avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am îngrijit o persoană în vârstă, fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am îngrijit o persoană în vârstă, fără moștenitori, care urma să treacă imobilul său pe numele meu, însă a decedat înainte de a finaliza acest lucru. Cum l-aș putea dobândi?

Buna ziua,
va deranjez cu rugamintea de a ma indruma in urmatoarea situatie: am ingrijit pe cineva in varsta fara mostenitori si care urma sa treaca imobilul in care locuia pe numele meu.Doar ca batrana a decedat inainte de a finaliza acest lucru si acum nu stiu cum anume ar trebui sa procedez. Exista numerosi martori care stiu ca am ingrijit-o si ca dorea sa treaca imobilul pe numele meu.De inmormantare tot eu m-am ocupat si in continuare de administrarea imobilului care inseamna niste cheltuieli lunare. Batrana a decedat in anul 2014.Cum anume ar trebui sa procedez? Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul este înscris în Cartea funciară?

Dacă nu, atunci nu vi se aplică Noul Cod civil. Pe Noul Cod civil este problematică situația dacă nu invocați o cauză legitimă. Ați avea mai multe șanse pe Vechiul Cod Civil.

Art. 82 din Legea nr. 71/2011
Dispoziţiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărţi funciare, rămân aplicabile dispoziţiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.

Daca aceasta ar fi situația, ar exista posibilitatea să uzucapați dupa ce trec 30 de ani.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Ionita Cristina Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea extratabularã ContSters4579 ContSters4579 Art. 930 Uzucapiunea extratabulară (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în ... (vezi toată discuția)
Se poate invoca uzucapiunea intre mostenitori? ionuts1989 ionuts1989 Buna ziua, Pe scurt, este vorba de 4 frati ce au momentan printr-un certificat de mostenitor o cota de 1/8 dintr-un imobil (in urma succesiunii dupa tata). ... (vezi toată discuția)