avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals sau nu?

Buna ziua!
Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i intra banii s-a prezentat la banca unde i s-a spus ca acea copie e falsa. El si-a platit factura catre beneficiar, insa banca a sesizat politia privind O.P. - ul falsificat. Intrebarea este daca e pasibil de vreo pedeapsa avand in vedere ca nu a folosit O.P. - ul decat pentru a prelungi termenul de plata, achitandu-si apoi factura?
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
miha13, utilizator
Cel mai recent răspuns: ClaudiaN , utilizator 20:33, 11 Noiembrie 2009
miha13 a scris:

intentia de a insela increderea functionarului bancii nu exista, pentru ca el nu a dus copia la banca si sa solicite sa se transfere banii, asta a facut-o furnizorul. Cel mult ar putea fi acuzat de furnizor, de inselaciune, sau tentativa de inselaciune (asta probabil daca ar face plangere cel in cauza).


Infractiunea de inselaciune nu este infractiune de plangere prealabila, asa ca, daca banca a facut plangere si organul s-a sesizat asta e...

Intrebarea era, daca nu s-a folosit un inscris in format oficial si nici o copie autentificata se poate considera uz de fals?


Problema este ca folosirea unui inscris sub semnatura privata , cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice reprezinta infractiunea de uz de fals.

Banca poate invoca falsul in inscrisuri sub semnatura privata fara sa aibe documentul original falsificat? Cum se poate demonstra in lipsa documentului original care s-ar putea supune unei expertize grafice, daca falsificarea a fost facuta de un functionar al bancii, sau de titularul contului, sau chiar de ambii?


Cred ca aici faceti o usoara confunzie. Important este ca sesizarea organelor de cercetare s-a facut. Acum se vor strange probe. Apoi se va da o rezolutie.
@miha13, parerea mea este ca intentia exista sub forma intentiei indirecte , de a frauda si banca. Adica persoana in cauza , desi nu a urmarit decat inducerea in eroare a furnizorului, totusi, a acceptat posibilitatea ca furnizorul sa se deplaseze la banca si sa prezinte respectivul inscris .
ok, sunt de acord ca a gresit, asta i-am spus inca din prima clipa. Ideea e, cum credeti ca va fi incadrata fapta si care ar fi pedeapsa avand in vedere cele relatate?.
Incadrarea faptei va fi apreciata in primul rand de organele in drept. aici , doar ne exprimam niste opinii. Conform tuturor parerilor postate aici, daca va fi sa se inceapa urmarirea penala , incadrarea va fi undeva intre inselaciune si uz de fals . avand in vedere faptul ca nu s-au produs totusi consecinte grave, s-ar putea ca prietenul dvs. sa se aleaga cel putin cu o amenda.
Sa inteleg ca exista si posibilitatea de NUP? ce sanse credeti ca sunt?

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)
Inselaciune, fals, uz de fals? anana anana Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea speta: Un mandatar cumpara pentru mandantul sau niste imobile si ii spune acestuia ca taxele aferente vanzarii sunt ... (vezi toată discuția)
Care este pedeapsa ce poate fi aplicata pentru un dosar de urmarire penala pentru inselaciune? gogu88 gogu88 o persoana a inheiat un contract de prestari servicii cu un individ acesta a complectat cu date fictive de teama unui control de la garda financiara si a ... (vezi toată discuția)