avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate inchide contractul de muncă înainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate inchide contractul de muncă înainte de rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de intrare în faliment?

Societatea a intrat in faliment si a depus actele la tribunal pentru declararea falimentului dar a inchis contractele angajatilor inainte de emiterea hotararii judecatoresti de declarare a falimentului.
1. Este corect?
Angajatii nu au primit pana in prezent drepturile salariale restante pe ultima luna, banii pentru concediie neefectuate in ultimii 3 ani si nici actele pentru inregistrare la somaj, au trecut peste 20 de zile de la inchiderea c.i.m.-urilor.
2. Exista un termen limita pentru inregistrarea la ALOFM dupa inchiderea in REVISAL?
3. In cazul in care c.i.m. a fost inchis abuziv se pot cere angajatorului compensatii banesti corespunzatoare perioadei pana la hotararea definitiva a declararii falimentului? Prin compensatii ma refer la salariul pe care l-ar fi primit daca ar fi lucrat.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:19, 29 Septembrie 2018
Se poate cauta ... pe portalul Tribunalului respectiv unde s-a inregistrat cererea.
[ link extern ]

Nu trebuie sa astepte asa ceva.
Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
[ link extern ]

Recuperatea salariile restante apeland la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
[ link extern ]
Am gasit pana la urma dosarul cautand angajatorul la tribunal iar solutia este de admitere a cererii de intrare in faliment prin procedura simplificata dar s-a amanat pentru peste trei luni.

Pana in prezent nu s-a emis decizia de incetare a c.i.m.., angajatii au fost doar informati ca s-a procedat la incetarea c.i.m. si probabil la transmiterea in REVISAL.

Potrivit informatiilor de aici
[ link extern ]
In cazul in care contractul individual de munca inceteaza din initiativa angajatorului (concediere) acesta nu poate inceta anterior emiterii deciziei intrucat asa cum am aratat mai sus decizia de concediere nu produce nici un efect inainte a fi emisa si comunicata salariatului in cauza.

Astfel, incetarea c.i.m. anterior emiterii deciziei a fost facuta respectarea prevederilor legale?

Salariatii pot primi compensatii daca nu sunt prevazute in CCM (nu exista la nivel de firma) sau c.i.m.?
Care sunt conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de compensatii in cazul falimentului (daca exista)?
salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

[ link extern ]

Sper ca nu sunt prea insistent dar doresc sa fiu suficient de bine informat pentru a se solicita angajatorului despagubiri in instanta, daca se va ajunge acolo.
Dupa ce am studiat legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență si coloborat cu Legea 53/2003 -codul muncii, am constatat ca lichidatorul judiciar nu are temei legal sa incheie contractele de munca inainte de comunicarea deciziei de concediere si efectuarea preavizului care este de cel putin 20 zile lucratoare.

Decizia de concediere isi produce efectele dupa comunicarea ei salariatului, iar incetarea contractului si transmiterea in REVISAL ar trebui facuta dupa efectuarea preavizului.

In aceste conditii, se poate sesiza ITMul pentru incetarea c.i.m. cu nerespectarea prevederilor legii?
Ce sanctiuni ar putea primi angajatorul sau mai degraba lichidatorul?
In ce conditii se poate solicita ITM comunicarea stadiul contractului individual de munca in conditiile in care pana in prezent nu s-a primit nicio notificare privind decizia de concediere sau incheiderea c.i.m.? Inchiderea c.i.m. este o informatie primita de la firma de personal externalizata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista sancțiuni contraventionale pentru situația descrisă.

ITM-ul nu are atribuții în constatarea legalitatii unei decizii de concediere.

Persoana in cauza ar putea solicita ITM-ului, informații dacă c.i.m. este sau nu activ, în baza Legii 544/2001.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Se poate solicita informatia online la ITM? Sau trebuie depusa o cerere in scris la sediul ITM?

In urma confirmarii primite de la ITM potrivit careia c.i..m.-ul ar fi fost inchis la data admiterii intrarii in insolventa, , necomunicarii deciziei de concediere si neacordarii preavizului prevazut in Legea 85/2014, respectiv, inchiderea c.i.m. s-a facut fara respectarea prevederilor legale, se poate atrage raspunderea patrimoniala a lichidatorului judiciar sau se pot solicita daune in cursul procesului de insolventa? Ori raspunderea patrimoniala se aplica numai in cazul angajatorului potrivit codului muncii?

Alte discuții în legătură

Eliberarea actelor la încetarea contractului de munca este obligatorie sau facultativa? cyan cyan 1. Eliberarea actelor angajatului la încetarea contractului individual de munca indiferent de modalitatea de incetare, este obligatorie sau facultativa? ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din ccc alycris alycris Am fost in concediu crestere copil.Copilul a implinit 2 ani pe 10 dec. 2009. Postul care l-am avut anterior nu mai este valabil-reprezentant vanzari, magazinul ... (vezi toată discuția)