avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauză de masă de o oră în mijlocul programului, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauză de masă de o oră în mijlocul programului, care astfel ajunge la 9 ore/zi. Dacă nu o iau pot pleca cu o oră mai devreme acasă?

Buna ziua,
Lucrez la o companie care are are programul de la 9 la 6, incluzand si o ora de pauza. In regulamentul interior este specificat ca obligativitatea angajatului este sa efectueze cele 8 ore zilnice. De aici eu deduc ca daca nu imi iau pauza de masa pot sa plec la 5 acasa. Mai e ceva de care trebuie sa tin cont inainte de a imi ajusta programul ocazional cu aceasta pauza "indecenta"? Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 11 Octombrie 2018
Este corect dacă așa este prevazut in ccm.

În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Dreptul care crează o obligație devine o obligație. Aici nu e vorba de un drept civil.

Cornel Vasile a scris:

Nu poate fi obligatorie pauza de masa .... potrivit Codului Muncii, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul salariatului creeaza obligatie in sarcina angajatorului si nu obligatie in sarcina angajatului ... legislatia muncii se completeza cu cea civila.


Adrian Dimitriu a scris:

Dreptul care crează o obligație devine o obligație. Aici nu e vorba de un drept civil.

E un drept civil, sigur.
Ar trebui sa va bateti capul cu solicitari pentru ca este specificat ca pauza de masa se ia intre 12 si 14, nu dupa ora 17. Daca exista atatea mentionari ale flexibilitatii, banuiesc ca nu ar trebui sa fie o mare problema o solicitare de acest gen. Dar se poate sa va fie si refuzata pentru ca activitatea pe care o desfasurati poate sa aiba anumite particularitati (de ex. clientii pot fi din tari care respecta siesta, sau activitatea inregistreaza un flux crescut in perioada 16-18 etc.) .Daca acceptati un sfat, mai putin legat de lege si mai mult de relatiile de munca, mai bine faceti o solicitare decat sa se trezeasca sefii ca nu au cu cine vorbi dupa ora 17. Mi se pare mai corect.

Alte discuții în legătură

Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)