avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura Succesiune

De curand a decedat tatal meu , iar mama vrea sa lase apartamentul pe numele meu. Alti moștenitori nu mai sunt in afara de mine . Ce se intampla la succesiune ? Voi primi 25% sau 50% ? Mama poate sa imi cedeze si partea ei sau aia se face doar la donatie ?

Exista un notar care sa aiba preturi ceva mai mici ? Mi s a cerut 1400 lei pt succesiune.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:18, 24 Noiembrie 2018
Nu este mult 1400 lei pt Bucuresti.
Mai întrebați si alti notari ca sa va lămuriți.
Pentru a evita un act suplimentar pe langa actul de succesiune, cum ar fi cel de donatie, partaj sau vanzare (daca defunctul dvs.tata nu mai detine si alte imobile la care mama dvs.ar avea interes),va recomand ca mama sa autentifice la notar o declaratie de renuntare la succesiune.Aceasta o va scoate de la mostenire iar dvs.veti ramane cu intreg apartamentul.Astfel evitati costuri suplimentare la notar care nu sunt deloc mici.Taxele se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale din expertiza notariala.Daca succesiunea nu s-a dezbatut timp de doi ani de la deces,notarul este obligat ca pe langa onorariu si taxa de cadastru, sa perceapa si un impozit.In ceea ce priveste cota sotiei defunctului aceasta este de un sfert din mostenire.Daca apartamentul a fost dobandit in devalmasie de ambii parinti, atunci dvs.veti avea doar sfertul ramas,
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018
allina_geo, utilizator
Dacă apartamentul e dobândit în timpul căsătoriei părinților, mama renunta doar la cota ei din jumătatea tatălui.
Dar are si jumătatea ei de drept.
In aceste conditii, renuntarea mamei nu va transforma in proprietarul întregului imobil.
Da, asteptam sa ne raspunda domnul interesat , cum a fost dobandit apartamentul.Daca este in devalmasie, renuntarea nu-si mai are rostul .
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018
allina_geo, utilizator
Imi pare rau dar nu inteleg ce inseamna devalmasie ! Parintii mei au cumparat impreuna apartamentul in timpul casatoriei in rate !


allina_geo a scris:

Da, asteptam sa ne raspunda domnul interesat , cum a fost dobandit apartamentul.Daca este in devalmasie, renuntarea nu-si mai are rostul .

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa parinte cu copii Teodor.Popescu Teodor.Popescu Buna ziua, Tatal meu a murit si pe urma lui a ramas un apartament care e co-proprietate cu mama mea. Mama tatalui a murit, iar tatal tatalui a divortat ... (vezi toată discuția)