avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce acțiune în Justiție putem face dacă la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce acțiune în Justiție putem face dacă la Asociația noastră nu s-a afișat niciodată la Avizier nicio decizie a Comitetului Executiv ?

Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele scărilor din orice Asociație de Proprietari deciziile Comitetului Executiv. Multe ședințe ale Comitetului Executiv fiind lunare, ar trebui afișate la Aviziere minim 12 decizii pe an !
Citez obligația aflată în H.G. nr. 1588/2007, alin.(3): „Deciziile Comitetului Executiv se consemnează în registrul de decizii al Comitetului Executiv și se afișează la Avizier.”
Dar noua Lege nr. 196/2018 e și mai explicită decât legea veche (încă ne-abrogată):
Art.55 - (3) Ședințele Comitetului Executiv se țin cel puțin o dată pe lună, și se convoacă pe bază de Tabel Convocator, de președintele Asociației de Proprietari sau de jumătate plus unu din numărul membrilor săi, cu cel puțin 5 zile înainte de data stabilită pentru ședință.
(4) Deciziile Comitetului Executiv se consemnează în registrul unic de procese-verbale al Asociației de Proprietari și SE SEMNEAZĂ DE TOȚI MEMBRII PREZENȚI, PRECUM ȘI DE CĂTRE CENZOR ȘI SE AFIȘEAZĂ LA AVIZIER ÎN TERMEN DE 3 ZILE DE LA DATA ȘEDINȚEI COMITETULUI EXECUTIV.
(5) Administratorul, precum și cenzorul sau membrii comisiei de cenzori, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai Comitetului Executiv al Asociației de Proprietari.

Cum procedăm dacă în cadrul Asociației noastre nu s-a afișat niciodată la Avizierele celor 28 de scări, nicio decizie a Comitetului Executiv ?
Eu zic că dacă n-am fost înștiințați de toate deciziile Comitetului Executiv, avem dreptul să cerem în Instanță Nulitatea Absolută a acestor decizii care e obligatoriu să fie publice la Avizierele tuturor scărilor, pentru a putea fi aplicabile și legale !
Nu poți da decizii obligatorii pe ascuns, fără a le arăta tuturor proprietarilor, cel puțin prin afișarea lor la Avizierele tuturor scărilor dintr-o Asociație de Proprietari !
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
flory_mr, utilizator
Bună ziua...vă rog frumos poate mă ajutaţi şi pe mine cu nişte informaţii , sfaturi ce să facem în situaţii similare , adica n-au fost convocați legal toți membrii proprietari ai asociației la Adunările generale ale asociaţiei ( după dovezile prezentate ar fi doar 3 adunări ţinute în timp de 4 ani, de restul nu se ştie nimic - nu au fost anunţate , nu am nicio informaţie - iar dovezile sunt incomplete, fără convocatoare, semnături care sunt sub semnul întrebării...))
Avand in vedere ca din 28.09.2018, intra in vigoare noua lege a AP, 196/2018 iar L230/2007 si normele metodologice se abroga, va indic sa studiati noua lege si in baza ei sa continuati actiunile. Sunt multe schimbari care dupa parerea mea ar trebui sa restranga posibilitatea abuzurilor. Sincer, incercati sa va faceti AP pe scara, e mai simplu de gestionat.
Ştiu că este mai bine să fim separaţi ...mai ales că 90% dintre proprietari sunt contorizaţi individual la toate utilităţile... din păcate nu vor toţi să ne separăm şi asta este o problemă...am citit noua lege , doar că există 3 adunări generale care nu au fost convocate conform legii ( şi implicit hotărârile luate acolo sunt nelegale) şi doresc să deschid o acţiune de nulitate absolută iar în acest caz am un pic nevoie de ajutor să formulez acţiunea
Ultima modificare: Joi, 30 August 2018
olimpiaJ, utilizator
Din proprie experienta nu va luati avocat, bani pierduti. Din vina avocatei, sfatuita de ea, mi-am retras actiunea in fata instantei. Tot ea a facut apel pentru sumele cheltuite, actiune respinsa. Ce a urmat in bloc? Bataie de joc si minciuni pana in ziua de azi. Daca luam de pe internet modele de formulare actiune in instanta, sustineam articolele de lege incalcate, cu siguranta castigam eu. Asa, si cu banii luati! Pentru Asociatie, nu trebuie sa fie toti proprietarii membrii, dar se supun hotararilor luate. Aveti majoritate, e suficient, statut si judecatorie.
Mulţumesc frumos pentru răspuns...nu doresc să apelez la avocaţi...chiar astăzi am gasit pe net modele de formulare acţiune ptr nulitatea absolută ... problema este cu unii dintre vecinii care sunt reticenţi şi nu văd partea plină a paharului...iar aceşti vecini sunt contorizaţi individual cu toate utilităţile (!!)

Alte discuții în legătură

Ag si consecintele ei MetalOne MetalOne Buna ziua! La inceputul lunii iunie am participat la sedinta reconvocata a AG in care s-a ales alt presedinte (cel vechi a demisionat) si alti membri ai CE ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)