avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... CONCEDIU FARA PLATA-HOTARARE DE GUVERN
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

CONCEDIU FARA PLATA-HOTARARE DE GUVERN

Buna ziua.Daca sot si sotie sunt bugetari,sunt nevoiti amandoi sa plece in cele 10 zile de concediu fara plata?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 09:39, 30 Noiembrie 2009
Daca nu va da salariul intreg, actionati-i in judecata. Orice masura, se dispune prin act administrativ al persoanei abilitate sa emita acel act.Act respectiv, trebuie emis, conf. legii 329/2009, dupa o anumita procedura
"(3) Modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute la alin. (1) se stabileşte cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
(4) În lipsa acordului sau în cazul în care, ca urmare a opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut la alin. (1)."
Deci, ar trebui sa existe acordul dvs. scris, sau dupa caz, refuzul masurii propuse, formulat, tot in scris, in urma acestuia, conducatorul autoritatii publice, avand dreptul sa dispuna el.
Parerea mea, nu faceti valva, si cand va treziti cu bani mai putini.... actionati-i in judecata!:)
Daca aveti posibilitatea, trimiteti-mi si mie, o copie dupa acel bilet, pe adresa de mail mihaicalinescu2009@Yahoo.com... sunt curios.... :)
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
mihaicalinescu2005, utilizator
Modalitatile de reducere a cheltuielilor prevazute de Legea 329/2009 prin acordarea salariatilor de zile libere fara plata sau reducerea programului de lucru sunt nelegale motivat de faptul ca , contravin prevederilor Legii 53/2003( codul Muncii ) . Astfel,conform 109 alin 1 din Legea 53/2003 "Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână." Rezulta astfel ca timpul de munca legal pentru o norma intreaga este de 8 ore/zi, astfel incat reducerea de catre angajator in mod unilateral a timpului de munca contravine art. 109. Reducerea timpului de lucru ar putea avea loc doar cu acordul salariatului ( ceea ce nu va sfatuiesc sa faceti ), in aceasta situatie operand o modificare a contractului de munca in sensul ca se trece de la contract de munca cu norma intreaga la contract de munca cu timp partial. Un alt motiv de ilegalitate se refera la acordarea de zile libere fara plata,
acesta fiind optiunea exclusiva a salariatului conform art. ART. 148 codul muncii
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.. Astfel, angajatorul nu are competenta legala de a obliga salariatul sa efectueze zile fara plata. Este clar din punctul meu de vedere ca art. 10 din legea 329/2009 contravine prevederilor codului muncii fiind ilegal.Sfatul meu este sa nu aveti initiativa de a solicita acordarea de zile libere sau reducerea programului si nici sa semnati vreun documente ca sunteti de acord cu acestea. Lasati-l pe angajator sa isi indeplinieasca obligatia de reducere a cheltuielilor in modalitatea pe care o doreste . Poate vreodata veti avea initiativa de a actiona in judecata si de aceea acordul dumneavoastra nu trebuie sa existe.
Eu am fost obligata sa stau si peste program luna aceasta,desi salariul meu va fi cu 15,5% mai mic, adica undeva in jurul a 500 lei.Sefii mei sunt francezi,au 5000 euro/luna si li se tot pare ca muncesc prea putin si ma solicita suplimentar,fac in asa fel incat sa nu pot pleca la ora fixa.Eu sunt singura cu 3 copii mici,platesc taxa la semiinternatul scolii pentru ei 700 lei/luna, macar daca ne taie salariile sa ne lase acasa sa avem grija de copii,si sa nu mai platim abonament, cartela la metrou,pachet,etc...sunt niste cheltuieli in plus care in perioada asta de criza chiar nu avem de unde le scoate.Domnul Vanghelie da 400 lei/om la 3 luni de zile.La toti care stau acasa.Somerii au primit faina si ulei.Noi ce primim?O cheltuiala in plus, un stres in plus.Este normal? Cum sunt legile acestea facute?
mihaicalinescu2005 a scris:

Mie asta mi se pare bataie de joc.... si mi se pare si contrar legilor si Constitutiei... Nu e nimeni mai pregatit profesional pe aici, sa ne poata da un sfat? :(


calea de urmat nu poate fi gecat una: nu semnati nici o hartie cum ca ati fi de acord cu cf sau reducerea programului va prezentati la servici normal si daca nu va plateste ii actionati in justitie La noi (spital) a venit o dispozitie a dsphd prin care se dispune pur si simplu reducerea cu 15 la suta a salariilor pe luna noiembrie. Le-am avertizat pe salariste sa aiba grija cum caluleaza salariile si in baza caror dispozitii pentru ca se va intoarce impotriva lor deoarece in momentul in care imi vad fisa de salar diminuata ii actionez in judecata.chiar daca imi voi recupera cine stie cand banii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 329/2009 - zile libere neplatite camelusa camelusa Azi intra in vigoare Legea 329/2009. Referitor la zilele libere neplatite (art. 10) eu interpretez asa: - se aplica doar pentru lunile noiembrie si ... (vezi toată discuția)
Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
Legea 329/2009 referitor la reducerea cheltuielilor cu personalul vodax vodax buna ziua, ma numesc cristi s si lucrez in domeniul medical (asistent medical) as dori sa intreb daca este prevazut undeva in aceasta lege ca 15.5% sa fie ... (vezi toată discuția)