avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii incasat si nefolosit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii incasat si nefolosit

AG a decis strangerea unui fond de reparatii pe anul in curs. El nu a fost folosit. Este adaugat in lista de intretinere lunara si poarta penalitati pentru cei care nu l-au achitat.
Fondul de reparatii nefolosit (lucrarile pentru care s-a colectat au fost facute gratuit) nu trebuie returnat? Este normal sa fie adaugat la intretinere si sa aiba penalizare pentru neplata? Nici macar nu stim ce se intampla cu banii aceia, in ce cont sunt, la ce sunt folositi...
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:23, 16 Aprilie 2010
Sunt cenzor ( fara experienta ) la o asociatie. Exista o contradictie intre presedinte si noul administrator: primul zice ca dobanda bancara a sumelor incasate ca fond de rulment si pastrate la banca trebuie la final de an impartita pe proprietari ( in functie de faptul daca si au platit la timp cheltuielile) , adusa la cunostinta proprietarilor si sa semneze propietarii de luare cunostiinta. Asta prevede statutul asociatiei intocmit in 1995. Noul administrator sustine ca e munca facuta in plus, dobanda fiind cf. legii venitul comun asociatiei si primeaza legea si nu statutul. Unde este adevarul?
La administrator.
Dobanda bancara din care se scad diversele comisioane se adauga fondului de reparatii si nu se imparte nimanui. Este venitul asociatiei, nu bonusul proprietarilor.

HG. 1588/2007 cu normele deaplicare a legii 230/2007
Art.24
...................
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Aveti documentatia aferenta asociatiilor de proprietari in primul topic al sectiunii acesteia. Ca cenzor trebuie sa cunoasteti o multime de lucruri. Studiati aceasta documentatie. Va va prinde bine!

Legea bate statutul si daca statutul nu se modifica conform legislatiei in vigoare, acele prevederi se ignora si se respecta LEGEA.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatii administrator fardia fardia Buna ziua, As dori sa aflu unde pot reclama administratorul blocului deoarece acesta refuza sa imi elibereze adeverinta necesara la instrainarea ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii popliviu popliviu Buna seara, am o nelamurire in legatura cu fondul de reparatii, mi-am cumparat un apartament si administratorul ia dat fondul de reparatii si cel de rulment ... (vezi toată discuția)
Fond rulment si fond reparatii Ana-Maria-27 Ana-Maria-27 Buna ziua, Am devenit proprietarul unui apartament in urma cu cateva saptamani, iar acum cateva zile s-a afisat lista cu plata intretinerii. Fostul ... (vezi toată discuția)