avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala si cotele acesteia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala si cotele acesteia

Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980 in val de 95.515 lei conf. contract constructie.Avans 29.615 lei si restul de 65.900 lei in rate cu credit de la CEC,pe 15 ani conf contract CEC/noiembrie 1980.proces verbal de predare-preluare mai 1982.Rata lunara 509 lei.
Divorteaza de prima sotie in octombrie 1983 conform sentinta de divort in care se specifica ca nu mai locuiau in fapt de cca.4 ani.Din aceasta casatorie rezulta un copil. La data divortului si pana in prezent nu a avut loc patrajul.
In 1985 se recasatoreste cu cea de-a doua sotie,cu care achita si restul de rate ale apartamentului.Din aceasta casatorie mai rezulta un copil.
In momentul decesului sotului, la succesiune cum se stabilestemasa succesorala si care sant cotele fiecaruia?
Prima sotie?
Copilul di prime casatorie?
A doua sotie?
Copilul di a doua casatorie?
Este necesara la stabilirea masei succesorale de catre notar si prezenta primei sotii?Este aceasta obligata sa declare cota de contributie la cumpararea acestui apartament desi din acte reiese clar contributia sotiilor la dobandirea acestui apartament?
Cel mai recent răspuns: calitateg , utilizator 22:52, 13 Noiembrie 2009
calitateg a scris:

cum se stabileste masa succesorala si care sant cotele fiecaruia?
Prima sotie?
Copilul din prime casatorie?
A doua sotie?
Copilul di a doua casatorie?

Cotele succesorale sunt limpezi:
- 1/4 sotia supravietuitoare (adica a 2-a, cea care ii era sotie la data mortii).
- 3/4 cei doi copii (3/8 copilul 1 din prima casatorie + 3/8 copilul din adoua casatorie, pentru ca amandoi sunt copii ai defunctului).

Intrebarea e: din ce? (ce parte din imobil a apartinut mortului pentru a intra intra in masa lui succesorala?).
Pai, teroretic si pana la proba contrara, din 50% din imobil (pentru restul de 50 % se prezuma ca apartine sotiei 1).

Daca doresc sa nu fie din 50 %, ci din 80% sau 90 % sau altceva ... atunci vor trebui sa stabileasca asta impreuna cu sotia 1, prin intelegere la notar, sau in contradictoriu cu sotia 1, in instanta.

Si eu prevad ca va iesi ...prin instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
Eu cred ca logic este ca decedatul avea dreptul legal la 1/2 din apartament cealalta jumatate revenind celor doua sotii in viata in cote procentuale proportionale cu contributia fiecareia.
In concluzie, 1/2 din apartament apartine de drept celor doua sotii in viata iar cealalta jumatate va constitui masa succesorala cu cotele legale de 1/4 sotia supravietuitoare si 3/4 cei doi copii impreuna cu parti egale.
NU. Cea de-a doua sotie nu are un drept de proprietate. Ea primeste, prin mostenire de la sot, o cota de de 1/4 din ce avea sotul.

Cea de a doua sotie are insa un drept de creanta contra mostenirii rezultat din plata ratelor.

calitateg a scris:

Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980

proces verbal de predare-preluare mai 1982.

In 1985 se recasatoreste cu cea de-a doua sotie,cu care achita si restul de rate ale apartamentului.
Daca vedem datele cu atentie, observam ca divortul de prima sotie s-a facut in 1983 cu specificatia ca in fapt sunt despartiti din 1979(aprox. 4 ani), locuinta a fost cumparata in absenta primei sotii in noiembrie 1980 iar ratele au inceput din iunie 1982...de aici si faptul ca nu exista partaj(nu avea ce sa ceara).
Decedatul plateste singur avansul si ratele pana in anul 1985 cand s-a recasatorit, adica aprox. 38% din valoarea totala(pret+dobanda rate).
Impreuna cu sotia supravietuitoare plateste diferenta de 62% din care-i revine 1/2 , mai precis 31%.
Masa succesorala fiind constituita din procentul de 69% (38% + 31%) rezulta ca sotia supravietuitoare mosteneste 17% iar cei doi copii, fiecare cate un procent de 26%.
In final, apartamentul fiind detinut in proprietate de :
- sotia supravietuitoare in procent de 48%( 31% partea sa + 17% mostenire)
- cei doi copii 52% impreuna sau 26% fiecare. prin mostenire.

Intr-o sentinta ar arata cam asa :

1. sotia supravietuitoare are prin participare 1/3
2. masa succesorala 2/3 din care mosteneste :
- 1/6 sotia supravietuitoare
- 1/4 primul copil
- 1/4 al doilea copil.

In final apartamentul fiind detinut asa :
- sotia supravietuitoare 1/2
- primul copil 1/4
- al doilea copil 1/4

P.S. Am luat in calcul plata ratelor pe perioada iunie 1982 - mai 1997.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Nu stiu ce anume ati calculat dv. si de unde aveti atatea info despre 69%, 31 sau 38, de unde stiti cat a fost avansul etc., dar cele aratate or fi ele logice dintr-in punct de vedere, dar nu au nimic de-a face cu logica legii.

A doua sotie, cea supravietuitoare, nu are a cere nimic din apartament, are numai un drept eventual de creanta, atat si nimic mai mult. Nu are nimic din apartament.
Prima sotie nu stim daca o fi contribuit, din ce s-a dat avansul etc.
Ascultati-o pe colega Romascanu, ca bine graieste.

Alte discuții în legătură

Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)
Succesiune mironica_adina mironica_adina Tata a decedat si face 6 luni de la acesta disparitie. Sotia lui, adica mama mea de a doua inainte de a se casatori cu tata sustine ca a depus o suma de bani ... (vezi toată discuția)
Ln cat timp trebuie acceptata succesiunea? linda27 linda27 problema mea este ca tata a decedat in 15 martie a cumparat o casa inainte de a se recasatori si au avut un copil inpreuna ,eu ca fiica ce drepturi am ? ... (vezi toată discuția)