avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligarea la împărțirea moștenirii prin vânzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligarea la împărțirea moștenirii prin vânzarea casei mostenite

Bună ziua!As vrea să știu dacă e posibil sa oblig ceilalți moștenitori ai imobilului sa-si vândă partea.In urma decesului tatălui meu,am moștenit casa eu,fratele,sora și mama mea(soția defunctului)și poate fiul meu(nu cunosc legea).Tatăl meu a decedat acum 6 ani,nelăsând testament.Problema e că părinții mei au cumpărat casa in urma cu 8 ani,făcând un contract de mana in prezenta unor martori,iar mama mea a făcut un contract nou acum 3 ani la notar,cu semnătura persoanei de la care a cumpărat casa împreună cu tatăl meu mai demult.Ea s-a trecut pe contract că fiind singurul proprietar al casei.Acest lucru cred că e ilegal,asa-i?Și din cauza neînțelegerilor,nu pot locuii in casa respectiva.Exista posibilitatea să-i oblig pe frații și pe mama mea sa vanda casa?Mulțumesc!
Parintii dumneavoastra nu au avut un titlu de proprietate .

( au detinut o chitanta de mana, insa acest inscris nu reprezinta titlu de proprietate).

Mama dumneavoastra, insa , a dobandit dreptul de proprietate, prin perfectarea contractului de vanzare-cumparare, un forma autentica, acest act fiind incheiat in urma cu 3 ani.

Asadar, cata vreme a existat o chitanta de mana, posesia a fost exercitata ca neproprietari.

Prin urmare, bunul dobandit de mama dumneavoastra ii apartine acesteia, dupa decesul acesteia, copiii vor avea calitatea de succesori.

Acest bun nu va fi cuprins in masa partajabila, intrucat tatal dumneavoastra ( in prezent , decedat ), nu a avut un titlu de proprietate, cu privire la acest bun.

Succesori, dupa tatal dumneavoastra, sunt sotia supravietuitoare si copiii.

Acest bun , fiind al mamei dumneavoastra, nu poate fi instrainat decat de aceasta.

( in timpul vietii, fiecare dispune de dreptul de proprietate dupa cum doreste ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la apartament D_Adrian02 D_Adrian02 Buna ziua , locuiesc intr-un apartament cu 4 camere impreuna cu mama si fratele meu , tatal meu a decedat acum cateva zile ( apartamentul este cumparat de ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii nefis nefis buna ziua. va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul in care sotia a decedat si terenul si casa a ramas a sotului si a celor 2 copii.Copii vor sa vanda ... (vezi toată discuția)
^mostenitor^ sau simplu platitor de taxe ? ani_b ani_b In urma cu multi ani aprox. 18...parintii tatalui meu au decedat ...fratii ( 6 la numar...) au impartit pamantul intre ei in mod egal dar fara a face ... (vezi toată discuția)