avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... termene somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

termene somaj

Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta!
Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit cu dosarul in prima zi nu mai pot beneficia de somaj.Mentionez ca am lucrat 10 ani.Ce pot face in aceasta situatie.Mia luat ceva timp pana mi-am strans toate documenele.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 15:56, 15 Noiembrie 2009
Din Legea 76/2002:
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Din păcate, câți au actele gata la momentul încheierii contractului ca să poată depune a doua zi cererea respectivă? Mai ales că dosarul trebuie să cuprindă și faimoasa Anexă 14, care trebuie completată inclusiv cu ultima lună, iar contribuțiile trebuie și plătite, nu?

Pentru majoritatea cazurilor, termenul de depunere de 30 de zile rezolva tocmai aceasta problema a obtinerii adeverintei si a carnetului de munca.

Exista insa situatii de exceptie, cum e cea expusa de initiatorul discutiei, cand stagiul de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii pentru somaj poate fi realizat doar daca se depun actele chiar a doua zi dupa data incetarii unuic contract de munca.

Nu are relevanta daca inainte de acesti ultimi 2 ani a mai avut sau nu alt contract de munca, pentru ca legea este clara privind verificarea si existenta stagiului: in ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii de somaj.

Cei aflati in astfel de situatii aflate la limita ori se intereseaza singuri din timp daca au stagiul necesar (ceea ce mi se pare firesc sa faca fiecare in momentul in care primeste previzul) si fac demersuri pentru a avea toate actele la data incetarii contractului (cu bunavointa este posibili), ori pierd dreptul la somaj.
Asa e legea.
Binenteles ca oamenii de la resurse umane ar putea sa faca cunoscute aceste lucruri angajatilor pe care ii disponibilizeaza, ca o datorie cel putin morala fata de angajatii companiei.
tudorvaleriu a scris:

Din Legea 76/2002:
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

Nu acceptati refuzul de a va primi dosarul, asa cum spune si dl Valeriu, se ia in calcul data incetarii raporturilor de munca daca duceti dosarul in termen de 30 de zile.
art 38 este aplicabil doar daca la data depunerii dosarului persoana are conditia de stagiu indeplinita!
repet:
lg 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

Este evident ca daca s-a lucrat cu 4 ore pe zi timp de 2 ani, stagiul nu mai este indepliniti daca cererea se inregistreaza mai tarziu de prima zi dupa incetrea contractului.
Singura posibilitate de a mai beneficia de somaj e sa lucrati cu norma intreaga si contract de munca pe perioada determinata, pe un timp bine calculat, ca sa indepliniti cererea de a avea 12 luni de cotizare din ultimele 24 luni premergatoare cererii...:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza stagiul de cotizare pentru acordarea dreptului la indemnizatia de somaj? Sandu Andrei Sandu Andrei Am urmatoarea rugaminte la dvs. : In ultimile 24 de luni am lucrat cu program partial, de 4 ore / zi ; am inregistrat cererea de acordare a indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Somaj emy76 emy76 am lucrat in ultimii 2 ani 13 luni insa contractul de munca a incetat acum 8 luni.nu am depus actele pentru somaj deoarece am fost plecat din tara.mai am ... (vezi toată discuția)
Dosar somaj livisor27 livisor27 am fost angajat in perioadele,16-08-2012 pana la 16-12-2012(4 luni),10-04-2013 pana la 21-07-2013(3 luni si 11 zile),iar a treia perioada 01-dec-2013 pana la ... (vezi toată discuția)