avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Revizuirea medicala in cazul pensionarii de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Revizuirea medicala in cazul pensionarii de invaliditate gr.II

Buna seara,
Sunt pensionata medical gr.II in anul 2008 cu drept de revizuire la 1 an.Conform deciziei de pensionare rezulta:
-data nasterii;13.10.1954
-sex: f
-data ivirii invaliditatii :12.08.2008
-varsta la data ivirii invaliditatii :53ani,9luni,29zile
-stagiul de cotizare realizat:29ani,9luni,29zile
-stagiul potential:1zi
Alte date:
-cursuri universitate de zi intre 1973-1978
-data angajarii-01.09.1978
- lucrat in grupa II - 4ani,4luni
-certificat handicap grav si accentuat-1an(2006)
La data pensionarii medicale nu am indeplinit stagiul de cotizare complet cu o diferenta de 1 zi iar la data prezentarii la revizuirea medicala dupa 1 an (august 2009),comisia mi-a atras atentia ca nu am indeplinita aceasta conditie a stagiului complet care este in cazul meu , 29ani si10luni.Va rog sa ma sfatuiti ce demersuri as putea face pentru a-mi completa cu o zi stagiul de cotizare pentru a nu mai fi supusa la revizuirea medicala anuala avand in vedere ca cealalta conditie privind varsta ,am indeplinit-o.
Cu multumiri,
Elena

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:12, 16 Noiembrie 2009
Cu scuzele de rigoare ,problema mea nu mi se pare clarificata.
Analizandu-mi cuponul lunar de pensie ,observ ca mi se retine lunar CASS incepand din sept 2008. In aceasta situatie , mai este necesar sa inchei Contractul de asigurare sociala daca mi de retine obligatoriu aceasta contributie inca de la data pensionarii?
Mergand in continuare cu rationamentul,perioada de pensie de invaliditate nu este considerata ca stagiu de cotizare?
CASS este contributia de asigurare sociala de sanatate care se retine tuturor pensionarilor a caror pensie are un cuantum mai mare de 1000 lei. Nu este nicio legatura intre CASS si stagiul de cotizare.

Perioada in care beneficiati de pensie de invaliditate nu este avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale (art. 50 din Legea nr. 19/2000).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru clarificarea privind CASS.
Problema mea este ,cum pot convinge Comisia de expertiza pentru a ma declara irevizuibila la urmatoarea data ,in situatia in care imi lipseste 1 zi pentru ca stagiul de cotizare sa fie complet.Mentionez ca sunt gradul II de invaliditate,diagnosticul nu permite trecerea in gradul III si nu doresc sa trec in pensie anticipata partial.
Nu trebuie sa convingeti comisia de expertiza medicala, incheiati un contract de asigurare sociala, va completati stagiul si situatiei dvs. vor fi aplicabile prevederile art. 62, alin. (7) din Legea nr. 19/2000. Acest lucru il va constata comisia de expertiza si va emite decizie in acest sens.
Atentie, puteti si dvs. solicita revizuirea mai devreme decat a stabilit comisia (art. 62, alin. 5 din Legea nr. 19/2000).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Raspunsul Casei de Pensii la solicitarea mea de a incheia un Contract de asigurare sociala a fost ca nu am dreptul pentru ca sunt pensionara de invaliditate gr.II si nu prestez nicio activitate.Daca as fi avut gr.III ,puteam incheia contract numai daca avem AF sau PFpe numele meu.Acesta a fost raspunsul primit de la ghiseul de informatii!
O zi mai buna

Alte discuții în legătură

Pensionare titel_gheorghis titel_gheorghis As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu revizuirea pt.pensie medicala?data nasterii 05-08-1951,pensionare invaliditate gr.II,din 11-04-2006,stagiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - nerevizuibil cozariuc valentin cozariuc valentin Pensionarea:Buna seara am si eu o antrebare,,,,, fiind pensionat pe caz de boala,din anul 2001 revizuibil ,doctorul ma scoate la pensie la 60 de ani ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare? adrianaboneas adrianaboneas Mama este pensionata medical din 2000, dupa 23 de ani si 4 luni de serviciu. La ora actuala are 53 de ani si o data pe an merge la comisia de expertiza ... (vezi toată discuția)