelimitat.Daca un proprietar mi-a dat imputernicire, inseamna ca are incredere in mine si ca este de acord cu tot ce propun si votez.Acele imputerniciri sunt atasate PV de la AG.
Daca la dvs aveau zeci de imputerniciri, puteti verifica daca semnaturile au fost ale proprietarilor. Daca da, inseamna ca ei sunt de acord cu cei carora le-au dat.Am avut si noi o contestatie a PV a AG, la politie.Au fost chemati toti proprietarii care au dat imputerniciri sa-si recunoasca -sau nu - semnatura.
vali m a scris:


Daca la dvs aveau zeci de împuterniciri, puteti verifica dacă semnăturile au fost ale proprietarilor. Daca da, inseamna ca ei sunt de acord cu cei carora le-au dat.Am avut si noi o contestatie a PV a AG, la politie.Au fost chemati toti proprietarii care au dat împuterniciri sa-si recunoască -sau nu - semnătura.

La A.G. din 2018 erau vreo 15 Împuterniciri ori ne-semnate, ori lipsea data, plus alte nereguli.
Dar problema e că prin acele Împuterniciri acea A.G. devenea fără sens, deoarece din start voturile erau compromise - aici vorbim clar de un Conflict de Interese, deoarece nu te poți vota singur ca președinte sau membru al C.E. !
De unde știm noi că proprietarii care au semnat acele delegări de voturi erau de acord cu toate hotărârile luate în A.G. ? Aici e o mare problemă. Eu i-aș chema în Instanță pe toți, să ne confirme dacă au dat votul pentru orice hotărâre luată în A.G. !
Asta inseamna imputernicire...sa-mi reprezinte interesele la AG din data de.... .deci,erau de acord.Cele fara data sau semnatura nu se iau in calcul.Pe legea veche,administratorul sau presedintele puteau avea imputerniciri.
Vă garantez eu că sunt mulți bătrâni care nici acum nu știu pentru ce au semnat, deoarece președinta a trimis femeile de serviciu să semneze acele Împuterniciri.
Cum poate dovedi președinta că TOATE cele 86 de Împuterniciri au fost date cu consimțământul total al proprietarilor respectivi, știind că acolo nu se specifică dacă se va vota pentru alegerea președintelui sau pentru alte hotărâri, odată ce acei proprietari n-au avut cunoștință nici de ordinea de zi ?
Instanțele chiar au anulat aceste Adunări Generale în care s-au cerșit zeci sau sute de Împuterniciri de care s-au folosit șefii de Asociații la discreție, știind că prezența la fiecare Adunare Generală anuală scade sub 4% în Asociația noastră !
Deja asta miroase a dictatură.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cate procese au pierdut locatarii/proprietarii din cauza 'povestilor'insailate si depuse in dosarele din justitie, fara ca instantele sa ia in consideratie ca procesele verbale respective ar fi falsuri grosolane? Cati escroci au putut continua sa delapideze razand in nas pagubitilor (incluzand intreaga asociatie)? Nu jigniti oamenii, considerand ca din zeci de locatari nu sunt cativa a caror pregatire sa permita consemnarea punctelor de vedere ale vorbitorilor (cu nume, apartament, sustinere, etc). Nu credeti ca onestitatea, corectitudinea, cinstea sunt de dorit si intre vecini, pana a cere intregii societati aceste calitati? Sau "fara penali' este o toana?!

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm concret dacă instanțele au anulat retroactiv hotărârile adunărilor generale anuale din anii fiscali 2015-2018, ale asociației de proprietari ? flory_mr flory_mr [b]Legea nr. 196/2018 referitoare la Asociațiile de Proprietari din România arată explicit că „Organul Suprem” într-o Asociație este Adunarea ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)