avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii

Buna ziua, am achizitionat un apartament si acum se fac anumite renovari pe scara blocului si administratorul sustine ca eu nu am fond de reparatii. Stiu ca fondul de rulment l-a luat fostul proprietar atunci cand a vandut apartamentul insa fondul de reparatii nu trebuia sa se regaseasca la ap nr x pe care eu l am cumparat? Ma refer aici la fondul de reparatii strans de la fostul proprietar. Mentionez ca nu s-au facut pana acum investitii deci nu vad de ce acel fond nu mai exista in contul apartamentului si eu trebuie sa dau de la 0 acei bani.
Va rog sa ma sfatuiti!
Cel mai recent răspuns: Andrada1989 , utilizator 15:45, 19 Noiembrie 2018
gigiz a scris:

Oameni buni, nu exista fond de reparatii alocat unui anumit apartament.
Asa cum s-a mai spus fondul de reparații se constituie cu un anumit scop prin contribuția tuturor proprietarilor în funcție de suprafața utila a fiecărui apartament. Când este nevoie se reîntregește deasemenea prin contribuția tuturor proprietarilor aplicând aceleași reguli de calcul.
Deci, niciodată, nici măcar o dată, administratorul nu poate să spună că un anumit proprietar mai are sau nu mai are bani în acel fond.
Un proprietar poate doar să aibă sau să nu aibă restanțe la contribuția pentru constituirea sau reîntregirea acelui fond.

Ce putem face în Asociația noastră celebră, știind că avem un teoretic și dubios Fond de Reparații inițiat în Iunie 2013 (până atunci n-am avut niciodată constituit acel Fond de Reparații), Fond așa-zis comun care a ajuns la suma de peste un miliard de lei vechi, suma aceasta existând și „umflându-se” din Iunie 2013, deoarece niciodată nu s-au cheltuit efectiv bani de acolo pentru reparații, așa cum scrie clar în Legea nr. 230/2007, art. 45, alin. 3 „Plățile pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparații.”
Este extrem de clar acest text al legii - orice lucrare de reparații sau de îmbunătățire a proprietății comune se plătește din acel Fond de Reparații.
Precizez că pentru aceste reparații și îmbunătățiri ale proprietății comune, la contul Fondului de Reparații se cumulează sume și din alte fonduri - de penalizări (după ce se achită penalizările către furnizori), de chirii și fonduri din alte venituri, acestea fiind ne-impozabile. Astfel, din ce am aflat, noi avem, pentru reparații, și sume enorme din Fondul de Penalizări, de Chirii, etc., - cred că în alte fonduri sunt aproape 50.000 de lei noi !
Nu văd nicăieri scriind în textul legilor din domeniu, ceva scris despre reîntregirea acelor sume din Fondul de Reparații, așa cum prost înțeleg termenul acești incompetenți care ne-au condus ilegal Asociația (nu știu dacă noua conducere va repara aceste anomalii juridice și contabile).
Precizez că șefii noștri, știind că timp de aproape 6 ani au acumulat lunar o sumă totală de 1 miliard de lei vechi în contul Fondului de Reparații, așa-zis comun (fără a cheltui practic, niciun ban de acolo), au înțeles astfel termenul de reîntregire a sumelor din Fondul de Reparații:
Când este o lucrare de efectuat pentru părțile așa-zis comune, la una (sau mai multe) din cele ... 28 de scări ale celor 9 blocuri ale Asociației noastre, șefii acesteia plătesc costul acelor lucrări din contul de peste 1 miliard de lei, doar că, ulterior, RECUPEREAZĂ SUMELE DE LA PROPRIETARII SCĂRII RESPECTIVE, ÎN RATE LUNARE, sumele din acel Fond rămânând necheltuite efectiv, și astfel, peste alți 5-6 ani, vom avea peste 2 miliarde de lei vechi în contul Fondului de Reparații, fără a fi cheltuiți efectiv, practic, pentru reparații !

Deci, noi plătim pe listele de plată lunare, bani pentru acel Fond de Reparații, dar de fapt, acesta e un fel de F.N.I., care se tot umflă, scopul acestuia fiind deturnat, deoarece nu se fac plăți efective pentru părțile comune !
Același articol 45, alin.3 arată că sumele anuale au fost cerute ilegal dacă n-au fost hotărâri ale Adunărilor Generale ... anuale ! CITEZ: „Comitetul Executiv va pregăti și va prezenta Adunării Generale SUMA ANUALĂ necesară pentru constituirea sau completarea acestui Fond.”
Știind că noi am anulat în Instanțe câteva Adunări Generale anuale (cu hotărârile luate ilegal acolo). articolul 45 din Legea 230/2207 îi poate înfunda pe falșii șefi ai Asociației noastre care-și iau banii degeaba, știind că nu respectă niciun articol de lege, buzunărindu-ne lunar.
Trebuiesc luate măsuri urgente, pentru că falșii șefi ai Asociației noastre ne fură pe toți cei aproape 460 de proprietari, inventând fel și fel de fonduri fără a avea votul proprietarilor, aceste fonduri fiind surse de delapidări și înșelăciuni !
REPET: Orice sumă cerută de șefii Asociației trebuie să fie aprobată prin acordul și votul proprietarilor membri ai Asociației de Proprietari, totul desfășurându-se în cadrul Adunărilor Generale anuale, numai după ce au fost convocați TOȚI proprietarii pentru acea Adunare Generală (vă dați seama ce mari probleme juridice au fost și sunt în Asociația noastră, privitor la legalitatea acestor așa-zise Adunări Generale anuale dacă legile din domeniu spun clar că ar trebui convocați TOȚI CEI 458 DE PROPRIETARI, pe orice cale posibilă, altfel hotărârile luate în acele „adunături” vor fi ANULATE retroactiv de către Instanțe, în cazul unui proces).
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@flory_mr, Legea 230/2007 nu mai este in vigoare, legea 196/2018 a abrogat L230/2007, in consecinta, nu mai faceti referire la L230/2007, a fost, s-a dus.

