avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația a plătit reparația scurgerii de ape ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația a plătit reparația scurgerii de ape menajere de la subsol și a pus factura în contul celor două apartamente de la parter. Am refuzat plata pentru că nu mi se pare corect ce au făcut, dar s-au adunat penalități foarte mari. Cum se poate rezolva?

Buna ziua.
Va rog daca aveti timp sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema.
Acum vreo 5-6 ani s-a spart scurgerea de ape menejere de la subsol. Apartamentul e la parter si am inteles ca vechiul proprietar impreuna cu vecinul din perete si-a facut scurgerea separat. Asociatia a intervenit ptr repararea respectivei scurgeri, iar factura a venit in contul celor doua apartamente. Apartamentul respectiv era locuit la acea vreme de o ruda. Va rog sa ma lamuriti, daca puteti asupra urmatoarelor:
- este corect ca factura sa fie impartita doar de doua persoane? Deoarece stiu ca atunci cand au fost probleme cu izolatia blocului la ultimulnetaj, factura a fist impartita de toata lumea.
- este corect ca respectiva lucrarea sa se faca fara sa fiu instiintat? Pur su simplu m-am trezit la sfarsitul lunii cu factura respectiva. Adica daca tot sunt eu responsabil ptr scurgerea respectiva, nu as avea dreptul sa lucrez cu cn vreau eu, sau poate sa o repar eu singur?
- am refuzat sa platesc acea factura. Acum ea e trecuta la intretinere si as dori sa stiu daca este corect sa adauge penalizari si penalizari la penalizari. Acum de la o factura de 250 de lei s-a ajuns la 1000 si penalizarea este de 36 de lei pe luna. Cum as putea opri aceasta avalansa de penalizari?
Va rog daca puteti sa ma si indrumati catre aventuale parghii legale pe care le-as avea, deoarece reprezentantii acestei asociatii au o problema personala si nu pot obtine lamuriri altfel.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: valeriu77 , utilizator 22:49, 26 Octombrie 2018
Nici un proprietar nu are dreptul să intervină prin modificări asupra unor elemente din subsolul tehnic ce reprezintă parte comună a asociației. Dacă totuși , din diverse considerente, un proprietar de la parter, pentru a evita eventuale blocaje ale instalației și intrarea apei reziduale ( apă menajeră, fecale, etc. ) în propriul apartament , dorește să-și construiască singur o instalație de evacuare către țeava generală de colectare și evacuare a apei menajere , nu o poate face legal fără aprobare în acest sens .
Teoretic aprobarea trebuie dată de Comitetul Executiv al asociației prin reprezentantul legal al asociației ( Președintele ) care pune un aviz favorabil pe cererea proprietarului.
Prin această aprobare Președintele îți asumă responsabilitatea tuturor consecințelor ulterioare ce pot apărea din faptul că respectiva instalație nu a fost dimensionată corect din punct de vedere tehnic și de aceea este bine să se apeleze la firmă specializată care să efectueze lucrarea respectivă.
Din momentul în care s-a obținut aprobarea conducerii asociației pentru o modificare tehnică față de situația inițială prevăzută în Cartea Tehnică a imobilului, noua instalație devine parte componentă a întregului ansamblu tehnic al subsolului, iar responsabilitatea oricăror întrețineri și reparații ulterioare ale acesteia revine în sarcina administrației blocului respectiv (așa cum este și terasa, casa scării, uscătoria și alte elemente ale proprietății comune dintr-un condominiu). Legea mai spune și faptul că orice modificare trebuie trecută în Cartea Tehnică a clădirii, dar aici vorbesc de lucruri sfinte, operațiunea fiind destul de complicată procedural .

Concret : Dacă dvs. nu aveți o aprobare scrisă a Conducerii asociației pentru executarea acestei lucrări de evacuare directă în generalul blocului , ați efectuat lucrarea ilegal.
Neimplicarea unei Conduceri ale asociației într-o asemenea problemă poate genera în timp foarte multe litigii de natură financiară, ivite în urma unor defecțiuni care se remediază doar cu bani, iar responsabilitatea este de ambele părți : dvs. că ați intervenit fără aprobare în modificarea unor elemente din proprietatea comună iar asociația, că v-a lăsat s-o faceți fără a exista un acord scris în acest sens, cu responsabilități de întreținere ulterioară a tronsonului modificat.

Ca să glumesc un pic este ca și cum gardul vecinului meu este spart iar câinele meu se duce și-și face nevoile acolo. Vecinul putea să elimine situația reparând gardul, adică punând lacăt pe subsol unde nu intră decât Administratorul cu echipă specializată pentru orice lucrare efectuată.
N-a făcut-o , dar acum vine la mine și și îmi cere bani pentru deranjul câinelui.
Cam asta este comparația plastică pentru cazul dvs.

