avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu copil minor

Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca stabilirea locuinței copilului va fi la tata, dar avand acordul tatalui de a pleca cu copilul?
Trebuie stabilit domiciliul minorului in strainatate dar notarul nu o va face.
Se face ancheta sociala.
Nu se poate sa fie stabilit domiciliul minorului la tata si sa plecati cu copilul.
Va trebui sa platiti si pensie de intretinere catre tata.
Ar trebui stabilit domiciliul minorului la dvs. si custodie exclusiva.
Stabiliți domiciliul minorului la Dvs , in România. Dacă soțul este de acord cu divorțul ar trebui sa fie de acord și sa va dea procura sa ieșiți cu Copilul din țara. - in caz de custodie comuna.
Dacă nu - după ce Terminați cu divorțul , puteți formula acțiune prin care sa solicitati instanței suplinirea acordului tatalui pentru pașaport și ieșirea din țara
Doar in instanta veti putea obtine exercitarea autorității părintești doar de dvs.

Articolul 398 Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. (1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Cel mai bine, divortati la notar, autoritatea părintească sa se exercite de amandoi, domiciliul copilului a dvs.

Ulterior, solicitati procura de la tatăl copilului pentru a ieși cu minorul din țară și de a stabili reședința minorului in strainatate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2018
Ionita Cristina Avocat, Avocat
Este foarte riscant deoarece odata stabilit domiciliul minorului la tata greu se va mai schimba in caz de judecata daca el nu va fi de acord.
Exista un risc foarte ridicat si va pierde un proces ulterior foarte probabil in alte conditii...

Daca se stabileste domiciliul la mama mai are variante ulterioare si poate castiga prcesele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Pasaport pentru minor de 4 ani pysykmady pysykmady Buna ziua,in primul rand tin sa va multumesc pentru sfaturile acordate in privinta divortului.Acum sunt divortata si copilul mi-a fost incredintat mie,el nu sa ... (vezi toată discuția)
Parintii mei divorteaza la notar. ei sunt separati de multi ani ... Luca Catalina Denisa Luca Catalina Denisa Parintii mei divorteaza la notar. Ei sunt separati de multi ani insa de abia acum au hotarat sa faca acest pas la initiativa tatalui meu. Mama mea vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)