avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de Asociații de Proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) !

Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri pentru a vota în Adunările Generale anuale tot ce vor ei. Președintele, membrii Comitetului Executiv, administratorul, cenzorul și membrii familiilor lor nu mai au dreptul să voteze în numele altor proprietari în cadrul Adunărilor Generale - vedeți minunea la art.49, alin.3, litera f.
Aștept comentarii pentru a dezbate aceste articole mult mai realiste din noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care schimbă extrem de mult concepția de Adunare Generală a Asociației de Proprietari care nu-i va avantaja doar pe șefii Asociației, aceștia venind cu zeci sau sute de Împuterniciri, cu toate că la acele așa-zise Adunări Generale erau prezenți maxim 20 de proprietari (astfel, vom putea cere mai ușor Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale, dacă se încalcă aceste obligații legale):
(1) Hotărârile Asociației de Proprietari sunt luate în Adunarea Generală a proprietarilor, iar executarea lor este încredințată Comitetului Executiv și administratorului.
(2) În vederea punerii în practică a hotărârilor Adunării Generale a Asociației de Proprietari, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari emite decizii în conformitate cu prevederile legii.
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, se au în vedere următoarele:
e) UN MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI POATE REPREZENTA CEL MULT UN MEMBRU ABSENT, dacă prezintă împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează.
f) PREȘEDINTELE, MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV, ADMINISTRATORUL, CENZORUL sau alt membru al familiilor acestora NU POT PRIMI MANDAT PENTRU A REPREZENTA UN ALT PROPRIETAR ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE;
h) administratorul, reprezentantul administratorului, soţul/soţia acestuia şi alţi membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai Asociaţiei de Proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea administratorului.
(4) Hotărârile Adunărilor Generale se iau în cadrul Adunării Generale convocată sau reconvocată, după caz. PENTRU SITUAȚIILE CARE VIZEAZĂ NUMAI PROPRIETARII UNUI TRONSON SAU AI UNEI SCĂRI, HOTĂRÂRILE SUNT LUATE PRIN ACORDUL SCRIS AL MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR SCĂRII SAU TRONSONULUI RESPECTIV, MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL.
(5) HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE (...) SE SEMNEAZĂ DE CĂTRE TOȚI MEMBRII PREZENȚI AI ADUNĂRII GENERALE, DE CENZOR ŞI SE AFIȘEAZĂ LA AVIZIER.
(6) În condițiile prevăzute la art.28, cu cel puţin 3 zile înainte de Adunarea Generală, PROPRIETARII AU ACCES LA TOATE DOCUMENTELE REFERITOARE LA EXECUŢIA BUGETARĂ PE ANUL TRECUT ŞI LA PROIECTUL DE BUGET PE ANUL ÎN CURS, PRECUM ŞI LA ORICE ALTE DOCUMENTE NECESARE BUNEI DESFĂȘURĂRI A ADUNĂRII GENERALE.
(7) Procesul-verbal al ședinței, care descrie evenimentele în desfășurare, hotărârile adoptate şi rezultatele voturilor va fi redactat de un membru al Asociației numit secretar al Adunării Generale prin votul majorității celor prezenţi. ÎN TERMEN DE 7 ZILE DE LA DATA LA CARE A AVUT LOC ADUNAREA GENERALĂ, PROCESUL-VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE ESTE ADUS LA CUNOȘTINȚA TUTUROR PROPRIETARILOR, prin grija președintelui Asociației de Proprietari, PRIN AFIȘAREA UNEI FOTO-COPII DATATE LA AVIZIERUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:08, 5 Februarie 2019
vali m a scris:

Asta inseamna imputernicire...sa-mi reprezinte interesele la AG din data de.... .deci,erau de acord.Cele fara data sau semnatura nu se iau in calcul.Pe legea veche,administratorul sau presedintele puteau avea imputerniciri.

Da, dar ce ne facem dacă la falsa A.G. din 31.03.2018, am cerut să văd Împuternicirile scrise pentru acea „adunătură”, știind că la ședință au fost prezenți maxim 17 proprietari din 458 (nu știm nici care și câți mai sunt proprietari sau membri ai Asociației) !
Infractoarea mi-a adus peste 40 de Împuterniciri, și aproape toate pe numele ei, cu toate că ea nu era nici membră a Asociației (nici proprietară), pentru a avea dreptul de a vota, de a candida și de a fi aleasă într-o funcție în cadrul Asociației noastre !
Eu zic că ăsta e un grav Conflict de Interese, mai ales că noua Lege nr. 196/2018 interzice șefilor Asociației să aibă drept de vot, mai ales dacă se aleg organele de conducere !
Cum vine asta, știind că au fost prezenți 17 proprietari la acea ședință ilegal convocată, tu, ca președinte, te votezi singur prin cele 40 de Împuterniciri, luate de la proprietari care nu știau că infractoarea încălca orice lege din domeniu ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consemnarea discutiilor: foarte posibil! AG are ordine de zi, se dicuta pct.1 si pe scurt, da, nu solutii (Popescu, Ionescu), Pct.2- se aminteste cf. afisului/convocatorului si se procedeaza la fel.
In plus, azi nu este nici o problema sa se faca inregistraru audio si sa se completeze ce nu a fost consemnat. Se adauga hotararile si se semneaza in incheiere.
Dar, este necesar ca presedinte sa fie ales un om care sa poata, sa vrea si sa aiba nu numai calitatea de "a avea timp liber".
Imputernicirile- grav este ca instantele "iau de bune' acele falsuri, caci asta sunt, chiar daca se depun probe concludente (inclusiv inregistrari), martorii nusunt admisi, nici indiscutie nu se pune...
Numai cine nu vrea sa fie corect nu este de acord cu aceste modificari. Am facut procese verbale exact asa cum spune legea 196/2018, succesorul a schimbat "procedura". In 2014 a fost demis, s-a afirmat ca fondurile nu mai exista, s-a refuzat expertiza si cine a facut "demiterea" si a hotarat astfel, un membru al comitetului executiv al carui presedinte era...presedintele! Si, s-a putut!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
courvoisier a scris:

