avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea asociației de proprietari a celor care intră în scara blocului. Legalitate sau nelegalitate?

Vizionarea in direct pe monitor a celor care intra in scara blocului constituie ceva ilegal in opinia.
Are cineva o alta opinie?

Practic imaginile trebuie stocate si nu sa se vizioneze in direct cine intra si cine iese din bloc.
Adica nu trebuie sa se vada in direct pe monitorul de la asociatia de proprietari a oamenilor care circula chiar daca se poate considera ca spatiul este comun.

In opinia mea se incalca dreptul la viata privata.

A avut cineva un proces de acest fel?
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce se intampla in cazul in care presedintele are acces pe telefonul personal la camere si inregistrari? Salveaza o inregistrare cu o persoana care pune sare la ghivecile cu flori de la usa lui. Nu face nici o sesizare la politie, dar arata inregistrarea mai multor persoane din bloc. Mai mult, trimite inregistrarea vicepresedintelui care mi-o arata mie ca sa-mi demonstreze ce rai sunt oamenii. Cate articole din noul RGPD s-au incalcat? Ce sanctiuni s-ar impune si impotriva cui? Fapta s-ar inscrie la instigare? Multumesc!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presedintele nu are dreptul de a avea imagini din scara blocului pe telefon.
Nici sa aiba monitor si sa vizioneze la el acasa.
In cazul acesta nu ar trebui atrasa si raspunderea asociatiei de proprietari dupa parerea mea.

Este foarte greu de dat un raspuns in cazul expus.
Cert este ca nu are dreptul de a arata imaginile la alte persoane si nici sa le detina el.
Ii poate fi aplicata o amenda mare.

Un proces civil ar avea sorti de izbanda dar e greu de spus ce daune s-ar acorda in concret in cazul dat.Chestia cu sarea la flori sau alte aspecte de acest fel nu ii dau dreptul de a proceda asa.

La ce fel de instigare va referiti?
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Divide et impera, este strategia presedintelui.
Daca cineva indrazneste sa-l supere cu ceva devine tinta .
Minciuni si argumente false, ca sa denigreze si sa compromita o persoana in ochii locatarilor, care preiau si sustin minciunile lui, daca se poate si o agresiune fizica nu numai verbala, e perfect!
Din pacate oamenii il cred, pentru ca e mai simplu asa, decat sa gandesti!
Un ultim exemplu: am stat fara gaze bloc P+10, doua scari, 5 zile pentru ca nu s-au predat documentele de verificare instalatie( expirau in aprilie). O firma monta detectori de gaze de o luna.Timp suficient sa depuna documentele.
Ce a motivat presedintele: din cauza celor care nu si-au montat senzori, 8 la numar din care 4 nu locuiesc in bloc.
Oricum, are doua plangeri penale in cercetare, pentru instigare si sesizari la ANSPDCP.
Greu cu oameni care nu cunosc legea si nu o respecta cand le aduci la cunostinta. Multumesc.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca aceasta este o strategie generala a presedintilor si administratorilor de bloc.
Lucreaza in secret luni sau ani de zile probabil...ca sa defaimeze...

Se poate deschide o judecata dar nu cred ca se merita in cazul dvs.
Practic daunele trebuie sa fie biciul care sa ii loveasca...deoarece in caz contrar nu inteleg nimic...si in cazul dvs. ar fi mult prea mici...
Sesizarea la ANSPDCP este suficienta in cazul dvs.

Oricum, nu au dreptul sa spioneze prin monitorizare video nici macar cati locatari locuiesc intr-un apartament.Si acest lucru poate atrage plata de daune morale pentru incalcarea vietii private.Tot la fel si cu alte lucruri.
Insa...in Romania exista mentalitatea comunista potrivit careia dreptul la viata privata nu prea exista...si daunele morale duc la o imbogatire fara justa cauza.Aceasta este apararea comunista...

De asociatii inca nu m-am ocupat pe asa ceva dar am creat extrem de multe probleme pe asa ceva...in alte procese fortand chiar intelegeri cand nu pareau deloc posibile...in sensul de a se rezolva un litigiu asa cum am vrut fara sa mai ma judecat vreo 3-4 ani sau mai mult...aceasta dupa vreo 1-2 ani de la inceputul proceselor cand am inceput sa scot artileria grea...
Culmea este ca mereu altii se plang de ceea ce le fac in instanta si ca le incalc drepturile...dar nici vorba de asa ceva...legea este dura si taioasa...si eu doar o aplic...
Astfel de procese sunt foarte dure de fel...
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Opinia mea este urmatoarea, in Ro, neexistand o traditie (civilizatie) in materie de respect al vietii private, in absenta unei societati de paza si protectie, coproprietarii nu ar trebui sa-si dea acordul pentru a fi vizionati/monitorizati in direct.
Camerele de supraveghere vor trebui sa fie dotate de un sistem de inregistrare dar fara monitorizare.
Accesul la inregistrari va trebui reglementat/permis organelor de drept in cadrul strict al unui mandat judecatoresc si eventual unei comisii numite in AG a AP.
In absenta acestor conditii preimpuse, orice forma de monitorizare este ilegala si reprezinta o incalcare flagranta a legii.

Alte discuții în legătură

Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Notificare anspdcp privind montarea de camere video euely euely Buna ziua, Revin dupa o perioada de aproape 2 ani de zile, de cand s-a hotarat in Adunarea Generala , montarea de camere video in imobilul pe care il ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)