avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate soția tatălui meu decedat să vândă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate soția tatălui meu decedat să vândă proprietățile fără să se dezbată succesiunea?

Dupa moartea tatalui, au ramas ca mostenire 2 apartamente si un automobil. Tata era casatorit si avea un copil major. In acest caz, daca sotia lui va decide sa vinda apartamentele, si/sau masina, (fara acordul meu) INAINTE ca succesiunea sa se intample, ce repercursiuni va avea acest fapt pentru mine (fiul adult-doar al decedatului-dintro casatorie anterioara)? Si ce as putea face -Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: a1234a , utilizator 17:24, 26 Octombrie 2018


a1234a a scris:

Tatal a murit duminica. Nu au ajuns zvonuri, dar incerc sa ma acopar eu. Va rog, care e diferenta intre tacit si express. Adica express, prin actionarea intentiei de succesiune? Si tacit? Si Trebuie sa mentionez ca in ultimii 18 ani, nu am fost in tara decat de 4 ori sa-l vizitez pe tata, si familia lui (nu stiu daca asta conteaza sau nu) - Va multumesc anticipat


Acceptare expresă a succesiunii înseamnă că un succesibil se prezintă la notar si da o declarație de acceptare a moștenirii in termenul de opțiune succesorala (Adică 1 an de la deces)
Acceptare tacită înseamnă că a expirat termenul de opțiune succesorala de 1 an si desi nu a dat o declarație de acceptare la notar, succesibilul a îndeplinit acte de conservare sau de administrare asupra bunurilor din masa succesorala. Deci a acceptat tacit moștenirea.
A12... Poti face doua lucruri: primul, sa mergi la un notar si sa accepti succesiunea. Costa sub o suta de lei. Al doilea lucru, poti deschide succesiunea. O poti face la oricare notar din aria de competenta a judecatoriei unde a avut defunctul ultimul domiciliu. Banuiesc ca vei avea frictiuni cu ceilalti mostenitori, asa ca cere notarului la care deschizi succesiunea sa faca un inventar al masei succesorale. Consulta si un avocat, te poate sfatui si in relatia cu notarul. Nu semna nimc, nicio invoiala, pana nu te consulti cu avocatul, acesta trebuie sa fie ,,omul" tau. Un ultim sfat: grabeste-te si vei evita surprizele! O spun din experienta. Succes!
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
dogele, utilizator
Dacă ceilalți nu sunt de acord sau există divergențe, degeaba deschideți succesiunea la notar.
Mergeți direct in instanta.
Dogele, multumesc de raspuns. Singura mea problema este ca sunt in strainatate, Si nu prea sunt la curent cu noutatile in termenii legali, Mai ales in domeniul successiunii care este oarecum ceva care n-am fost nevoit sa fac pana acum. Si bineinteles, teama ca cealalta parte va vinde proprietatile fara semnatura mea, profitand de faptul ca nu sunt prezent acolo.
Doamna Romascanu, Va pot intreba o intrebare aditionala? Am inceput sa vb cu sotia tatalui meu, Si'mi mentine ca detine 75 la suta din proprietatile lasate si eu si sora impartim 25. Poate asta fi corect? ma uit la articolul de aici, si mi se pare incorrect 75 % [ link extern ] ?

Plus, Ma intreaba daca pot sa o las pe sora sa accepte sau nu mostenirea in numele meu, Si vreau sa stiu daca sa accept sau nu ( eu locuiesc in statele unite)

Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2018
a1234a, utilizator

Alte discuții în legătură

Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea dupa decesul tatului meu raluca12345 raluca12345 tatal meu a decedat acum 3 ani,are o fica din prima casatorie si doua fice din a doua casatorie cum se imparte mostenirea in cazul in care mama mea e in viatza ... (vezi toată discuția)
Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)