avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de Asociații de Proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) !

Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri pentru a vota în Adunările Generale anuale tot ce vor ei. Președintele, membrii Comitetului Executiv, administratorul, cenzorul și membrii familiilor lor nu mai au dreptul să voteze în numele altor proprietari în cadrul Adunărilor Generale - vedeți minunea la art.49, alin.3, litera f.
Aștept comentarii pentru a dezbate aceste articole mult mai realiste din noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care schimbă extrem de mult concepția de Adunare Generală a Asociației de Proprietari care nu-i va avantaja doar pe șefii Asociației, aceștia venind cu zeci sau sute de Împuterniciri, cu toate că la acele așa-zise Adunări Generale erau prezenți maxim 20 de proprietari (astfel, vom putea cere mai ușor Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale, dacă se încalcă aceste obligații legale):
(1) Hotărârile Asociației de Proprietari sunt luate în Adunarea Generală a proprietarilor, iar executarea lor este încredințată Comitetului Executiv și administratorului.
(2) În vederea punerii în practică a hotărârilor Adunării Generale a Asociației de Proprietari, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari emite decizii în conformitate cu prevederile legii.
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, se au în vedere următoarele:
e) UN MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI POATE REPREZENTA CEL MULT UN MEMBRU ABSENT, dacă prezintă împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează.
f) PREȘEDINTELE, MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV, ADMINISTRATORUL, CENZORUL sau alt membru al familiilor acestora NU POT PRIMI MANDAT PENTRU A REPREZENTA UN ALT PROPRIETAR ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE;
h) administratorul, reprezentantul administratorului, soţul/soţia acestuia şi alţi membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai Asociaţiei de Proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea administratorului.
(4) Hotărârile Adunărilor Generale se iau în cadrul Adunării Generale convocată sau reconvocată, după caz. PENTRU SITUAȚIILE CARE VIZEAZĂ NUMAI PROPRIETARII UNUI TRONSON SAU AI UNEI SCĂRI, HOTĂRÂRILE SUNT LUATE PRIN ACORDUL SCRIS AL MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR SCĂRII SAU TRONSONULUI RESPECTIV, MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL.
(5) HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE (...) SE SEMNEAZĂ DE CĂTRE TOȚI MEMBRII PREZENȚI AI ADUNĂRII GENERALE, DE CENZOR ŞI SE AFIȘEAZĂ LA AVIZIER.
(6) În condițiile prevăzute la art.28, cu cel puţin 3 zile înainte de Adunarea Generală, PROPRIETARII AU ACCES LA TOATE DOCUMENTELE REFERITOARE LA EXECUŢIA BUGETARĂ PE ANUL TRECUT ŞI LA PROIECTUL DE BUGET PE ANUL ÎN CURS, PRECUM ŞI LA ORICE ALTE DOCUMENTE NECESARE BUNEI DESFĂȘURĂRI A ADUNĂRII GENERALE.
(7) Procesul-verbal al ședinței, care descrie evenimentele în desfășurare, hotărârile adoptate şi rezultatele voturilor va fi redactat de un membru al Asociației numit secretar al Adunării Generale prin votul majorității celor prezenţi. ÎN TERMEN DE 7 ZILE DE LA DATA LA CARE A AVUT LOC ADUNAREA GENERALĂ, PROCESUL-VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE ESTE ADUS LA CUNOȘTINȚA TUTUROR PROPRIETARILOR, prin grija președintelui Asociației de Proprietari, PRIN AFIȘAREA UNEI FOTO-COPII DATATE LA AVIZIERUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:08, 5 Februarie 2019
La A.P.71 din Brăila, avem în contul Fondului de Reparații suma de peste 1 miliard de lei vechi, dar așa-zișii șefi ai Asociației n-au plătit niciodată definitiv lucrările de reparații sau de service din acei bani, ci ne pun(eau) să plătim lucrările în rate, apoi banii îi „reîntregeau”, punându-i la loc în Fondul de Reparații.
Nu vi se pare ceva demențial, să ni se ia și bani pentru acel așa-zis Fond de Reparații și să și plătim acele reparații, noi având astfel două sisteme de plată, dar ilegale ?
Normal că se strâng sume imense anual în acel Fond de Reparații, care, conform legii, este destinat ... plății reparațiilor, nu a reîntregirii acestui Fond dubios !
Probabil ca suma respectiva este disponibila pentru...." zile negre "
Se afiseaza cumva si dobanzile la fondurile imense si destinatia care li se da in folosul locatarilor? Se comunica in adunarile OBLIGATORII din primul trimestru, etc.
courvoisier a scris:

Se afiseaza cumva si dobanzile la fondurile imense si destinatia care li se da in folosul locatarilor? Se comunica in adunarile OBLIGATORII din primul trimestru, etc.

Spuneți că trebuia să se afișeze dobânzile de la bancă pentru acel miliard de lei din Fondul de Reparații.
Marea lor problemă e că li s-au anulat hotărârile Adunărilor Generale, deoarece nu le-au convocat legal, pentru toți cei 458 de proprietari membri ai Asociației.
Ba chiar în perioada 2010 - 2013 n-am avut nicio Adunare Generală, cel puțin pentru alegerea președintelui și a membrilor Comitetului Executiv și nu știm pe ce bază a funcționat această Asociație „fantomă”, care nu are nici măcar un sediu legal, real și actual și nici o conducere aleasă legal și statutar ?
Cum să ții blocată acea sumă de 1 miliard de lei, știind că Legea nr. 230/2007 OBLIGA șefii A.P.71 din Brăila să plătească lucrările pentru proprietatea comună din acel Fond de Reparații, cumulat cu Fondul de Chirii și cu restul sumelor din Fondul de Penalizări ?
M-am gandit sa va ajut! Nu ati inteles.

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm concret dacă instanțele au anulat retroactiv hotărârile adunărilor generale anuale din anii fiscali 2015-2018, ale asociației de proprietari ? flory_mr flory_mr [b]Legea nr. 196/2018 referitoare la Asociațiile de Proprietari din România arată explicit că „Organul Suprem” într-o Asociație este Adunarea ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)