avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea asociației de proprietari a celor care intră în scara blocului. Legalitate sau nelegalitate?

Vizionarea in direct pe monitor a celor care intra in scara blocului constituie ceva ilegal in opinia.
Are cineva o alta opinie?

Practic imaginile trebuie stocate si nu sa se vizioneze in direct cine intra si cine iese din bloc.
Adica nu trebuie sa se vada in direct pe monitorul de la asociatia de proprietari a oamenilor care circula chiar daca se poate considera ca spatiul este comun.

In opinia mea se incalca dreptul la viata privata.

A avut cineva un proces de acest fel?
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concluzie, neintroducand o actiune in justitie impotriva AP ati renuntat la protectia vietii private (pt dvs si familia dvs) in schimbul unui rezultat nul in materie de protectie si siguranta a bunurilor.
No comment, o adevarata afacere win-win!
acest răspuns util
La ce data ati depus sesizarea si in cat timp au verificat?
A fost anterior de Regulamentul GDPR ?

In general se confunda acordul dat pentru montarea camerelor de supreveghere cu acceptul implicit de a se incalca dreptul la viata privata ceea ce constituie o grava eroare.
Acordul de a fi incalcata viata privata nu se poate da decat prin acceptare expresa si nu tacita.Este vorba de renuntarea la un drept fundamental garantat de CEDO si de constitutie, precum si de alte acte normative.

S-a depus astazi cererea si par sa nu fie interesati de amenda.
Am inteles ca chiar ar plati-o...

Se poate obtine in justitie decablarea monitorului de la asociatie dar cine da in judecata cere si daune morale in mod normal.E cam aiurea sa nu se ceara si daune...
Pe partea cu daunele morale pentru a se obtine un cuantum satisfacator de macar cateva mii de euro argumentarea este destul de dificila.

In plus, din cate am inteles mai este o persoana din comitet care are acces si el in direct de acasa, ca este legal asa, afirma asociatia...

Nu a fost decablat de indata monitorul.

Dvs. i-ati notificat anterior sa decableze monitorul pana sa sesizati autoritatea comtetenta?
Dupa o notificare situatia este mai grava si refuzul nejustificat.

Cui a aplicat amenda de numai 500 lei?
La presedinte sau cui?

Se pot aplica mai multe amenzi.
Daca prima de 500 lei, a doua poate fi mult mai pare chiar spre maxim.

S-a cerut si sa se raspunda in scris data de la care exista aceasta situatie cu vizionarea in direct.Ca sa stim si cat timp s-au incalcat drepturi fundamentale.
Am inteles ca, la inceput monitorul era deschis dar acoperit cu o panza si nu se distingea nimic clar dar nici sa il tina acoperit cu panza nu au dreptul.

Singurl drept care il au este sa il tina decablat.
Cred.ca ar trebui pus si sigiliu la fire.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
acest răspuns util
A doua zi de la depunerea cererii monitorul a fost inchis dar a ramas in incaperea asociatiei.Nu l-au inchis insa...de indata...
Am inteles ca au fost foarte nervosi.

Se poate aplica sigiliu pe fire din punct de vedere tehnic?
Monitorul se poate inchide cand vine cineva sa verifice iar apoi sa il deschida din nou.
Nu cred ca ar proceda asa dar nici exclus nu ar fi...
Clientul spune ca nu ii place incertitudinea...

Se pare ca refuza sa scoata monitorul din camera unde se afla firele pentru a se viziona in direct...
Inca nu s-a primit raspunsul de la asociatie dar tind sa cred ca vor refuza sa scoata monitorul sau sa sigileze firele.
Si mie imi pare nesatisfacator ca este oprit dar monitorul a ramas la locul lui si este ceva incert...

Eu consider ca, trebuie sa existe certitudinea ca nu se mai poate viziona in direct si nu sa fie doar ceva incert...

Un monitor inchis nu da certitudine...dupa parerea mea...

Voi ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Situatia nu pare sa se imbunatateasca, faptul ca monitorul ramane si este in continuare functional nu garanteaza altceva decat ca vizionarea se va face in exclusivitate de catre cei care au cheile de acces la incaperea respectiva si notiunile necesare utilizarii echipamentului.
O intrebare, intre timp AP-ul a avut initiativa de a instala o unitate de inregistrare de imagini intre unitatea de monitorizare si firele care furnizeaza semnalul?
Daca raspunsul este DA, va exista un a priori, bunavointa AP-ului de a intra in legalitate.
In ambele cazuri (cu sau fara unitate de inregistrare) se pot pune sigilii (putin indicat, bransarea putind sa fie piratata in amont de sigilare), se poate coda semnalul, etc... .
Dpvd tehnic totul este posibil, dpvd uman, mai ramane de sondat abisul spiritului uman si labilitatea lui.
Va trebui sa faceti fata eternei dileme, oare tot ce este facut de mana omului este facut spre binele lui, oare inventia inocenta de azi nu va deveni bomba H de maine?
In aceasta filozofie, trebuie, in prioritate, luat in consideratie spiritul democratic.
Ori, democratia este un bun public pe care publicul trebuie sa fie in masura sa-l apere.
Concluzie, nimic nu se poate apara fara posibilitate de control permanent si inopinat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
DA.
"Se poate aplica sigiliu pe fire din punct de vedere tehnic ... ".

Cu doua conditii:

- decizia unui magistrat (spre ex. o Ordonanta Presedintiala, valabila pana la solutionarea cauzei, etc ...)
- o companie/firma autorizata si specializata in realizarea si verificarea ulterioara si periodica a acestei variante.

Alte discuții în legătură

Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Notificare anspdcp privind montarea de camere video euely euely Buna ziua, Revin dupa o perioada de aproape 2 ani de zile, de cand s-a hotarat in Adunarea Generala , montarea de camere video in imobilul pe care il ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)