Asociația și-a asumat instalația dvs. în mod tacit precum și costurile reparației acesteia presupun fără a avea documente justificative pentru execuția acesteia !

Mergeți și discutați cu Președintele ; explicați-i acestuia că Asociația a permis inițial efectuarea unei lucrări ilegale și că vă asumați plata / cotă indiviză a oricăror elemente din subsolul tehnic modificat, dar să renunțe la respectivele penalizări impuse pe o lucrare de reparație executată în asemenea condiții ilegale. Cheltuiala lucrării de reparație să o împartă tuturor membrilor asociației / cotă indiviză de proprietate, plătiți cota parte ce vă revine și stingeți litigiul ( fără penalizări ).
În caz de se ajunge în Instanță dacă aduceți argumentele prezentate de mine mai sus aveți câștig de cauză, ținând cont de faptul că nu dvs. ați făcut modificarea din câte am înțeles, ci ați moștenit o situație ilegală creată și din vina Asociației, pentru care nu sunteți răspunzător !
Dacă nu rezolvați problema amiabil prin discuție directă o dați pe scris cu nr. de înregistrare în registrul de intrări -ieșiri deținut de Președinte și atunci o să stea de vorbă cu dvs. că amenzile în speța asta sunt cam mari ! Așa că trebuie să accepte soluția de compromis ( plata corectă / cotă indiviză și fără penalizări )
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
ghizi28, utilizator
'' Acum de la o factura de 250 de lei s-a ajuns la 1000 si penalizarea este de 36 de lei pe luna. Cum as putea opri aceasta avalansa de penalizari?''...
Se pare ca factura pentru reparatie nu a fost platita mai bine de 3 luni si genereaza penalizari,normal.
Doar ca la 250 lei,penalizarea pe prima luna era de 15 lei.Mai sunt si alte datorii?
Oricum valoarea totală a unei penalizări n-are voie să depășească valoarea debitului la care a fost calculată...deci poate fi de max. 250 lei , indiferent ce sistem procentual de calcul al penalizărilor ar avea stipulat în Statutul Asociației sau prin vreun Proces verbal de Adunare Generală. Restul până la 1000 sau 100000 cât ar putea băga în liste vreun netot, cade la orice eventual proces în Instanță pentru recuperare debite deschis de Asociație, iar dacă n-a fost repartizată factura / cotă indiviză , cade întreaga sumă , în cel mai fericit caz Asociației i se poate cere o recalculare corectă...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa vedeti, ca orice datorie se prescrie in 3 ani.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La suma de 250 intr-o luna s-ar acumula penalitati de 15 lei. Penalitatile de intarziere sunt limitate prin lege la 0,2% pe zi de intarziere fara sa poata depasi suma la care s-au aplicat. Si inca ceva , potrivit codului comercial nu se aplica penalitati la penalitati, adica penalitatile se aplica incepand cu prima zi dupa data scadentei facturii si pana la data achitarii acesteia. Adica daca ati intarziat 213 zile de la data scadentei veti plati o penalitate egala cu (0,2/100) x 250 lei x 213 zile = 106,50 lei. Din ceea ce ati spus dvs ca s-a ajuns la un debit de 1000 lei , ridica un semn de intrebare asupra nivelului de profesionalism al administratorului.
Pe de alta parte , probabil administratia a considerat ca defectiunea poate avea urmari grave pt asociatie si a luat masuri de remediere urgenta fara sa va mai poata anunta intr-un timp util.
Va sfatuiesc sa solicitati sa vi se recalculeze penalitatile si sa incheiati amiabil litigiul cu asociatia.

Alte discuții în legătură

Problema cu asociatia de proprietari ttnmarius ttnmarius Buna ziua. Am cumparat un apt situat la parter si acum vreo 3 luni s-a spart o teava de scurgere. Asociatia a realizat reparatia si a afisat suma de platit ... (vezi toată discuția)
Este legal să achit individual, reparații la subsolul blocului!?mi ... CiobanuDorina CiobanuDorina Este legal să achit individual, reparații la subsolul blocului!?Mi se spune că este țeava ce aparține departamentului meu. (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei refuza reparatie coloana ciresel ciresel buna dimineata! o intrebare,va rog. Din cauza apei firbinti,teava de la scurgere din bucatarie,s a indoit,s a scurtat si apoi a iesit din imbinare ,fix de ... (vezi toată discuția)