avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul a construit o magazie din BCA pe terenul meu. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul a construit o magazie din BCA pe terenul meu. Pot s-o dărâm fără proces?

Buna ziua!
Am cumparat in urma cu 3 ani un teren la tara imprejmuit cu gard.anul acesta am scos AC pentru anexa si gard (acesta a fost construit fara AC) si am constatat ca terenul meu este decalat cu 5m la est si vest.Ca sa-mi construiesc gardul trebuie sa intru in proprietatea vecinul;ui cu acei 5 m conform actelor cadastrale .vecinul are o magazie din bca care intra trei sferturi pe terenul meu.pot sa o daram fara proces?

Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:10, 3 Octombrie 2018
Cea mai buna metoda
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primaria nu poate demola o construcție edificata pe teren proprietate privata decât tot prin hotărâre judecătorească. Poate amenda, poate solicita demolarea prin procesul verbal încheiat si doar dacă au trecut mai puțin de 3 ani de la edificarea construcției.
Demolarea propriu zisa vă fi dispusa doar de Instanta, promovarea acțiunii putând fi făcută de dvs sau de către Primarie, prin Politia Locala,, Disciplina în Construcții.
Trebuie sa știți ca procesul poate dura peste 2-3 ani, cheltuielile sunt mari, vor fi expertize de plătit, avocat, taxe de timbru, iar rezultatul poate sa nu fie cel dorit de Dvs.
Nu încercați sa demolati dvs clădirea, vecinul vă va putea face plângere penala pentru distrugere. Mai mult, nici el însuși nu o mai poate demola fără autorizație de demolare (chiar dacă nu are autorizație de construire).
Lucrurile nu sunt chiar asa simple pe cât par, din păcate.
Succes!
Mulțumesc pentru răspunsuri !
Mama mea a fost in aceeasi situatie si a daramat constructia pur si simplu, pentru ca era pe terenul ei. Daca vecinului nu-i convine, nu are decat sa va dea el in judecata (lucru care sigur nu se va intampla).
Daca il dati dumneavoastra in judecata = timp pierdut + stres + Bani. La sfarsit, recuperati doar banii dupa multa bataie de cap.
Putin probabil sa va dea el in judecata, cel mult o reclamatie. OK, si daca o sa platiti amenda ca ati daramat fara autorizatie... se compara cu varianta in care il dati dv-stra in judecata?
"Un nebun arunca o piatra in lac si zece intelepti se chinuie sa o scoata"
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2018
rudolf_6200, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si despagubitul vecinului, ati uitat de asta. teoretic, fara proces, vecinul il poate reclama si userul sa primeasca o amenda. Sau doua, primarie si ISC.
Apoi, dupa amenda, poate face o actiune in granutiure cu cerere sa fie despagubit de vecin privind constructia ce a fost demolata, vazand ca pana acum partile nu au un PV de granituire, deci putea fi al meu sau al tau terenul asta. Cum constructia nu mai e, se aduc martori si facturi sa se dovedeasca valoarea acesteia. In plus, in lipsa de granite vizibile intre terenuri, se presupune buna-credinta, deci constructie la valoarea ei, nu a materialelor.
Daca asta nu e durere de cap, atunci ce e?

Mai bine contactati un avocat sa o luati cu dreptul la drum, faceti o notificare de punere in intarziere si incercati sa negociati. Poate nu ajungeti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am construit o camera de 35 m2 (garsoniera)fara autorizatie de constructie 25mihai 25mihai Buna ziua, Am construit o casa fara autorizatie de contructie si fara nimic,acum 2 ani am turnat fundatia si am tras apa si canalul in ea si acum o luna am ... (vezi toată discuția)
Am construit o casa fara autorizatie positano positano in anul 2005 -2006 ,de fapt am consolidat o magazie si un garaj si am mai facut o camera si un hol care nu apar in contractul de vanzare-cumparare .eu impreuna ... (vezi toată discuția)
Ce despagubiri se pot cere pt utilizarea fara drept a unei proprietati? dinumarcel dinumarcel Am achizitionat un teren intr-o localitate langa Bucuresti. Pe teren exista o casa darapanata si suprafata de teren aferenta. Au existat mai multi mostenitori ... (vezi toată discuția)