avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita si contractul de comodat
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita si contractul de comodat

Buna ziua.
Am si eu o intrebare legata de o executare silita si un contract de comodat.
Am dobandit, de la banca, la licitatie o casa. Vechea proprietara are un contract de comodat cu cineva (nu stiu daca e persoana fizica sau juridica) pana in 2013.
Urmeaza sa fac executarea silita - punerea in posesie.
Este posibil ca din cauza acestui contract de comodat sa nu pot sa fac executarea silita?
Ce trebuie sa fac ca acest contract sa devina nul, indiferent daca partile contractuale nu sunt de acord?
Trebuie actiune in justitie pentru a atrage nulitatea acestui contract sau devine nul din clipa in care eu am devenit proprietar?
Mentionez ca in urma licitatiei am "Actul de adjudecare", am obtinut in instanta "Incuviintarea executarii silite" pentru toti cei care au domiciliul acolo.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bogdan_Garleanu , utilizator 09:11, 10 Noiembrie 2009
Daca imobilul era ipotecat, in acest caz nu se putea face comodat. In situatia cedarii folosintei, trebuie ca bunul cedat sa fie liber de sarcini, pentru a produce efecte juridice. Cum s-a vazut si in cazul de fata, imobilul a fost pierdut, iar noul proprietar poate intra in drepturile sale, evacuand pe oricine sta acolo. Daca in acest fel, detinatorul contractului de comodat se simte lezat in drepturile sale, se poate intoarce impotriva proprietarei, care a incheiat contractul cu rea credinta, stiind ca bunul cedat nu este liber de sarcini. Situatia prezentata este reglementata de Codul Civil-materia contractelor. Orice bun civilist va poate ajuta si actiona in numele dvoastra.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters69724, utilizator
Se poate sa imi confirme si mie cineva daca am inteles eu bine urmatorul articol de lege:
LEGEA nr.7 din 13 martie 1996 cadastrului şi a publicităţii imobiliare, Articolul 21:
C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate şi sarcini, care va cuprinde:

a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinţă, abitaţie, servituţile în sarcina fondului aservit, ipoteca şi privilegiile imobiliare, precum şi locaţiunea şi cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;

Deci daca cineva da drept de folosinta unei persoane pe o perioada mai mare de 3 ani, trebuie inscris in cartea funciara!
E corect?

Multumesc.
Eu personal nu inteleg ce doriti sa aflati pana la urma. Inteleg ca ati intrat in dreptul de proprietate al unui imobil, care era ipotecat unei banci, imobil pe care exista incheiat un contract de comodat. Contractele de comodat nu se inscriu in Cartea Funciara. Asta e clar. Se incheie in forma autentica sau sub semnatura privata. In situatia de fata, dvoastra doriti sa aflati daca contractul este valabil si daca el nu a fost incheiat prin dol sau inselaciune, in scopul de a aduce atingere dreptului dvoastra. Atata timp cat el este incheiat si semnat de parti este perfect valabil, daca a fost incheiat cu rea credinta, ramane sa demonstrati asta in instanta. Eu inteleg ca dvoastra doriti o cale simpla, dar in cazul acesta nu exista. Ce trebuie dvoastra sa demonstrati este faptul ca imobilul nefiind liber de sarcini in perioada cand s-a incheiat comodatul, poate fi atacat in instanta. Aveti nevoie de un extras de carte funciara, unde apare daca pe imobil s-a instituit o ipoteca. In acest caz, comodatul poate fi nul. Asa cum imobilul nu putea fi vandut, fiind ipotecat, tot asa nu se putea ceda folosinta acestuia fiind grevat la banca. Una peste alta, tot in instanta veti gasi rezolvarea.
Buna ziua,
Imi cer scuze daca eu nu am fost suficient de explicit sau poate am cerut mai multe lucruri in acelasi timp.
Am mai citit pe internet si concluziile sunt urmatoarele:
1. Chiar daca un imobil este ipotecat, proprietarul poate sa inchieie contract de comodat atat timp cat acest lucru nu ii este limitat de contractul de ipoteca (credit) semnat cu banca. De obicei astfel de situatii sunt reglementate in sectiunea "obligatiile debitorului". In situatia de fata in acel contract scrie ca trebuie sa ceara acordul pentru inchiriere; despre comodat nu scrie nimic. Concluzie: chiar daca imobilul este ipotecat, se pot incheia contracte de comodat.
2. Conform legii cadastrului, Art. 19 (in legea republicata), litera C, paragraful a) se spune ca dreptul de folosinta pe o perioada mai mare de 3 ani trebuie inscris in cartea funciara (vedeti legea cadastrului).

Eu vreau sa stiu daca in acest moment acest contract de comodat este valid si in ce masura ma poate incurca sa fac executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare imobil BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT Buna ziua Se poate executa un imobil unde am ipoteca de rang I , daca in extrasul de carte apare o sarcina prin care, proprietarul persoana fizica a ... (vezi toată discuția)
Evacuare 'chirias' in baza unui contract de cesiune (folosinta imobil) ContSters191851 ContSters191851 intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract de cesiune folosinta imobil. cedentul avea o ipoteca pe acel imobil, iar banca l-a executat silit(nu a ... (vezi toată discuția)
Evacuare imobil închiriat, executat silit: ce drepturi are chiriașul față de noul proprietar și cum poate fi evacuat, dacă nu vrea să plece? amcteam amcteam Avem urmatoarea speta: un imobil executat silit, locuit de un chirias, cu contract facut de persoana care este executata silit. Ce drepturi are chiriasul fata ... (vezi toată discuția)