Buna ziua, este posibil din punct de vedere legal ca dupa ce mi se reduce timpul de lucru la 6h (program redus pt gravide, recomandat de medic conf legislației) modificat astfel : de la 13:30 la 20:00 (in loc de 12 h) zilnic, 7 zile consecutiv, inclusiv 2 weekenduri pe luni ;de ex: sâmbăta duminica luni marți miercuri joi vineri sa fiu la munca fara a avea zi de odihna;?? Ziua de odihna a spus ca mi-o dau ei cum considera, Caci nu scrie in codul muncii ca trebuie sa fie musai in weekenduri.. țin sa precizez ca programul nu a fost stabilit de comun acord, nu am semnat nici un act care sa confirme acceptarea acestui program, cu toate astea ei(angajatorii) l-au implementat si încearcă sa ma oblige sa il onorez . Eu sunt însărcinată in 13 saptamâni, sunt maseur la un centru Spa, lucram programul anterior pe ture 12h/zi (inclusiv sâmbăta si duminica ) -o zi da si una nu, si 2 zile cu 2 - de dimineata pana seara, medicul mia recomandat progr redus pt gravide datorită faptului ca era ft solicitant un astfel de program de 12 h pe zi, plus fiind munca fiZica trebuie sa depun efort.. drept urmare, anagajatorul a ținut cont de programul redus, la facut la 6 h conf legislației (dupa bunul plac bineînțeles) însă este mult mai solicitant ca cel de dinainte (7 zile de munca consecutiv ), precizez inca odată ca este munca fiZica ce implica si o poziție neadecvată condiției mele . Imi pun in pericol sarcina cu un astfel de program si este peste puterile mele dpv fizic sa onorez un astfel de program .
Ce măsuri pot sa iau in cazul in care nu vor schimba programul printr-o discuție amiabila? Pot acționa in instanța? Este legal ceea ce au implementat ei ?
Din câte stiu eu dupa 5 zile lucrătoare consecutiv se acorda repaos ( in general weekendurile), ei susțin vehement ca liberele legale mi le pot da când vor ei (de ex in cursul săptămânii) si ca este legal ceea cea au facut.. eu consider abuz la locul de munca si bătaie de joc, Credca oricare dintre colegii mei nu ar putea sa onoreze un astfel de program si nu ar face-o darmite eu fiind si însărcinată. Tind sa cred ca vor sa facă astfel încât sa cedez si sa demisionez din firma. Țin sa precizez ca firma este privată si momentan in insolventa. Nu se plătește suplimentar orele lucrate iar sporul de Weekend este de 1 %.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale are la dispozitie materialul cu riscuri profesionale identificate si evaluate pus la dispozitie de angajator. In baza acestui materiala si a dosarului dvs. medical aflat la medicul specialist de medicina muncii, acesta a intocmit respectivul raport.
Daca recomandarile medicului specialist de medicina muncii nu sunt respectate de angajator, atunci puteti sesiza ITM si DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Daca materialul cu riscuri profesionale (angajatorul are obligatia sa va instriasca cu acesta) nu mentioneaza toate riscurile la care sunteti expusa la locul dvs. de munca, notificati angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data si solicitati includerea/ nominalizarea acestora in material.