avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare imobil greșit? Notarul a inclus-o în el și pe fosta soție, cetățean străin, fără să arăt un certificat de căsătorie și acum nu pot să-l vând

In actul de canzara cumparare al unui teren este trecuta si fosta mea sotie de care am divortat. Textul actului de vnzre cumparare suna asa: cumparatoru MT. casatorit cu doamna ....,cetatean strain..... Aici intervine ca sa zic asa eroarea notarului, eu nu am prezentat niciun certificat de castorie, nici romanesc nici strain. In Romania casatoria nu era inregistrata, doar in strainatate. I am raspuns notarului ca da , suntem casatoriti in strainatate . El a considerat ca in actul de cumparare trebuia inclusa si fosta mea sotie. Acum nu pot vinde terenul fara acordul ei. Ce pot face?
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Soții sunt liberi să cumpere imobile oriunde doresc. Asta nu inseamna de exemplu, ca daca 2 români cumpara o casa in Spania, actul este supus legislației spaniole sau regimul matrimonial este cel al separației de bunuri.
După cum, de exemplu,se poate dezbate in Romania succesiunea unui cetățean român, care a avut un imobil in Franta.
In cazul de fata nu e nici un element de extraneitate.
Chestiunea domiciliului se pune in momentul in care avem 2 soti cu cetățenii diferite. Si drept criteriu, legea care le guvernează căsătoria este legea reședinței obișnuite.
N-o să-mi spuneți că mariajul dintre 2 spanioli, căsătoriți in Spania, care vin să locuiască în România, va fi guvernat de legea română.
Complicam inutil un lucru cât se poate de clar și de simplu.
Ca sotii sunt liberi sa cumpere imobile oriunde doresc nu a contestat nimeni , problema este ce regim matrimonial se aplica sotilor, potrivit carei legi, legea romana sau cea spaniola.

Ce usor ar fi ca intr-o speta ca acesta, singurul criteriu care se aplica pentru a determina legea partilor, ar fi cetatenia, insa nu ar fi si cel mai practic.

Desi in aparenta ati putea avea dreptate, intrucat ambii sunt cetateni romani, cetatenia este incheiata in Romania, legiuitorul a gandit ca legea aplicabila pentru anumite raporturi de drept este cea cu care partile au la un moment dat cea mai stransa legatura, in acest caz fiind cea a resedintei/domiciliului partilor.

Legea aplicabila in acest caz este prevazuta de art. 2598 si urmatoarele din Codul civil:

Art. din Codul Civil- 2.589 Legea aplicabilă efectelor generale ale căsătoriei

(1) Efectele generale ale căsătoriei sunt supuse legii reşedinţei obişnuite comune a soţilor, iar în lipsă, legii cetăţeniei comune a soţilor. În lipsa cetăţeniei comune, se aplică legea statului pe teritoriul căruia căsătoria a fost celebrată.

(2) Legea determinată potrivit alin. (1) se aplică atât efectelor personale, cât şi efectelor patrimoniale ale căsătoriei pe care această lege le reglementează şi de la care soţii nu pot deroga, indiferent de regimul matrimonial ales de aceştia.

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), drepturile soţilor asupra locuinţei familiei, precum şi regimul unor acte juridice asupra acestei locuinţe sunt supuse legii locului unde aceasta este situată.

Articolul 2.592 Determinarea obiectivă a legii aplicabile regimului matrimonial

Dacă soţii nu au ales legea aplicabilă regimului lor matrimonial, acesta este supus legii aplicabile efectelor generale ale căsătoriei.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Că să vă puneți problema legii aplicabile, trebuie să existe un conflict de legi.
2 români, căsătoriți in România, dar cu reședința în Germania.
Care e conflictul de legi?
Care raționament va face să credeți că ar putea vreodată să devină incidența legea germana?
Presupunând că cei doi cumpara un imobil in Germania.
Se aplica tot legea română.
Cred ca, art. 2589 din Codul civil este clar in acest sens si nu lasa loc de interpretare.

In cazul sotilor care isi au resedinta comuna intr-o tara straina, legea aplicabila efectelor casatoriei, prin efetele casatoriei intelegandu-se si regimului matrimonial, este legea tarii in care sotii isi au resedinta comuna.

Conflictul de legi este determinat de existenta unui raport juridic care contine un element de extraneitate, in acest caz, elementul de extraneitate consta in faptul ca:
doi soti, cetateni romani, isi au resedinta intr-o tara straina, alta decat cea a caror cetateni sunt, respectiv in Spania.

In acest sens,

art. 2.589 alin. 1 din Codul Civil, prevede ca:

"Efectele generale ale căsătoriei sunt supuse legii reşedinţei obişnuite comune a soţilor, iar în lipsă, legii cetăţeniei comune a soţilor...."

Conform alin. 2 al aceluiasi articol, prin efectele casatoriei se inteleg inclusiv efectele patrimoniale. respectiv regimul matrimonial al sotilor.

Prin urmare, regimului matrimonial al sotilor i se aplica legea tarii unde se afla resedinta comuna a sotilor, in cazul de fata - Spania.

Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna ziua. Am rezolvat problema cu vânzarea terenului și o să vă spun și vum in cazul in care cineva se mai întâlnește cu problema mea.
Am mers la notar cu actul de vânzare cumpărare al terenului și acesta a spus: Romania a intrat în UE în 2007 . Legile comunitare atunci au început să se aplice în Romania.In 2005 cetățenii U E nu aveau dreptul să dețină terenuri in Romania. Deci unicul proprietar sunteți dumneavoastră chiar dacă sunteți sau erați căsătorit la acea dată (2005) cu un cetățean UE.
Așa că notarul a fost de acord să vând singur,fără procura sau declarație consulară.
.....scurt și la obiect!!!

Alte discuții în legătură

Avem convenție matrimonială de separare de bunuri încheiată în spania, dar banca de la care vreau să iau credit ipotecar nu o recunoaște. cum pot rezolva această problemă? Leu79 Leu79 Buna ziua, am o conventie matrimoniala separare de bunuri incheiata in Spania si acum doresc sa cumper un apartament cu credit ipotecar. Cei de la banca spun ... (vezi toată discuția)
Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain IrinaDeac IrinaDeac Buna ziua, As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean ... (vezi toată discuția)