Dupa moartea tatalui, au ramas ca mostenire 2 apartamente si un automobil. Tata era casatorit si avea un copil major. In acest caz, daca sotia lui va decide sa vinda apartamentele, si/sau masina, (fara acordul meu) INAINTE ca succesiunea sa se intample, ce repercursiuni va avea acest fapt pentru mine (fiul adult-doar al decedatului-dintro casatorie anterioara)? Si ce as putea face -Va multumesc
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se deschide legătura externă (sau mie, cel puțin, îmi apare un mesaj de eroare).
În fine, indiferent de ce s-ar fi scris acolo, cotele succesorale sunt prevăzute de lege. Și acestea sunt:
1/4 din moștenire - cota soțului supraviețuitor
3/4 din moștenire - cota descendenților defunctului (împărțită egal / împărțită la numărul lor)
Apropo, câți copii avea defunctul?
Ați început prin a spune că tată dvs. avea „un copil major”. Apoi ați vorbit despre dvs., în calitatea de fiu. Și în final vorbiți despre „eu și sora”.
Sora (din ultima postare) este una și aceeași persoană cu „un copil major” (din prima postare)?
Dacă da, atunci îmi rezultă că sora este totodată și fiica soției supraviețuitoare a tatălui dvs.
Caz în care, eu aș avea serioase dubii cu privire la mandatarea ei pentru dezbaterea succesiunii în numele dvs. Fiindcă succesibilii au interese contrare într-o cauză succesorală. Pe ale cui interese credeți că le va urmări ea, în caz că ...?
Să revenim la cote.
Cotele de mai sus se raportează la masa succesorală, care ar putea să includă:
1/1 din dreptul de proprietate asupra bunulul X (dacă bunul X este bun propriu al defunctului).
1/2 (sau altă fracție) din bunul Y (dacă bunul Y este bun comun al defunctului cu o altă persoană Z. Altfel spus, avem grijă să includem în masa succesorală doar partea defunctului din bunul comun, nu și partea altora ... vii și neîngropați de prin preajma lui. Pentru restul, până la întreg, se face mențiunea că aparține persoanei Z).
Și atunci, soția supravietuitoare moștenește:
1/4 din ... bicicleta defunctului (dacă era bun propriu) Restul de 3/4 revine descendenților defunctului.
1/4 din ... partea defunctului (1/2 sau altă fracție) din apartamentul bun comun.
Teoretic, această parte a defunctului din bunul comun este 1/2. Dar aceasta este doar o prezumție.
Dacă dați procură cui nu trebuie, fracția aceasta riscă să iasă 1/„ne lăsăm surprinși”.
Să luăm totuși varianta în care soții dețin un bun comun în cote egale (1/2 fiecare).
În cazul decesului unuia dintre soți, soțul supravietuitor păstrează ceea ce avea el deja (1/2 din bunul comun) și moștenește 1/4 din 1/2 (partea defunctului din bunul comun).
Dna Romascanu, Va multumesc mult de raspuns. Si, da, defunctul (tatal meu), sotia lui, si fiica lor majora (23 de ani) si eu (fiul din prima lui casatorie). Toate proprietatile lui, sunt, si au fost DOAR in numele lui, pentru ca i s-au lasat ca mostenire -doar lui- de la rude/parintii lui. Eu nu am semnat , nu semnez si nu am delegat NIMIC pana acum ca sora sa semneze pentru mine sau ceva.
Succesiune
mikid
Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)