avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala si cotele acesteia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala si cotele acesteia

Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980 in val de 95.515 lei conf. contract constructie.Avans 29.615 lei si restul de 65.900 lei in rate cu credit de la CEC,pe 15 ani conf contract CEC/noiembrie 1980.proces verbal de predare-preluare mai 1982.Rata lunara 509 lei.
Divorteaza de prima sotie in octombrie 1983 conform sentinta de divort in care se specifica ca nu mai locuiau in fapt de cca.4 ani.Din aceasta casatorie rezulta un copil. La data divortului si pana in prezent nu a avut loc patrajul.
In 1985 se recasatoreste cu cea de-a doua sotie,cu care achita si restul de rate ale apartamentului.Din aceasta casatorie mai rezulta un copil.
In momentul decesului sotului, la succesiune cum se stabilestemasa succesorala si care sant cotele fiecaruia?
Prima sotie?
Copilul di prime casatorie?
A doua sotie?
Copilul di a doua casatorie?
Este necesara la stabilirea masei succesorale de catre notar si prezenta primei sotii?Este aceasta obligata sa declare cota de contributie la cumpararea acestui apartament desi din acte reiese clar contributia sotiilor la dobandirea acestui apartament?
Cel mai recent răspuns: calitateg , utilizator 22:52, 13 Noiembrie 2009
In caz contrar, ar lua si prima sotie si alti oameni care nu au contribuit bucatele din averile sotilor/sotiilor.
Daca soliciti ceva trebuie sa dovedesti ca ai dreptul, altfel e o imbogatire fara just temei si nu e acceptat de legislatii actuale. Nu numai de a noastra.
Aveti perfecta dreptate, de aceea exista expresiile : "in fapt", "in drept", "drept moral", "drept legal"...etc., pentru a exprima diferenta intre situatiile " de drept"... caci de n-ar fi diferenta, ar fi fost suficienta o singura expresie!
Trist...
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Marioara Maftei a scris:

E de bun-simt ce spuneti dvs, dar aici e vorba de soti(de un venit comun, de o plata obligatorie) nu de vecini, prieteni etc.
E cam aiurea sa muncesti o viata, sa platesti 2/3 din pretul apartamentului de doua camere, in care locuiesti, impreuna cu sotul tau, plus pensie alimentara pentru copilul sotului ca apoi, la decesul lui, sa fi data afara din locuinta, impreuna cu copilul tau, de catre copilul sotului, ca nu poti demonstra ca ai contribuit si tu la plata apartamentului si nu ai 30-40 de mii de euro sa-i platesti imediat sulta!
Sa nu mai spun ca partea ta de "mostenire" nu acopera nici macar ce ai platit!
Pacat ca e asa...


Aveti dreptate doamna sant copilul din prima casatorie.Chiar daca in acel act de divort scria ca parintii mei nu mai locuiau de cca 4 ani tin sa va spun ca tatal si mama mea s-au inteles si s-au respectat intotdeauna.Avansul acelui apartament a fost din banii mamei si la divort nu sa facut partajul tocmai pentru ca era logic la vremea aceea ca-mi va reveni mie,copilului lor.Mama locuieste in alt oras,este recasatorita si ea.De cate ori venea la mine si traia si tata nu exista sa nu se intalneasca amandoi si sa stea de vorba mai ales ca eu am si o fetita adica nepotica lor.Mai mult nu cred ca este cazul sa vorbesc.Ideea este ca mai exista si alta casa pe care a cumparat-o tata de la mama lui, bunica mea cu actuala sotie,masina,bani in banca ( pe care actuala sotie si fiica ei i-au scos).Actuala sotie doreste tot si casa si apartament si masina si mie nimic ba eu am datoria cum spune ea sa o ajut la plata datoriilor la masina si la pomeni.Mentionez ca eu personal am si casa si masina mea,cumparate de mine si de sotul meu dar nu cred ca e nu este omenestre ca ea sa vrea tot avand in vedere ca eu nu am fost niciodata acceptata de ea.Si ca sa inchei succesiunea a fost deschisa de ea la un notar pe care-l cunoaste si care tine mortis ca mama mea sa vina sa dea o declaratie cu cat a contribuit ea la acel apartament.Asta este legal?
E cat se poate de normal ca notarul sa ceara puncul de vedere al mamei dvs.
Daca partile nu ajung a o intelegere pe acest aspect nu se va putea stabili de catre notar compunerea masei succesorale si atunci notarul va suspenda procedura si va indruma partile sa se adreseze instantei.

Aici e serios de discutat la masa tratativelor (singura in jurul careia au sens calculele de genul celor facute mai sus de @Mariaora Maftei) altminteri in instanta fiecare parte va afla ca "dreptul" si "dreptatea" n-au uneori nici o legatura.

De aceea se si spune ca o intelegere "stramba" e mai buna decat o judecata "dreapta".

In instanta, dupa x ani de judecata sotia 2 va afla exact ce spuneam eu mai sus (oricat ar parea de nefiresc omului nefamiliarizat cu dreptul) ca plata ratelor nu ii asigura vreo ...felie mai mare din acesta casa. Ci doar 1/4 din partea de casa ce va intra in masa succesorala + un drept de creanta pentru ratele pe care le-a platit.

Din pacate, exact din genul acesta de calcule ce lasa omenilor impresia ca li se cuvine mai mult, castiga de fapt: avocatii, expertii, statul prin taxe de timbru...etc.

Iar cand se pleaca de la aceasta pozitie...
calitateg a scris:

Actuala sotie doreste tot si casa si apartament si masina si mie nimic ba eu am datoria cum spune ea sa o ajut la plata datoriilor la masina si la pomeni.


mie una mi-e greu sa cred ca se ca ajunge la un punct de vedere comun, oricat as fi eu de impaciuitoare de felul meu.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
calitateg, scuza-ma daca am fost poate nedreapta cu tine dar experinta mea dintr-o situatie oarecum asemanatoare in care a fost implicata mama mi-a lasat un gust amar!

Alte discuții în legătură

Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)
Succesiune mironica_adina mironica_adina Tata a decedat si face 6 luni de la acesta disparitie. Sotia lui, adica mama mea de a doua inainte de a se casatori cu tata sustine ca a depus o suma de bani ... (vezi toată discuția)
Ln cat timp trebuie acceptata succesiunea? linda27 linda27 problema mea este ca tata a decedat in 15 martie a cumparat o casa inainte de a se recasatori si au avut un copil inpreuna ,eu ca fiica ce drepturi am ? ... (vezi toată discuția)