Diferență de plată foarte mare la un contract de prestări servicii: 7500 de lei peste cei 9000 de lei ceruți inițial. Nu sunt de acord să îi plătim toată suma, la ce ma pot aștepta din partea lui?
O sa incerc sa fiu cat mai succinta.
Anula acesta eu si sora mea am decis sa defrisam si sa imprejmuim un teren al parintilor in suprafata de 42 de ari.
Am cerut oferte de pret, ne-am hotarat la o firma care ne-a cerut 9000 de ron pe lucrare.
Contractul a fost semnat de catre sora mea in data de 26 Iunie 2018, cu avans 4000 de ron si restul banilor la terminarea lucrarii. Pe contract e mentionat ca lucrarea daca nu se termina in 15 zile lucratoare, sunt penalizari. Daca eu nu ii dau banii, bineinteles iarasi penalizari.
Mentionez ca inainte de a semna contractul domnul a venit, a vazut terenul...mai urma sa chem topograful ca sa punem tarusii sa stim exact pana unde trebuie sa defriseze.
Dupa semnarea contractului, domnul mentiona de ceva pachete. Adica ca sunt incluse 12 ore de buldo si vreo 8 masini. Pana la momentul respectiv nu a mentionat nimic de nici un pachet. I-am trimis schita terenului, topograful a venit si a pus tarusii si au taiat in primele 3 zile cam jumate mentionanad ca imediat termina lucrarea.
Eu locuind in alta localitate am plecat de mai multe ori la acel teren impreuna cu sora mea si lucrarile nu erau terminate ....mai avea de defrisat si de dus crengile. In acest timp domnul zicea ca s-ar putea sa fie mai multe masini decat prevazuse initial.
Intrebare logica ....cam cate? El zicand ca vreo 8.
Mentiona ca pe el il costa 500 de lei ca sa duca o masina de crengi la groapa de gunoi dar o sa imi ia numai 350 de lei pe masina.
In data de 02 August 2018 am fost din nou la teren pentru ca domnul a zis ca a terminat. Tot nu terminase, lasase o fasie de vreo 40 ml de lunga si vreo 2 ml de lata. A mentionat ca o sa o defriseze in ziua respectiva sau in urmatoarea zi.
Tot in acea zi ne-a chemat pe mine si pe sora mea la o discutie si o cafea.
A venit cu o hartie A4 pe care erau trecute 22 de masini si vreo 32 de ore de buldoexcavator precum si altele...diferenta de plata pe langa cei 9000 de lei de pe contract fiind 7500 de ron.
L-am intrebat de vreo 3 ori, mi s-a parut ca nu am auzit bine. Am incercat sa negociez cu dansul, dar nu am ajuns numai la suma de 7000 de ron.
Mentionez ca nu am avut un om responsabil ca sa numere cate masini s-au dus, cate ore a lucrat buldoexcavatorul acolo.
El a zis ca o sa fie un pic mai mult...dar daca punem inca 1500 de lei la suma ceruta de el, e aproape dublu.
In data de 03 August am fost la un avocat. Dansul a mentionat ca singura problema care o vede el este ca nu e trecuta suprafata terenului.
Eu pot sa mai scad si penalizarile referitoare la timpul foarte mare in care el a terminat lucrarea - nu 15 zile lucratoare ci aproape dublu.
Mentionez ca i s-a dat avansul de 4000 de lei si cei 5000 de lei - transfer in data de 02.08.2018 .
Referitor la acea diferenta(7000 ron) am vorbit ca i se vor da in momentul in care isi termina treaba. In data de 06.08.2018 m-a sunat sa imi zica ca a terminat lucrarea. Eu nu am mai povestit cu dansul.
Incerc sa fiu cat mai corecta dar nu vreau sa fiu jecmanita.
Daca acest pret era mentionat din prima, nu faceam nici o afacere cu dansul.
Domnul in cauza ma tot suna si as dori sa stiu cum ar fi cel mai ok sa procedez. La ce ma pot astepta...pentru ca sincera sa fiu nu ma incanta ideea unui proces.
Noi, eu si sora mea am da 3000 de lei dar ma gandesc ca oricum nu o sa ii convina.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
Am nevoie de opinia unui alt avocat.
Dna, eu va inteleg teama si trauma emotionala cu care ramai atunci cand nu ti se face dreptate, actionandu-se prin diverse mijloace necinstite, deoarece si eu am trecut printr-un proces asemanator. Totusi, au existat altele in care ni s-a facut dreptate. Exista si printre politisti, avocati, judecatori oameni de slab nivel etic si profesional, dar majoritatea nu este asa. Stiti ca padure fara uscaturi nu se poate.
Ce e important de mentionat este ca in cazul de fata sunteti potentiala victima a unui escroc care juridic nu are pe ce se baza, dar foloseste aceasta teribila teama a dvs de proces pt a va extorca. Iar la sumele solicitate de escroc, sincer, puteti sa platiti 2-3 avocati corecti pt a va apara intreaga speta.
Asta au incercat sa va explice toti utilizatorii site-ului ce au intervenit in discutie, inclusiv avocatii/juristii. Ca in mai toate spetele de acest gen, escrocul nu are nicio baza legala dar se foloseste de temerile si slabiciunea dvs. In schimb, dvs, ca parte a contractului si consumator, din punct de vedere legal nu aveti de ce sa va temeti, legislatia va protejeaza. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati masuri ferme.
