avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tutela persoana fără discernamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tutela persoana fără discernamant

Buna ziua
Am și eu o situație.
Bunica mea a fost recent diagnosticata cu Alzheimer. De asemenea are nevoie de o operație dar doctorii nu o vor efectua fără consimțământ.
Eu sunt stabilită in străinătate. Sunt unica ei ruda in linie directa. Acasă in România nu am alte rude decât pe mama, care ii este bunicii nora, tatăl meu decedând cu foarte mulți in urma. Exista posibilitatea ca mama sa obțină tutela bunicii? Sau singura persoana care poate obține tutela sunt eu?
Dat fiind faptul ca sunt in străinătate pot obține tutela fără a fi in România, sau trebuie sa vin in România?
Care ar fi pașii de urmat?
Va multumesc anticipat,
Ioana S.
Cel mai recent răspuns: gabitacr , utilizator 15:51, 7 Aprilie 2019


CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Se va realiza o ancheta sociala,este nevoie de expertiza iml,mama dvs poate sa primească tutela daca dovedește ca se va ocupa efectiv de îngrijirea bunicii dvs.Ref la cele menționate de celălalt utilizator daca credeti ca sunt probleme anunțați politia,serviciile de protectie specializate etc.



Bunica a fost diagnosticata cu Alzheimer, dar nu suferă de diabet. Are o forma severa de anemie care a fost tratată cu medicație injectabila. Fără ca problema anemiei sa fie rezolvată, medicii au refuzat sa amputeze degetele pentru ca o operație i-ar fi pus viața in pericol, data fiind vârsta și problemele cardiace aferente. A se menționa ca degetele au ajuns la starea la care ajunseseră ca urmare nu a vreunei forme de diabet, ci ca urmare a proastei circulație a sângelui in zona periferica. Cea mai ușoară soluție pentru tratarea anemiei era transfuzia de sânge dar medicii ne-au răspuns la vremea respectiva ca nu au suficient sânge in banca de sânge și i-au recomandat tratament medical injectabil, iar mama nu era un donator de sânge viabil data fiind vârsta ei. In acest moment anemia a mai fost redusă dar nu in totalitate.
Serviciile sociale au fost contactate pentru a se începe procedura de punere sub tutela imediat ce s-a pus diagnosticul Alzheimer și ni s-a spus ca toată procedura va dura luni de zile, și nu atât la tribunal era problema cât obținerea tuturor certificatelor, gen psihologic, neurologic, și altele. De asemenea, ni s-a spus ca bunica trebuie sa se prezinte personal pentru obținerea tuturor certificatelor. Menționez ca mama locuiește inafara Bucureștiului, iar bunica nu se poate deplasa, ceea ce îngreunează și înlesnește foarte mult procesul.
Orice sfat este binevenit
Ioana S

Multumesc pentru raspuns, asa voi face.
"Nora" batranei locuieste la 40km de cel mai apropiat spital, intr-o casa neterminata si fara bransament electric. Nu o sa-i dea nimeni custodia si stie asta.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunica cu dementa in boala alzheimer mihaimadalina mihaimadalina Buna ziua, bunica mea paterna, este diagnosticata cu dementa in boala Alzheimer de aproximativ 2 ani. De aproape 1 an este pusa sub interdictie, mama mea ( ... (vezi toată discuția)
Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Luarea in tutela a unui batran monulabrute monulabrute Buna ziua! Am 19 ani, din anul acesta devin studenta si am un venit de 1.200 Ron. Bunica mea este institutionalizata intr-o casa de batrani ce apartine DGASPC ... (vezi toată discuția)