În plus, azi nu este nici o problemă să se facă o înregistrare audio și să se completeze ce nu a fost consemnat. Se adaugă hotărârile și se semnează în încheiere.
Împuternicirile - grav este că instanțele „iau de bune” acele falsuri, căci asta sunt, chiar dacă se depun probe concludente (inclusiv înregistrări), martorii nu sunt admiși, nici în discuție nu se pune ...

Oricum, pentru A.G. din 2017 și 2018 am procese pe rol, eu cerând în Instanțe Nulitatea Absolută a hotărârilor A.G. din 08.04.2017 (și pentru A.G. din 31.03.2018), pentru faptul că șefii ilegali ai A.P.71 n-au adus dovada că i-au convocați pe TOȚI cei 458 membri proprietari ai Asociației, încălcând grav H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5 (la A.G. din ultimii 3 ani nici nu s-au obosit să întocmească acel obligatoriu Tabel Nominal Convocator, care e principala dovadă a convocării legale a Adunărilor Generale anuale) și astfel sentința de N.A. ar trebui dată urgent, în maxim 2 termene, știind că am mai câștigat minim un proces cu același obiect, pentru A.G. din 30.05.2018 - avem aici Putere de Lucru Judecat).
Eu, știind că se întâmplă multe abuzuri în această Asociație total ilegală, care n-are nici măcar un sediu legal, am înregistrat aproape fiecare ședință de Adunare Generală anuală încă din 06.04.2013 (doar în 2014 nu am putut să înregistrez, pentru că eram membru al Comitetului Executiv și eram în prezidiu, cu toate că deja renunțasem practic la această așa-zisă funcție, din Ian. 2014, știind că președinta comitea abuzuri și ilegalități dovedite, dar nimeni nu vroia să vadă asta).
Ascultând acele înregistrări, ați rămâne uluiți să ascultați câte minciuni și aberații se spun în aceste Adunări Generale ilegal convocate (trebuiau să fie convocați TOȚI proprietarii), în care totul se votează la urgență, fără dezbateri., doar pentru că așa doresc infractorii care ne conduceau și care ne păgubeau en-gros, dar nimeni dintre Autorități nu lua nicio măsură
Dar ce vreau eu să mi se spună, e problema cu acele 40 de Împuterniciri pe numele falsei președinte H.L. (nu era nici membră, nici proprietară), știind că erau prezenți la ședință doar 17 proprietari din ... 458, dacă nu avem în acest caz un mic-mare Conflict de Interese, știind că acele 40 de voturi au fost folosite de aceasta pentru a fi votată (noua Lege nr. 196/2018 nu mai permite acest abuz).
Atentie! Cred ca ati cerut sa se constate nulitatea... Stiti ce face instanta? 'confunda" cu cerere de anularea hotararii AG si atunci, partea adversa invoca tardivitatea pe art.26, Legea 230/2007-45 zile, etc.)
Este incredibil cat sunt de aparati escrocii
Eu am fost mai șmecher. Am cerut Nulitatea Absolută (care oricum e imprescriptibilă și acel art. 26 din Legea 230/2007 nu avea niciun temei legal) pentru convocarea ilegală a Adunărilor Generale anuale ... adică am contestat chiar legalitatea convocării A.G. anuale, deoarece n-au fost convocați toți cei 458 de proprietari ai A.P.71 - ce să le fac șefilor ilegaliști ai A.P.71, dacă au vrut o Asociație mamut, cu 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, știind că legile din domeniu sunt obligatorii pentru orice tip de Asociații ?
Este logic că se va constata lipsa Tabelului Nominal Convocator și astfel nici măcar o hotărâre a A.G. nu mai e valabilă, retroactiv. Ce ziceți, nu le-am dat Șah-Mat impostorilor care ne minte și ne păgubesc de decenii ?
REPET: acel articol 26 oricum nu mai valabil, dar și așa, dacă invoci Nulitatea Absolută, aceea nu are termen de prescriere, se poate invoca oricând !
courvoisier a scris:
Atenție ! Cred că ați cerut să se constate nulitatea ... Știți ce face Instanța? Confundă cu cerere de anulare a hotărârii A.G. și atunci partea adversă invocă Tardivitatea pe art.26, Legea 230/2007 - în maxim 45 zile, etc.)
Este incredibil cât sunt de apărați escrocii !

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm concret dacă instanțele au anulat retroactiv hotărârile adunărilor generale anuale din anii fiscali 2015-2018, ale asociației de proprietari ? flory_mr flory_mr [b]Legea nr. 196/2018 referitoare la Asociațiile de Proprietari din România arată explicit că „Organul Suprem” într-o Asociație este Adunarea ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)