Acum, vi s-au oferit sfaturi oneste din partea participantilor la aceasta discutie, specializati in drept, mai mult pot face doar avocatii pe care ii consultati prin intalniri la cabinetele dansilor. Dar acesti oameni nu pot decide sau actiona in locul dvs, prin urmare ramane la latitudinea dvs daca doriti sa fiti pacalita sau doriti sa aveti o atitudine ferma fata de escroc.
Este mai mult decat evident ca sunteti victima unui escroc si trebuie sa va aparati interesele, mai ales ca sumele nu sunt de neglijat.
Contractul este datat 12.06.18 iar pretul contractului a fost stabilit la 9000 lei.
Dupa cum se poate observa escrocul v-a facut un deviz de 9000 lei in data de 30.07.18 reprezentand "avans" chiar in data in care a intocmit actul aditional, act aditional care nu este specificat in contractul initial.
Pe de alta parte se poate observa ca actul aditional este incheiat cu data de 30.07.18 iar devizul in data de 07.08.18 in conditiile in care in actul aditional temeiul legal al pretului este devizul in care pretul este de 7040 lei iar in actul aditional 7040 lei!!
in plus devizele sunt o bataie de joc, au acelasi articol (salubrizare si debarasare teren) cu unitati de masura diferite (buc, zile, ore) cu preturi unitare diferite in devize!!
Prin actul aditional va prelungeste termenul de executie fara sa va plateasca penalitatile prevazute in contract.
Apelati cu incredere la un avocat si presati-l pe escroc, chiar daca este un litigiu civil puteti sa ii faceti si o plangere penala pentru inselaciune.
Va multumesc pentru sfaturi dupa cum a zis si d-na Raluca.
@cyan - da, aveti dreptate.
Avocatul a mentionat ce ati spus d-voastra - "Prin actul aditional va prelungeste termenul de executie fara sa va plateasca penalitatile prevazute in contract."
Si cu devizul si cu actul aditional intr-adevar pe deviz e suma diferita fata de actul aditional.
Avocatul ne-a sfatuit sa trimitem actele inapoi (dupa ce facem copii dupa ele) tot cu recomandata impreuna cu o hartie in care se se mentioneze ca conform contractului initial noi nu mai avem de plata nimic si in consecinta nu recunoastem actul aditional si devizele si facturile emise.
Avocatul a zis ca acest om intr-adevar el incearca, de la cine poate scoate bani scoate de la cine nu,nu.
A mentionat ca dat fiind faptul ca nu s-a incheiat alt act aditional si care sa fie semnat de beneficiar nu se poate face nimic. In cazul in care el falsifica semnatura atunci iarasi e bai pentru el.
Nu ii trimiteti niciun act inapoi, le pastrati iar fotocopii faceti sa le depuneti in instanta, daca va fi cazul, dar nu va fi.
Avocatul nu v-a intocmit si notificarea catre escroc sau nu intra in onorariu?
O notificare trimisa prin avocat are un impact mai mare decat trimiterea unei notificare numai din partea "victimei".
Ii trimiteti o notificare prin posta cu confirmare de primire (fara a-i trimite actul aditional inapoi) in care ii refuzati semnarea actului aditional si plata sumelor solicitate suplimentar avand in vedere faptul ca in contract nu exista clauze privind modificarea pretului si a termenului de executie, dimpotriva el are obligatii de plata catre dvs pentru neexecutarea contractului in termenul de executie pe care si l-a asumat, avand de plata penalizari potrivit art. 20 din contract.
Actele aditionale se incheie cu acordul ambelor parti anterior expirarii termenului de valabilitate a contractului, contractul era valabil 15 zile incapand cu 15.06.18, nu se fac acte aditionale dupa expirare, se intocmeste contract nou.
V-a instiintat in scris ca a finalizat lucrarile inainte de data de 6.07.18 cand expira termenul de executie prin care sa va invite la receptia lucrarii?
Ati semnat vreun proces verbal de receptie, cu ce data?
Trebuie sa fiti ferma si sa nu cedati santajului, ii spuneti ca ii veti face plangere penala pentru inselaciune si se va potoli.
Parerea mea este sa negociati. Cat ar costa o astfel de lucrare la alta firma? Ce dovezi aveti ca ati achitat avansul?
Incercati sa scrieti exact si concret in actele pe acre le semnati ce doriti sa se intample... un contract in care se asuma salubrizarea unui teren (nu scrie defrisare, ce defrisare este in mod exact?), fara ca suprafata de salubrizare sa fie cunoscuta e exact un contract care duce la frisoane ulterior.
In plus, discutii pe langa contract, asa cum ati avut, nu isi au rostul, ele sunt destinate a determina acceptarea de catre dv. a urmatorului pret ce va sa vina. Atunci trebuia sa comunicati cu dovezi ca nu are relevanta numarul de masini, ore de buldo etc.
In rest, nu imi pot da seama de situatie, cel care e mai categoric are un avantaj. Faceti notificarea aceea la un avocat si comunicati-o prin executor.
Receptia lucrarilor
mariusmm
Buna ziua! Am efectuat la sediul unitatii o reparatie capitala pentru toata cladirea. Am incheiat contractul cu firma respectiva pentru suma de 21000 lei cu ... (vezi toată discuția)