avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj la notar pentru apartament luat prin Prima ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj la notar pentru apartament luat prin Prima casă. Ce se întâmplă dacă soția nu respectă înțelegerea făcută?

Buna ziua,ce se intampla daca sotia nu respecta actul de partaj facut la notar.Am convenit sa facem divortul si partajul in aceeasi zi la notar,iar dupa divort,ei sa-i ramana apartamentul cu toate bunurile din el mobile si imobile ,in schimbul unei sulte si ea sa preia creditul cu ratele in continuare,eu iesind din credit.Mentionez ca apartamentul este luat prin ,,Prima Casa'' acum 6 ani si creditul este pe numele amandurora,ea este beneficiar iar eu coplatitor.
Adaug aici ca avem un copil minor iar salariul net al sotiei este de 5000 de lei.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Nicolae_1980 , utilizator 10:58, 10 Octombrie 2018
Multumesc frumos și pentru acest răspuns.Se poate ajunge chiar la executarea silită prin punerea în vânzare a apartamentului?,sau poprire pe salariu(deci o plată a sultei eșalonată).
Are vreo importanță că domiciliul copilului minor va fi chiar in acel apartament?.
Pun aceste întrebări,deoarece nu vreau ca soția să mă păcălească la partaj,deoarece câteodată spune că-mi dă suma de bani,iar câteodată spune că nu are de unde să făcă rost de banii respectivi,adică 18.000 euro.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Nicolae_1980, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Foarte delicata situatia!
Admitem ca banca accepta trecerea datoriei, in conditii legale de rambursare, in contul sotiei (nu cunosc datele contractului de imprumut).
Spuneti ca fosta sotie nu are banii pt sulta, deci va trebui sa faca un credit pt a o putea plati.
Se va trezi cu doua credite (pt sulta+casa) si un copil de crescut.
Admitem ca suma rambursarilor lunare a creditelor este de max 33% din 5000 Ron/luna.
Va trebui sa fiti constient de riscul ca sotia sa nu poata sa reziste stressului, presiunii pe toata perioada de timp a creditelor!
De unde intrebarea, ce veti face in caz de burn out al mamei, lasati copilul drumuri, pt ca banca in mod cert va executa sotia?!?
Un alt scenariu, sotia nu se achita de obligatia de a va plati sulta!
Ce faceti, o executati cu hotarare judecatoreasca, puneti poprire pe veniturile mamei, o dati afara din casa cu copilul dvs cu tot?

Nu uitati, interesul copilului este primordial.
Faptul ca adultii nu se mai inteleg intre ei nu este decat un fapt divers in +.
Copilul nu ar trebui, a priori, sa sufere din cauza acestui fapt divers!

Sfatul meu este sa vindeti apartamentul, in urma divortului nu mai aveti, nici dvs, nici mama si copilul nevoie de acelas spatiu vital.
Se va recupera minim valoarea apartamentului daca acesta a fost bine intretinut (preturile bunurilor imo au crescut in ultimii 6 ani).
Rambursati banca si faceti partajul sumei care ramane.

Va trebui sa faceti proba de multa persuasiune dar aveti argumente ca: nu mai exista nici o sabie de Damocles; se poate construi fara stress financiar o noua relatie in folosul copilului, etc... .
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
Demos, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o intrebare foarte buna si recomand tuturor sa si-o adreseze, preferabil INAINTE de semnarea vreunui act juridic.
Un act juridic pe care nu il intelegi are sanse mici sa lucreze in favoarea ta. Asta pentru ca e putin probabil ca juristul care ti l-a croit sa aiba masuratorile bune, atata timp cat nu s-a asigurat daca ti se incheie fermoarul la slit. Slitul contractului.

Presupun ca nu aveti un acord de la banca. De la Fond. Atunci, partajul produce efect doar intre voi doi. Nu recomand astfel de acte decat in cazuri extreme cand altfel nu se poate si nu se poate.
Daca doamna nu plateste, sunteti amandoi buni de plata. Asta e efectul principal. Secundar, nu puteti face un credit decat tinand seama ca deja il aveti pe acesta. Altfel, trebuia introduse clauze serioase in partaj care puteau ajuta, in functie de banca.
Oricum, in practica acest tip de act de partaj este inutil, el nu arata nimic, nu scuteste pe nimeni de vreo datorie, poate crea probleme pe termen lung.
Va recomand sa incercati sa negociati cu doamna o refinantare sau alta modalitate reala prin care nu veti mai fi in coproprietate dupa partaj.
De mare ajutor ,mulțumesc.
Iar la remarca făcută de dvs. la răspunsul anterior:
,,Altfel, trebuia introduse clauze serioase in partaj care puteau ajuta, in functie de banca.",puteți să-mi enumerați câteva clauze favorabile mie?
Si a doua întrebare: dacă banca și(sau) Fondul de Garantare poate să-și de acordul (ca soția să preia ratele și creditul) chiar înainte de a se face partajul la notar?
Vă mulțumesc și apreciez toate răspunsurile pe care mi le-a dat fiecare.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
Nicolae_1980, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, nu pot, inseamna sa redactez clauze pe o situatie pe care nu o cunosc si oameni care vor citi, cu spete asemanatoare, vor gandi sa copieze ceva ce poate nu li se va aplica.
Pentru ca o clauza sa fie bun pentru dv. e important ce doriti, de ce doriti, cam cand doriti etc.
Fara acordurile de care spun, partajul nu prea e partaj. Pe cale de consecinta, se poate sau nu in functie de conditiile in care ati cumparat si conditiile garantiei. Psana nu vad sub ce lege de prima casa ati luat, nu am cum sti. La nivel de principiu, da, ar fi trebuie acele acorduri. Doar inainte.
Clauzele va pot ajuta daca eu stiu ce urmariti, or eu nu stiu. V-am sugerat niste clauze imaginandu-mi ca ati urmari ceva. Eu nu stiu nici de ce intrrebati, o fi preventiv, o fi post factum, o fi colaborand sotia, o fi avand deja restante... vreti un imobil nou, un credit nou, ati fost la banci, nu ati fost...
Mergeti la un avocat sa vada astea, inclusiv pozitia fostei sotii.

Alte discuții în legătură

Partaj breazzu breazzu Buna dimineata! Divortez si am nevoie de putin ajutor! Impreuna cu sotia am cumparat un apartament prin credit ipotecar.titular de credit este sotia eu fiind ... (vezi toată discuția)
Divorț și partaj ovialex ovialex Buna ziua. Sunt căsătorit legal de 7 ani dar stăm împreună de 17. Avem un copil minor . Că multe familii sa ajuns și la noi la problema divorțului. ... (vezi toată discuția)
Lamuriri partaj goguta10 goguta10 Buna ziua, impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament la care mai avem si acum credit la banca.In urma divortului de el am ramas cu copilul in acel ... (vezi toată discuția)