avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de munca

Buna ziua
Sunt angajata la o firma si de 2 luni aproape sunt in concediu medical. Acum 2 zile m-am trezit cu 3 angajate de la firma acasa. Eu fiind plecata in oras , mama le-a deschis usa si ele au inceput sa le spuna parintilor mei in varsta de 75 si 80 ani ce salariu am , ca sunt in medical,,,, Mama fiind in varsta si suferinda cu inima si ea si tata (mama are si o depresie dupa moartea cumnatului meu de acum 2 luni ) le a zis ca sunt pe la interviuri , ca sun la anaf, nimik concret. Ma intereseaza le pot face o cerere catre Director sa mi explice de ce au aratat documente confidentiale parintilor. , spunandu-le ce salarii am avut, ce iau s.a.s.m.d. Mi-au pus in vedere sa ma duc sa mi dau demisia. Si ca fac puscarie si eu si doctorul de familie ca acum 2 luni mi-au dat o adeverinta ca sunt apt medical, eu avand probleme cu hernia de disc cervicala de acum 3 ani( rmn, concedii si fizioterapii facute )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:41, 5 Octombrie 2018
Este alegera dvs. daca sesizati sau nu politia. Angajatorul ar trebui sesizat in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Instruirea efectuata in domeniul ssm si respectiv psi-su se evidentiaza numai in fisele individuale de instruire ale lucratroului din domeniul respectiv.
goanga 43 a scris:

la cele 2 carti psi si ssm. Am aflat azi de la CASMB ca pot face si reclamatie la politie ca au venit acasa si mi-au spus sa mi dau demisia si sa inchei orice activitate cu ei. Este abuz si cred ca si amenintare, da nu mai au voie sa vina sa verifice concediul medical. Am RMN si toate actele de acum 3 ani , spun peste tot ca nu pot ridica si gasesc intelegere.



1. Niciun salariat nu mai poate fi verificat acasa cand este in concediu medical.
Legea nr. 183/2015, prin intermediul careia s-a eliminat posibilitatea verificarilor la domiciliul salariatilor aflati in concediu medical, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 7 iulie 2015.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

In speta, lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii c.i.m.,dupa care veti actiona in consecinta.

3. Amenintarea intra sub incidenta infractiunilor care atrag raspunderea penala a celor care le savarsesc.
Potrivit art. 15 din C. civ. “Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei credințe.”
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca continua asa, oricum e la alegerea dvs.daca sesizati autoritatile sau nu, puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in raza caruia angajatorul desfasoara activitate in legatura cu faptul ca nu ati semnat acele carticele(fise de instruire SSM si PSI-SU).
Angajatorul se va alege cu o mare bataie de cap si o mare amenda....
Astazi am fost la angajator si nu mi a primit concediile medicale spunandu mi ca la stampila eminenta a unitatii nu are semnatura. Mi au inregistrat cererea pe care am depus o spunandu mi ca doamnele au aratat salariul meu parintilor ca eram la domiciliul meu si erau parintii mei. Am inregistrat si ca mi au spus ca nu mi platesc concediu medical. Au concediile mele pe email trimise. Nu cred ca maine imi vor da avansul de salariu. Ce sa fac?
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu zic sa "rezolvati" prima data problema cu semnatura si sa retrimiteti concediile... Daca nici in acest caz nu vi le platesc puteti sesiza CSAMB-ul precum si ITM-ul, e de competenta lor genul acesta de probleme... Puteti sesiza si Politia pentru faptul ca au venit la dvs. acasa...
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajat fără fișa postului, fișă medicală și fără instructaje. poate fi amendată firma din aceste motive? LaurLucreția LaurLucreția Sora mea e angajată ca lucrător gestionar de aproape 2 luni. La angajare a primit doar un exemplar al CIM; nu i s-a oferit niciun exemplar al fișei postului ... (vezi toată discuția)
Accident de munca nedeclarat floricasovaiala floricasovaiala Buna ziua ...as dori un raspuns la o problema pe care nu o pot rezolva singura :( Fratele meu a fost angajat al unei firme de paza 4 luni , timp ... (vezi toată discuția)
Reincadrare in munca prin decizie judecatoreasca. instruire ssm/su costinp costinp Buna ziua! Lucrez la Serviciul de Ambulanta unde un coleg ambulantier a fost declarat INAPT de catre policlinica cu care avem incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)