avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala si cotele acesteia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala si cotele acesteia

Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980 in val de 95.515 lei conf. contract constructie.Avans 29.615 lei si restul de 65.900 lei in rate cu credit de la CEC,pe 15 ani conf contract CEC/noiembrie 1980.proces verbal de predare-preluare mai 1982.Rata lunara 509 lei.
Divorteaza de prima sotie in octombrie 1983 conform sentinta de divort in care se specifica ca nu mai locuiau in fapt de cca.4 ani.Din aceasta casatorie rezulta un copil. La data divortului si pana in prezent nu a avut loc patrajul.
In 1985 se recasatoreste cu cea de-a doua sotie,cu care achita si restul de rate ale apartamentului.Din aceasta casatorie mai rezulta un copil.
In momentul decesului sotului, la succesiune cum se stabilestemasa succesorala si care sant cotele fiecaruia?
Prima sotie?
Copilul di prime casatorie?
A doua sotie?
Copilul di a doua casatorie?
Este necesara la stabilirea masei succesorale de catre notar si prezenta primei sotii?Este aceasta obligata sa declare cota de contributie la cumpararea acestui apartament desi din acte reiese clar contributia sotiilor la dobandirea acestui apartament?
Cel mai recent răspuns: calitateg , utilizator 22:52, 13 Noiembrie 2009
calitateg a scris:

Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980 in val de 95.515 lei conf. contract constructie.Avans 29.615 lei si restul de 65.900 lei in rate cu credit de la CEC,pe 15 ani conf contract CEC/noiembrie 1980.proces verbal de predare-preluare mai 1982.Rata lunara 509 lei.
Divorteaza de prima sotie in octombrie 1983 conform sentinta de divort in care se specifica ca nu mai locuiau in fapt de cca.4 ani.


Aceste date sunt in postarea initiala.

"Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980..." + "Divorteaza de prima sotie in octombrie 1983 conform sentinta de divort in care se specifica ca nu mai locuiau in fapt de cca.4 ani."... arata ca postarea e facuta de copilul din prima casatorie care-si doreste ca la acest apartament sa aiba dreptul si mama sa chiar daca e clar ca cei doi parinti erau despartiti in fapt cu mai bine de un an inaintea contractarii apartamentului.

Decedatul plateste un avans de 29.615 in noiembrie 1980 cand se intocmeste un contract de construire.
In mai 1982 se face procesul verbal de predare-preluare si incepe plata celor 180 de rate a 509 lei/luna.
De aici rezulta ca decedatul a platit singur avansul de 29.615 plus aprox.30 de rate adica un total aprox. de 44.885 lei si impreuna cu a doua sotie suma de aprox.76.350 lei.
Din cate imi amintesc, in asemenea situatie contractantul devenea proprietar dupa un anumit timp de plata a ratelor, timp inscris in contractul de construire, existand posibilitatea certa de a fi devenit proprietar in timpul celei de-a doua casatorii pe parcursul careia s-au si platit majoritatea ratelor ( aprox.150 din totalul de 180 rate).
Ma scuzati daca mi se pare ciudat faptul ca, in asemenea situatie, considerati ca sotia supravietuitoare nu are niciun drept direct asupra proprietatii...
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Am vazut astfel de contracte si nu-mi amintesc sa fi citit in niciunul ca va fi proprietar dupa plata unui nr. de rate... Asa o fi contractul, nu stiu si nu neg, dar nici nu pot lua ca bun un lucru pe care nu-l cunosc.
POate ca va deveni proprietar la final, cine stie, nu cunosc.
De aici diferenta de opinii.
In acea perioada procedeele de cumparare a unei locuinte sau a unui autoturism erau diferite de cele de acum...
Dar trecand peste acest aspect tot nu inteleg cum a doua sotie , care a platit alaturi de sotul sau 12-13 ani rate lunare nu are niciun drept de proprietate asupra apartamentului...
Mi se pare aiurea ca acest apartament sa fie considerat ca fiind proprietatea exclusiva a sotului decedat si astfel sa fie considerat in totalitate masa succesorala...
Dar daca asa stau lucrurile in mod legal, as fi interesata sa stiu!
Datoria e datorie (fie si la banca a unei rate) si proprietatea e proprietate.
Doamna nu platea ca viitor proprietar un pret al unui bun, ca ala a fost platit de banca la stat. Doamna ii platea partial rata sotului la o datorie.
Prin urmare, ea isi poate cere ratele platite de ea inapoi, daca are dovezi ca a achitat ea.
Cine plateste ratele unui credit nu schimba proprietarul. De exemplu, daca eu ma duc sa platesc ratele la creditul dv. pentru apartament nu inseamna ca am bucatica din apartamentul respectiv. Ca asa, fiece om ce nu-si poate lua un credit merge si-i plateste din rate vecinului si apoi cere impartirea imobilului. :O

Explicatiile de mai sus sunt nontehnice, ca tehnic asta inseamna principii de drept explicate si e dificil de inteles, ca e si civil, si familiei si contracte, si... fara numar!
E de bun-simt ce spuneti dvs, dar aici e vorba de soti(de un venit comun, de o plata obligatorie) nu de vecini, prieteni etc.
E cam aiurea sa muncesti o viata, sa platesti 2/3 din pretul apartamentului de doua camere, in care locuiesti, impreuna cu sotul tau, plus pensie alimentara pentru copilul sotului ca apoi, la decesul lui, sa fi data afara din locuinta, impreuna cu copilul tau, de catre copilul sotului, ca nu poti demonstra ca ai contribuit si tu la plata apartamentului si nu ai 30-40 de mii de euro sa-i platesti imediat sulta!
Sa nu mai spun ca partea ta de "mostenire" nu acopera nici macar ce ai platit!
Pacat ca e asa...

Alte discuții în legătură

Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)
Succesiune mironica_adina mironica_adina Tata a decedat si face 6 luni de la acesta disparitie. Sotia lui, adica mama mea de a doua inainte de a se casatori cu tata sustine ca a depus o suma de bani ... (vezi toată discuția)
Ln cat timp trebuie acceptata succesiunea? linda27 linda27 problema mea este ca tata a decedat in 15 martie a cumparat o casa inainte de a se recasatori si au avut un copil inpreuna ,eu ca fiica ce drepturi am ? ... (vezi toată discuția)