avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi atacat contractul de întreținere, după ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi atacat contractul de întreținere, după decesul întreținutului, de către un rezervatar?

O batrana cu o fiica plecata in alt judet sau in strainatate incheie un contract de intretinere cu o familie. Batrana moare si familia intra in posesia casei, Intrebare - fiica, ca mostenitor rezervatar poate contesta contractul de intretinere,, daca casa era singurul bun?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Eu doar am interpretat ce a spus doamna, daca in baza intretinerii s-a transferat dreptul de proprietate atunci cu siguranta e un contract de vanzare cu clauza de intretinere. Nu am vazut contractul ca sa stiu exact dar asta e opinia mea si mi-o mentin. Va multumesc!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Av. Codrin Siniavschi a scris:

Eu doar am interpretat ce a spus doamna, daca in baza intretinerii s-a transferat dreptul de proprietate atunci cu siguranta e un contract de vanzare cu clauza de intretinere. Nu am vazut contractul ca sa stiu exact dar asta e opinia mea si mi-o mentin. Va multumesc!


Doamna nu a precizat nimic de vreo suma de bani.
A zis doar ca a prestat întreținere.
Nu stiu de unde concluzia ca a fost vânzare....
Nu reiese ca e vanzare, dar asta nu vad sa aiba relevanta mare, e un act oneros si gata. Aparent. care sunt detaliile executarii lui, nu stim, dar nu cred ca se poate face mare lucru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De „atacat” se poate ataca orice. Nu este nimeni oprit la ușa instanței pe motiv că ar vrea să depună vreo absurditate de cerere.

Sau, altfel spus, dacă m-aș opri doar la întrebarea din titlu, răspunsul este: da, poate.

Dacă citesc temerea dvs. printre rânduri și reformulez întrebarea, aceasta ar suna mai bine așa: care sunt șansele reclamantei/moștenitoarei de a obține ceea ce (se) zice/crede că ar vrea.

Contractul din speță este cu titlu oneros. Prin urmare, rezervatarul nu ar putea să obțină reducțiunea (aceasta privește liberalitățile = donații, testamente, nicidecum acte cu titlu oneros)

Dacă familia din speța și-a indeplinit obligațiile contractuale (dacă oricare dintre debitorii obligației de întreținere au executat obligațiile prevăzute în contract) atunci șansele moștenitoarei de a obține rezoluțiunea contractului tind spre zero.

Dacă rezervatarul mai este și „inteligent” și face o tocăniță de instituții juridice (am subliniat mai sus două acțiuni care sunt distincte) atunci are și mai multe șanse să obțină ... nimic.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2018
romascanu, moderator
Dar, dacă familia din speța, NU și-a indeplinit obligațiile contractuale in totalitate (in conformitate cu cele asumate) ???
Daca o parte din "obligatii" au fost efectuate de catre rezervatar, in perioada derularii contractului de intretinere ???
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari

Alte discuții în legătură

Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie Andrei11111 Andrei11111 Buna ziua. As avea nevoie de un sfat. In urma succesiunii, bunica ar vrea sa-mi doneze rezerva ei succesorala dintr-un imobil, fara acordul copiilor. Care din ... (vezi toată discuția)
Care sunt avantajele și dezavantajele donației cu întreținere și uzufruct? se poate face și intre persoane din afara familiei? neranegrescu neranegrescu Care sunt avantajele si dezavantajele donatiei cu intretinere si uzufruct? Se poate face si intre persoane din afara familiei? O persoana straina de familie ... (vezi toată discuția)