avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligata sa imi dau demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligata sa imi dau demisia

Buna ziua!
Lucrez la o firma de sortare si in momentul de fata firma ramane fara proiecte.
Ei ne dau 2 optiuni: ori sa plecam in deplasare (aceasi firma alt oras), ori sa ne dam demisia.
Eu venind din alt oras..acolo cand nu aveam de lucru ne tineau acasa dar eram platiti pt acele zile deoarece nu era vina noastra ca nu aveam de lucru. Am venit in deplasare acum un an in orasul actual si am decis sa raman aici. Acuma nu mai vreau sa ma mut. Dar daca nu ma mut ma obliga sa imi dau demisia. Nu am degand sa semnez asta. Vreau sa stiu din punct de vedere legal care sunt drepturile mele. Acum cateva luni au obligat 50 de oameni sa isi dea demisia de pe o zi pe alta. Eu am considerat o nedreptate si am zis ca nu as fi semnat-0. Vrei sa ma dai afara? Fa-o (sunt curioasa pe ce motiv). Atunci inca mai aveam restul de lucru. Acum ei zic ca daca peste o luna 2 vor avea proiect ne cheama inapoi.
Nu mi se pare corect. In plus in momentul de fata o parte lucreaza si o parte stau acasa OBLIGATORIU in concediu fara plata. Urmand sa facem cu schimbul. Eu am zis clar ca nu ii semnez acel act. Nu ma poti obliga sa semnez goncediu fara plata. Unii il semneaza si se plang.. treaba lor. Care este adevarul din punct de vedere legal? Daca o firma nu are de lucru plateste?? Sau plateste 50%? Sau poate sa te oblige sa semnezi concediu fara plata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:49, 14 Septembrie 2018
1. Codul Muncii
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

2. Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia ..
Ati semnat o astfel de solicitare nelegala?

In practica, CFP se acorda la solicitarea angajatului si nicidecum nu poate fi impus de catre angajator... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic". Vedeti articolele mai sus postate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile fara plata florentina.sorescu@yahoo.ro florentina.sorescu@yahoo.ro Buna ziua,lucrez la o fabrica de textile si mi s-a adus la cunostinta faptul ca trebuie sa - mi iau 5 zile fara plata pe fiecare luna deoarece s-a micsorat ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata salariata insarcinata RalucaA81 RalucaA81 Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni si am fost anuntata ca trebuie sa stau 3 zile in concediu fara plata din cauza problemelor economice ale firmei la care ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata obligatoriu cedrick79 cedrick79 Buna ziua ,concediul fara plata este legal pe motivul lipsei de clienti iar concediul de odihna nu a fost efectuat integral pentru acest an 2020 sau in ce ... (vezi toată discuția)