Ce se întâmplă când atât copiii din cuplu, cât și cei din prima căsătorie, renunță la moștenire? Soțul supraviețuitor rămâne singurul moștenitor sau intră la succesiune cu nepoții?
Buna dimineata!
Vă rog sa ma ajutati cu următoarea problema.
Soțul meu a decedat în luna mai 2011. Împreună avem doi copii. Soțul meu mai are trei copii din alta căsătorie. Toti copiii au dat declarații că renunta la drepturi după 3, respectiv 7 ani de la decesul acestuia. În aceste condiții eu raman singura mostenitoare sau intru la succesiune cu nepoții ? Nu sunt solicitări de acceptare a moștenirii făcute în acel termen stabilit de lege, 6 luni - 1 an. Nepoții (copiii fetelor soțului meu) sunt minori, au 7, 14, 16 si respectiv 17 ani. Este vorba despre un apartament cumpărat în rate și care nu era achitat în momentul decesului soțului.
Vă Mulțumesc!
Mulțumesc! Exact asta mi-a spus notarul. Intrebarea era legată de acceptarea tacită sau forțată a moștenirii care trebuia făcută intr-un anumit interval de timp (1 an de la deschiderea mostenirii). Contează sau nu termenul?
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu prea conteaza. Pentru ca un succesibil să fie exclus de la succesiune (din motivul ca timp de 1 an nu a dat o declarație de acceptare), trebuie să se facă dovada că acesta a cunoscut data decesului, ca a fost citat dar nu a dat curs citatiei și nu a îndeplinit nici un act de acceptare tacită, prin preluare, conservare și administrare de bunuri.
Plus ca in practica, nici un notar nu are curajul să procedeze astfel. Nu se știe niciodată ce ruda apare. Si evident se lasă cu procese, reclamații și sesizări.
Da, undeva, candva a existat o practică in care toti copii renuntau și rămânea unic moștenitor soțul supraviețuitor. Dar pe fondul intrării în vigoare a noului Cod civil, s-a reanalizat și reinterpretat problema, și s-a apreciat ca aceasta practică era greșită.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Vi s-a raspuns deja. Veti insista cu mesajele pana o sa gasiti un utilizator care o sa va dea un raspuns pe gustul dvs., insa raspunsul nu va ajuta cu nimic. V-am spus, chestiunea este nuanțată, de la caz la caz. Mergeti si dezbateti succesiunea la notar. Daca nu va descurcati angajati pe cineva sa va reprezinte. Daca la notar nu va intelegeti, mergeti in instanta.
Andrabia
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu vreau un raspuns pe gustul meu. Am primit un raspuns multumitor alături de un altul nemulțumitor . Am considerat că undeva exista loc de interpretare și exact asta am aflat. Am deschis deja dezbaterea succesiunii. Actele sunt la notar, am achitat acontul. Voi discuta cu avocatul și voi decide cum voi proceda în continuare. Va multumesc pentru răspunsuri și pentru timpul acordat.
Vă doresc o seară plăcută!
Renuntare succesiune
Borzah
Buna ziua, am si eu o intrebare, o nelamurire.Eu am o sora, mostenim 3 sfert dintr-o jumatate de imobil impreuna, dar nu vrem asta, vrem sa renuntam la partile ... (vezi toată discuția)