avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc la etajul 1 într-un bloc turn . Vă rog să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc la etajul 1 într-un bloc turn . Vă rog să îmi explicați de ce, în condițiile în care ușa liftului este blocată la acest etaj de la darea în folosință a blocului, eu contribui lunar mai mult la plata acestuia

Locuiesc la etajul 1 ,într-un bloc turn .Va rog sa îmi explicați de ce ,în condițiile în care ușă liftului este blocată la acest etaj de la darea în folosință a acestui imobil, contribui lunar mai mult la plata acestuia .Și mai mult ,va rog să îmi explicați ce înseamnă bun comun în cazul acesta ?Si o altă întrebare , ce legătură are uzura acestuia cu suprafața apartamentului în care locuiesc? Menționez că nu folosesc acest mijloc comod de a urca la etajul 1 fapt ce se confirma și prin ușa blocată la acest etaj. Consider că plata liftului in forma CPI nu este corect gândită . Uzura și consumul energiei folosiri liftului sânt datorate traficului de persoane care îl folosesc și nu de suprafața apartamentului Proprietarului .Va mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 08:16, 20 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptate sa va intrebati de ce sa se plateasca ceva de care nu beneficiaza ...dar legiuitorul in incomensurabila lui competenta.....nu a avut interes sa parcurga si solicitarile in mod repetat adresate de modificat la vechea lege a asociatiilor de proprietari astfel ca a staruit in obligarea locatarilor sa achite in echipa liftul indifderent daca il utilizeaza sau nu -vezi locatari de la parter,mezanin ,sau daca liftul nu functioneaza
Intretinerea liftului nu inseamna numai repararea/inlocuirea pieselor defectate/uzate ca urmare a folosirii liftului ci si alte operatiuni de inlocuire preventiva, verificare, autorizare periodica etc.

De exemplu la fel e si cu un autoturism. Chiar daca alegeti sa nu mergeti cu el (sau militia v-a interzis sa conduceti de la 1 la 3 luni sau chiar 2 ani cu anulare permis), intretinerea tot trebuie s-o platiti: schimb ulei la 1 an, revizie periodica la 1 sau 2 ani, rca, asigurare, taxa de drum daca vreti s-o mentineti in circulatie presupunand ca mai eveti un membru de familie care foloseste masina (altfel o radiati si o treceti in conservare -> ulei + pregatiri speciale). Le puteti plati buluc o data pe an sau lunar (cum se practica la ascensoare).

Idem si cu liftul dar cum nu se poate trage o linie intre piesele schimbate ca urmare a exploatarii si restul lucrarilor si cum de cele mai multe ori intretinerea e pe baza de abonament cu taxa lunara fixa indiferent daca se strica sau nu ceva, trebuie sa bei, nea' Grigore, aghiasma. Asta-i traiul in comun.

Atentie si la spiritului art 75 pct (4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Atentie si la faptul ca d-na in cauza are un avantaj din faptul ca e blocata usa la et. 1 - nu plateste curentul electric consumat de lift (sau asa ar trebui sa se intample, altfel e un abuz). N-are decat sa solicite deblocarea si toti de la et 1 vor plati energia electrica a liftului.

Apoi, domnu' avocat, eu am dat temeiul legal. Daca aveti ceva impotriva, discutati cu legiuitoru', noi doar jucam dupa reguli, nu le facem. Din punctul meu de vedere, e foarte corect. Daca eu facem legea, o faceam la fel in partea asta.
Singura varianta ar fi sa-si vanda cota parte din proprietatea liftului celorlalti proprietari - doar ca acest lucru e interzis de art 4.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
CipM, utilizator
se mai pune problema si cum diferentiezi consumul de curent al liftului de iluminatul scarii
si aici ajungem la instalarea de contoare pasante, iar instalarea costa si nimeni nu vrea sa plateasca :)

ma indoiesc ca exista vreo scara de bloc cu contracte separate lift si iluminat paliere
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
se poate face un calcul estimativ cunoscand puterea motorului liftului si numarul de ore de functionare.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca iluminatul intra in confuziune cu liftul atunci situatia este complicata deoarece nu se poate stabili cata lumina se consuma si cata energie electrica se consuma de la lift.

Nici eu nu am auzit sa existe asociatie cu contoare pe lift si iluminat.
I-am propus eu la un client sa faca o solicitare in acest sens pentru ca avea niste neintelegeri cu asociatia de proprietari oarecum asemanatoare cu cele din speta din acest topic.

Nu cred ca se poate face un calcul clar cu privire de orele de functionare a liftului deoarece ar fi mult prea estimativ calculul daca s-ar baza numai pe acest criteriu.Dar eu nu sunt expert pe asa ceva...si banuiesc ca se poate face calculul respectiv.
Insa, un calcul estimativ cred ca se face la asociatii daca se vrea ca persoanele cu usile blocate sa nu plateasca liftul.Este cam aiuirita situatia cu asociatiile de proprietari.
Este ceva in stil comunist si legea are acelasi stil.

Dar, din punct de vedere juridic este clar ca din moment ce liftul are blocate usile blocate la et 1 si nu le poate folosi nu are obligatia de a plati liftul.Problema este insa ca, daca nu se poate stabili consumul este foarte complicata o judecata.Justitia trebuie sa fie foarte exacta si aici nu prea se vede a fi nimic exact.

Ce suma ar reprezenta plata liftului de persoana pe luna?

Probleme apar daca locuiesc 5 persoane la etajul 1 si sunt usile blocate...
Practic asociatia este de vina ca sunt blocate usile...si din moment ce este imposibil sa foloseasca liftul nici nu poate fi obligat sa plateasca...

Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Plata lift persi persi Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje la etajul 1, dar este blocat liftul la acest etaj , insa administratorul ne obliga sa platim lunar suma de 12 lei. ... (vezi toată discuția)
Reparatie capitala lift - etaj 1 mmm_ggg mmm_ggg Buna ziua, am o intrebare lagata de urmatoarea situatie: - de comun acord, locatarii de la etajul 1 si Comitetul Executiv au blocat/dezafectat butoanele si ... (vezi toată discuția)
Cine si ce plateste pentru lift lepidusul lepidusul Conducerea asociatiei de propietari in cadrul biroului executiv a stabilit acum mai bine de jumatate de an ca fiecare apartament de la etajul intai sa fie ... (vezi toată discuția)