Buna ziua!
În anul 2017 am achiziționat un teren ,am ridicat o casa si am vândut o.in anul 2018 am repetat această schemă, am vândut un singur imobil.
Pentru anul viitor, 2019,intenționez să fac acelasi lucru...
Tin sa precizez ,casele au fost vândute cu sume pana in 100000 de euro .trebuie să plătesc tva?
Ținând cont,ca ridic cate una in fiecare an ,pe care o vand in acelasi an,încalc vreo lege?
Spre exemplu pot construi si in 2019,2020,etc?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Pe cei de la Finante cand ii intrebi ceva nu stiu sa raspunda, dar cand vin in control stiu extraordinar de bine cum trebuia procedat si sunt foarte siguri pe ei !!!
Ieri, am primit un raspuns oficial de la organele de control ,în care au comunicat că donatia nu este percepută ca vanzare. Intr o oarecare măsură m am liniștit,dar daca tot am deschis cutia pandorei, grijile au luat amploare.cu rugămintea de a mi analiză situația, încep să detaliez...
În anul 2017 ,luna ianuarie, am achiziționat un teren pe care am construit in cursul anului si am vândut imobilul în decembrie 2017 cu suma de 76.000 euro.
Tot în anul 2017 ,luna august, mama a achiziționat un teren, a construit un imobil in cursul aceluiași an si a vândut în luna februarie 2018 cu suma de 76500 euro.precizez ca in cursul anului curent nu s a mai făcut vreo vanzare pe numele mamei.
In anul 2018,luna ianuarie,eu am cumpărat 2 loturi de teren,( unul l am cedat cu act de donație către sora mea, am explicat mai sus),iarăși pe unul am construit si am vândut în luna septembrie cu suma de 88.000 euro
Pe terenul donat ,sora mea a construit si ea si a vândut în luna Decembrie anul in curs cu suma de 89000.
Va cer o parere vizavi de plata de tva in această situație !
Ținând cont că s a realizat cate o vanzare pe an,intram la plata de tva?
Va multumesc anticipat!
1.Nu inteleg notiunea de raspuns oficial. Chiar daca ati primit un raspuns in scris de la Finante nu inseamna ca acesta este opozabil in fata organelor de control.(desi dvs spuneti ca l-ati primit chiar de la organul de control).
Intr-un singur caz raspunsul primit de la Finante este litera de lege. Daca dvs vreti sa fiti sigur in proportie de 101% si sa stati foarte linistit solutia este urmatoarea:
-faceti o cerere catre ANAF pentru emiterea unei " SOLUTIE FISCALA INDIVIDUALA ANTICIPATA". In cererea pe care o intocmiti si o depuneti la ANAF descrieti amanuntit problema dvs.
-achitati 3.000 euro la ANAF.
-primiti raspunsul de la ANAF, adica SOLUTIA FISCALA INDIVIDUALA ANTICIPATA.
Aceasta solutie este valabila atat timp cat nu se schimba Codul Fiscal referitor la problema dvs.
2.Plecam de la premisa ca donatia nu este perceputa ca o vanzare, In acest caz in urma operatiunilor descrise de dvs mai sus niciuna dintre cele 3 persoane nu trebuie sa se inregistreze ca platitor de tva si nu datoreaza tva.
Plata tva
Cornel Cornel
Buna seara am vandut in anul 2017 luna septembrie un apartament la pretul de 45.000 euro in iulie 2018 am facut o noua vanzare de 32.000 euro intrebarea mea ... (vezi toată discuția)