avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauză de masă de o oră în mijlocul programului, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauză de masă de o oră în mijlocul programului, care astfel ajunge la 9 ore/zi. Dacă nu o iau pot pleca cu o oră mai devreme acasă?

Buna ziua,
Lucrez la o companie care are are programul de la 9 la 6, incluzand si o ora de pauza. In regulamentul interior este specificat ca obligativitatea angajatului este sa efectueze cele 8 ore zilnice. De aici eu deduc ca daca nu imi iau pauza de masa pot sa plec la 5 acasa. Mai e ceva de care trebuie sa tin cont inainte de a imi ajusta programul ocazional cu aceasta pauza "indecenta"? Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 11 Octombrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate fi obligatorie pauza de masa .... potrivit Codului Muncii, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 38 din Codul Muncii: " Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile conferite de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate".
Art. 134 din Codul Muncii: "(..) salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze (...)".
Eu de aici inteleg ca un salariat nu poate sa refuze pauza de masa.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Utilizatoarea, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
In doctrina . s-a opinat
"Nu se aplică interdicţia instituită de art. 38 din Codul muncii în cazul în care salariatul renunţă total sau parţial la un drept în schimbul obţinerii altui avantaj, cu condiţia însă ca renunţarea să nu conducă la diminuarea dreptului sub limita fixată de lege ..."
(Ovidiu Macovei, Conţinutul contractului individual de muncă, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 78-79)

"Salariatul poate renunţa la drepturile sale, dacă o astfel de renunţare îi aduce un avantaj, cum ar fi situaţia în care renunţarea la preaviz....."
(Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 103)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti o adresa la compartimentul dv. de resurse umane, eu cred ca un minim de masa trebuie sa existe si ca aceasta nu poate inceta sa existe. Dar, asa e, e discutabil.
La mine la munca prin contractul colectiv, aceea ora de pauza e distribuita altfel: o pauza de 10 min la 2 ore de lucru si pauza de masa e 20 de minute adica la 8 ore de lucru am 40 de minute pauza si 20 de minute pauza de masa insumeaza in total o ora. E normal asa ceva? Eu nu cred, sa nu mai zic de colegi care la fiecare 30 de min ies la o tigara si stau 10 min, adica muncesc doar jumate norma.

Alte discuții în legătură

Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Program flexibil de lucru AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire: in cazul in care unitatea doreste sa ofere program flexibil angajatilor, cum se specifica acest aspect in ... (vezi toată discuția)