De cand tot postati mesaje in topicuri proprii si ale altor utilizatori, nu ati clarificat niciodata niste aspecte simple.

Dom'le, raspundeti clar, simplu, fara inflorituri, divagatii si boldari, la intrebarile de mai jos, pentru a clarifica odata pentru totdeauna, chiar daca suntem pe topicul deschis de alt utilizator.

1. Blocul in care locuiti are 458 de apartamente?
Da, Nu.
2. Cate scari si apartamente are blocul in care locuiti dvs. in Braila?
x scari, y apartamente
3. Asociatia de proprietari este constituita din 1 bloc sau "n" blocuri?
Daca sunt "n", cate sunt?
4. Blocul in care locuiti este contorizat individual la utilitati (apa, gaz, caldura) sau este cuplat cu alte blocuri?
Da, Nu.
5. De cand va luptati cu balaurii, ati facut/s-au facut demersuri pentru constituirea unei asociatii de proprietari numai pentru blocul in care locuiti?
Da. Nu.
Daca Da, ce demersuri s-au facut, cand si care a fost rezultatul.
Daca Nu, de ce nu?

6. V-am mai intrebat dar nu ati raspuns, ceilalti proprietari sunt multumiti de situatia in care locuiesc, sau tac si inghit?
Da, Nu.
7. Sunteti considerat "oaia neagra" a blocului/asociatiei de proprietari si nimeni dintre proprietari nu vrea sa fie "asociat" cu dvs.?
Da, Nu. Alta varianta
8. Mai sunt barbati in asociatie sau sunteti singurul din asociatie?
Da, Nu.
9. In cazul in care cunoasteti, cam ce structura sociala exista in asociatie, medie de varsta, salariati, pensionari? Trebuie sa aveti o idee aproximativa ce fel de oameni sunt vecinii dvs., din moment ce nu se implica si nu isi apara drepturile.
10. Cine sunt cei din conducerea asociatiei?
Au fost alesi de proprietari, democratic/nedemocratic sau sunt implicati cei din primarie?

Citati cele 10 intrebari, aveti experienta in citate si boldari, si raspundeti explicit la fiecare dar fara sa divagati in explicatii savante.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
cyan, moderator
Eu am întrebat ceva explicit, deoarece sunt probleme vitale pentru noi, dar și pentru alții, și eu primesc ca răspuns un sondaj, la întrebările căruia am răspuns în mai toate postările și Topic-urile mele de aici și de pe Facebook (Asociația mea e celebră în România) !
Pe mine nu mă interesează aceste sondaje, eu vreau un răspuns concret, pe subiectul întrebării mele de mai sus, care are legătură cu subiectul Topic-ului deschis de Andrada (poate o interesează pe ea și pe mulți alții problema noastră cu acel dubios Fond de Reparații de peste 1 miliard de lei vechi, ne-cheltuit).
Vreau să știu care e modalitatea plății acelui Fond, dar mai ales explicațiile dvs. pentru acea „reîntregire” a acelor sume lunare !
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E celebra pentru ca nu sunteti in stare sa rupeti pisica in doua. Ati scris sute de postari in mesajele altor useri, incurcand utilizatorii. V-am cerut un lucru simplu, il considerati un sondaj, este pbl dvs, am incercat de-a lungul timpului sa clarificam situatia in asociatia celebra. Nu veti rezolba nimic cu atitudinea asta. In mod sigur s-au saturat si instantele din Braila de dvs.. Va este chiar atat de greu sa purtati un dialog civilizat?
sunt si eu unul dintre cei care primesc pe mesageria FB acele mesaje kilometrice ...

Alte discuții în legătură

Restituire fond de reparatii la data vanzarii apartamentului lavi_i lavi_i Buna ziua, In urma cu cateva zile am vandut un apartament care face parte dintr-un bloc care are o Asociatie de Proprietari. Am cerut Presedintelui Asociatiei ... (vezi toată discuția)
Revin cu inca o intrebare bitzic22 bitzic22 daca un locatar nu plateste fondul de reparatii nu poate vinde apartamentul? (vezi toată discuția)
Bună ziua! pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? am ... Monica2323 Monica2323 Bună ziua! Pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? Am stat într-un bloc din 1961, de la darea în folosință; după 1990 am cumpărat apartamentul ... (vezi toată discuția)