avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare imobil greșit? Notarul a inclus-o în el și pe fosta soție, cetățean străin, fără să arăt un certificat de căsătorie și acum nu pot să-l vând

In actul de canzara cumparare al unui teren este trecuta si fosta mea sotie de care am divortat. Textul actului de vnzre cumparare suna asa: cumparatoru MT. casatorit cu doamna ....,cetatean strain..... Aici intervine ca sa zic asa eroarea notarului, eu nu am prezentat niciun certificat de castorie, nici romanesc nici strain. In Romania casatoria nu era inregistrata, doar in strainatate. I am raspuns notarului ca da , suntem casatoriti in strainatate . El a considerat ca in actul de cumparare trebuia inclusa si fosta mea sotie. Acum nu pot vinde terenul fara acordul ei. Ce pot face?
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Dvs sunteti cetateni romani, căsătoriți in România, deci căsătoria dvs întră sub incidența legii române.
Puteti cumpara o casa si in Congo. Va fi tot bun comun.
In acest caz, intrucat: casatoria a fost incheiata in Romania, dvs. locuiti in Spania si casatoria a fost inregistrata in acesta tara, se pune problema determinarii legii aplicabile regimului matrimonial, respectiv care din legi se aplica regimului matrimonial, cea romana sau cea spaniola.

Intrucat aveti resedinta comuna in Spania, legea aplicabila este cea spaniola, care prevede ca regimul legal matrimonial este cel al separatiei de bunuri, prin urmare regimul matrimonial care vi se aplica este cel al separatiei de bunuri.

In cazul in care nu ati fi avut resedinta comuna, legea aplicabila ar fi fost cea a cetateniei comune, prin urmare legea romana, care prevede regimul matrimonial al comunitatii de bunuri si in cazul in care nu ati fi avut cetatenie comuna, legea plicabila era cea a statului in care s-a incheiat casatoria.

Aveti posibilitatea de a alege legea aplicabila regimului matrimonial, prin incheierea unei conventii, in cazul in are nu doriti sa se aplice legea spaniola si prin care sa alegeti ca legea aplicabila sa fie legea romana, care prevede ca regula generala regimul comunitatii de bunuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Nu se pune problema nici unei legi aplicabile.
Sunt 2 cetățeni români, căsătoriți in România. Ambii au aceeași naționalitate.
Nu exista nici un element de extraneitate aici.
Căsătoria doar a fost declarată in Spania.
Soții se pot muta in alta tara oricand.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
raluk0207, utilizator
Da, contractul perfectat poate fi rectificat, in sensul indepartarii erorii materiale.

Prezentati hotararea de divort.
Nu doar cetatenia partilor, locul incheierii unui act, in speta, locul incheierii casatoriei, constituie element de extraneitate.

Exista multe imprejurari de fapt care au legatura cu un raport juridic civil si care reprezinta elemente de extraneitate, imprejurari datorita carora aceste raporturi de drept au legatura cu mai multe sisteme de drept, astfel ca, se impune determinarea legii aplicabile raporturilor dintre parti.

Faptul ca doi cetateni romani au resedinta in strainatate, in speta Spania, casatoria este inregistrata in Spania, au achizitionat bunuri acolo, casatoria fiind incheiata in Romania, implica un element de extraneitate.

Elementele de extraneitate pot consta (cu titlu de exemplu) in urmatoarele:

- in cazul persoanelor fizice cetăţenia uneia/ambelor părţi, domiciliul sau reşedinţa

- elementul de extraneitate poate să vizeze obiectul raportului juridic, de exemplu locul in care se afla un bun, (un bun ca obiect derivat al raportului juridic care se află în străinătate);
– in legatură cu continutul raportului juridic, elementul de extraneitate se poate materializa, dupa caz, in, în ceea ce priveşte un act juridic - locul încheierii actului juridic sau locul
executarii contractului;
– în ceea ce priveste un fapt juridic – locul savarsirii delictului, locul producerii prejudiciului;

A se vedea in acest sens, lucrarile de drept international privat ale lui I.P. Filipescu.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Avem convenție matrimonială de separare de bunuri încheiată în spania, dar banca de la care vreau să iau credit ipotecar nu o recunoaște. cum pot rezolva această problemă? Leu79 Leu79 Buna ziua, am o conventie matrimoniala separare de bunuri incheiata in Spania si acum doresc sa cumper un apartament cu credit ipotecar. Cei de la banca spun ... (vezi toată discuția)
Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain IrinaDeac IrinaDeac Buna ziua, As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean ... (vezi toată discuția)