avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... renuntare la pensia alimentara? 2
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

renuntare la pensia alimentara? 2

Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica mea in varsta de 15 1/2 ani, a ales acum sa stea la mama ei, baiatul (13ani) fiind in continuare la mine, se poate renunta la pensia alimentara (fiecare avand grija de un copil) care imi este mie virata lunar doar prin hotarare judecatoreasca. Am inteles asta, dar mai am o intrebare: deschiderea unui nou proces de incredintare a minorei , trebuie facut obligatoriu de fosta sotie, sau as putea si eu sa initiez un astfel de proces pe baza lucrurilor de fapt,... fiica mea locuieste de cateva luni la mama ei pe baza unui angajament scris si cu "acordul" D.G.A.S.P.C., iar cardul aferent contului in care imi sunt virati banii, este de asemenea in posesia lor.
Va multumesc!
smeagull a scris:

E adevarat ca suna ciudat sa mergeti in instanta sa cereti sa oblige pe mama sa primeasca fiica.
Tocmai de aceea, ar trebui sa cereti instantei sa consfiinteasca prin hot. jud. noua invoiala a parintilor, si consfiintirea noii stari de fapt cu privire la incredintarea celor doi copii, si modificarea stabilirii de pensie alimentara.
Asta tocmai pentru ca starea de fapt s-a schimbat, si exista dovezi clare in acest sens (acte si implicarea DGASPC).
Eu zic ca este admisibila o astfel de actiune - mi s-ar parea nefiresc si ilegal ca instanta sa o respinga, pentru ca este evident ca din hot. jud. incredintarea sau reincredintarea minorilor (intocmai cu starea de fapt) decurg efecte juridice majore pentru toate cele 4 persoane implicate (si nu numai raspunderea parintelui, ci chestiuni mai putin dramatice, la ordinea zilei privind educatia, domiciliul, vizitarea minorilor ...)
In functie de conduita maamei, dupa ce porniti actiunea, veti vedea ce mai este de facut.
Succes!


In procesele de dreptul familiei legal sau nelegal nu am constatat sa existe.Adica nimic nu prea duce la ideea de proces.
De aceea, nimic nu este imposibil.Daca e vorba ca minora sa fie reincredintata mamei este legala hotararea.
Daca ar fi vorba de tata nu ar mai fi.

In speta userului nostru exista o problema.Mama trebuie sa vina la proces.
Daca mama minorului nu vine la proces nu pot sa cred ca ar face o reincredintare catre mama cu ea lipsa.Desi, asa cum spuneam...nimic nu este imposibil...
Principala problema pentru care nu poate incredinta copilul mamei ar fi aceea ca daca mama nu e prezenta instanta nu poate stii daca face bine daca l-ar incredinta acesteia.
Nu stiu daca e vorba de lege sau de ratiune pura...
In acest caz ar exista riscul iminent ca minorul sa fie incredintat unei persoane despre care nu stie chiar nimic ceea ce chiar ar fi deosebit de curios, mai ales ca instanta nu ar sti daca mama vrea acest lucru.
Adica sa il dai mamei fara ca ea sa vrea.Riscul ar fi ca nu s-ar ocupa de el.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnului avocat Claudiu Lascoschi.
Va multumesc pentru interesul acordat! Aveti perfecta dreptate, dar fiica mea este la mama de ei din februarie 2009 cu acordul scris al amandurora, cu acceptul meu, ... cu predarea cardului cu pensia alimentara prin proces verbal (fiecare avand grija de un copil mi se parea corect sa-i inapoiez banii care ii erau opriti din salariu) , toate acestea fiind inregistrate (nr registratura) la DGASPC. De ce aici? ...tocmai pentru ca fiica mea dorea sa mearga la mama ei, iar aceasta din urma, declarand ca are intentia sa deschida proces prin care sa ceara incredintarea legala a fetei. Deci ea si-a dat acordul scris in fata unei institutii a statului specializata pe probleme de protectia copilului.
Conform legii, trebuie ca mama minorei sa aiba hotarare judecatoreasca.
Nu este ilegala situatia in care va aflati, adica nu e vorba de o infractiune, dar daca mama nu initiaza actiune nu beneficiaza de drepturile si obligatiile prevazute de lege.Ea le exercita doar in fapt.
Delictual ea va raspunde daca minorul va sparge un geam intrucat se afla la ea.Insa va trebui dovedit acest lucru.
Raspunderea dvs ar putea fi totusi atrasa deoarece nu v-ati indeplinit obligatiile fata de minor si hotararea se refera la dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnului avocat Claudiu Lascoschi.
Va multumesc foarte mult! Sunteti foarte amabil. Va doresc numai bine!
Vorbiti cu mama minorului si situatia se poate rezolva.
Daca partile sunt de acord in conditiile expuse de dvs chiar nu exista probleme daca ea se prezinta la proces.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vasilache-florinache vasilache-florinache Sunt tata, iar in urma divortului am obtinut custodia copiilor, o fata si un baiat. Acum, fata, la varsta de 15 ani si jumatate a ales sa mearga sa locuiasca ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei? rocsy77 rocsy77 buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!proces pentru drept de vizita si castigarea custodiei koreh silvia koreh silvia In urma cu cateva luni,prin 9 martie 2010,s-a terminat procesul pentru pensie alimenatara a copilului meu rezultat dintr-un concubinaj de 2 ani. Fostul ... (vezi toată discuția)