avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl minorului refuză să plătească pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl minorului refuză să plătească pensia de întreținere majorată. Ce pot să fac?

Buna dimineata! Am cerut de curand majorare pensie de intretinere a fiului meu minor, are 12 ani, deoarece tatal lui vine o data la doi ani sa il vada, nu ma ajuta cu nimic, in afara unei pensii minime pe venit, din 2014, dupa o sentinta civila din 2014, era dator la 130 lei, pe motiv ca nu avea un venit dovedit. El s-a recasatorit de 6 ani si de atunci nu ii mai da atentie fiului sau. In iunie cand a venit, a.c., l-am rugat, atat eu, cat si mama mea, sa mai puna si el ceva bani la pensia stabilita, macar pana la 200 lei sa ma ajute lunar, a aprobat de ochii mei si de gura mea, apoi s-a facut nevazut si nu a mai dat nici un ban in plus de atunci. Desi s-a angajat de 3 ani, nu ma ajuta, ultima oara punandu-l in executare acum doi ani. Vreau sa aduc martora pe mama mea in instanta, ca a spus ca mai da bani, poate si pe fiul meu, daca legal poate fi audiat de un judecator? A venit scoala, de-abia am avut bani sa incalt copilul. Ce pot sa fac, va rog sa ma ajutati?
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna dimineata! Mi-a scris un utilizator aici mai demult sa solicit in instanta majorarea pensiei alimentare de la data formularii cererii mele in instanta, de cand am depus actiunea, dar eu vreau sa solicit pensia minorului, pe art.532, alin.2, anume anterior cererii mele, deoarece din vina paratului am intarziat cu cererea de majorare. Minorul a impoinit 13 anisori, tatal lui s-a angajat de 3 ani de zile, dar desi stia ca obligatia sa de intretinere a minorului este de 1/4 din venitul net, el a dat lunar numai 130 lei, adica atat cat a fost obligat paratul in 2014, deoarece atunci nu avea un venit stiut de instanta. Din partea tatalui este o nepasare mare, nu il viziteaza cu anii, nu il intereseaza de copil, de situatia scolara, de imbracaminte, etc. Ce ma sfatuiti sa fac, va rog? Multumesc!
Dvs cand ati aflat ca s-a angajat si cum ati aflat ?
Ajutor plublic judiciar de ce ati cerut ?
Am aflat ca s-a angajat de 3 ani de la cineva. Nu imi daduse banii de 2 ani si l-am executat silit, deoarece era angajat, asa cum aflasem eu. Si la raspunsul 2, am cerut ajutor public judiciar pentru un aparator, deoarece sunt incadrata in gradul 2 de handicap, cu o indemnizatie de 375 lei lunar,( -nu pot vorbi bine de la nastere).
Si ati reusit cu cererea de ajutor , aveti avocat ?
cand ati cerut majorarea pensiei , ati cerut de la data angajarii sau cum ati formulat cererea ?
daca nu ati cerut de la inceput asa, mai greu de obtinut, pt ca pensia se acorda de la data depunerii cererii, ori daca dvs vreti si aduceti dovezi ca vi se cuvine de cand s-a angajat, trebuia sa se fi cerut ca sa se judece pe acest aspect.
Mi s-a admis cererea pentru un aparator, din 30 oct.2018. Dar acum nu m-au mai instiintat nimic, doar m-au citat in instanta luna aceasta. In prima cerere nu am precizat exact de cand vreau sa imi plateasca majorat pensia de intretinere. Mentionez ca tatal a venit pe la noi in iunie anul trecut si eu am incercat sa ne intelegem amiabil, i-am spus ca am cheltuieli cu copilul, manuale auxiliare pentru scoala, romana si matematica, i-am luat de matematica si pe semestrul 2, deoarece asa imi cer profesorii, copilul este in clasa a 7-a si are rezultate bune la invatatura, nu are probleme de nici o natura. Dar tatal lui a refuzat, spunandu-mi: "ce face copilul cu 200 lei"?... Si ca nu imi da mie bani! Asa s-a exprimat. Copilul in primul rand are nevoie de afectiune din partea tatalui, etc. El s-a marit, e in crestere, hainele i-au ramas mici, etc, I-am spus toate lucrurile acestea tatalui, dar nu l-a interesat. Nu il suna niciodata pe copil, nici de ziua lui de nastere nu l-a sunat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2019
alexandra_campeanu, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu pensia de intretinere daca hotararea este atacata prin apel? ContSters114133 ContSters114133 buna ziua! in urma hotararii judecatoresti data de prima instanta ,s-a stabilit pensia de intretinere pentru minor in cuantum de 25% din venitul net lunar al ... (vezi toată discuția)
Baza calcul pensie intretinere minor itoma itoma In anul 2007, in urma divortului, instanta a hotarat ca pensia lunara de intretinere pentru minor sa fie in cuantum de 97,50 lei, la vremea aceea salariul ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere diminuare pensie intretinere minor ioana-03 ioana-03 Buna ziua, tatal biologic al copilului meu in varsta de 4 ani, a cerut diminuarea pensiei de la 188.25 lunar la 110 lei lunar pe motiv ca din cei 1000 de lei ... (vezi toată discuția)